На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

ФРУ, Асоціація «Укргорілка» та представники провідних лікеро-горілчаних підприємств: кризу в галузі треба зупинити негайно!

ФРУ разом з Асоціацією «Укргорілка» та керівниками провідних лікеро-горілчаних підприємств провели прес-конференцію «Як держава спричинила кризу в алкогольній галузі. Під загрозою тисячі робочих місць» щодо надзвичайної ситуації, що склалася в галузі.

Як відомо, починаючи з 1 липня ДП «Укрспирт» призупинив постачання спирту етилового виробникам алкогольних напоїв, що фактично призвело до зупинки заводів. Головна причина — непрофесійні дії державних органів, Верховної Ради, Міністерства фінансів, ДФС та ДП «Укрспирт», щодо прийняття та імплементації законодавчих змін. 1 липня 2019 року набрали чинності окремі положення Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», якими були внесені зміни до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального» та до Податкового кодексу України (ПКУ) щодо посилення контролю за діяльністю акцизних складів шляхом обладнання та реєстрації витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового, впровадження електронної акцизної накладної її реєстрації в системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового (далі — СЕАРП та СЕ) тощо.

Верховна Рада, вносячи зміни до Закону, припустилася низки законодавчих неточностей, через які ДП «Укрспирт» з 1 липня не має можливості виписати ТТН на реалізацію спирту, зареєструвати її та видати перевізнику для покупця, оскільки відповідні норми щодо спирту були виключені з ПКУ. Проте не були вилучені норми про прийняття спирту на лікеро-горілчаних підприємствах за умови наявності такої ТТН та про відповідальність у разі відпуску спирту без виписки такої ТТН. ДФС за понад 7 місяців після прийняття змін не спромоглася внести належні зміни до СЕАРП та СЕ. А «Укрспирт» протягом того ж періоду так і не спромігся встановити належним чином оформлені витратоміри-лічильники на своїх об’єктах для відпуску спирту підприємствам споживачам.

В результаті ціла галузь опинилася під загрозою зупинки і не тільки вона.

«Мета нашої прес-конференції, — зазначив Генеральний директор ФРУ Руслан Іллічов, — донести свою думку до державних органів з приводу ситуації, що склалася в алкогольній галузі. І не тільки в ній, адже ця проблема зачіпає або зачепить багато суміжних ринків, наприклад, з виробництва скляної тари, кондитерських виробів, логістичних послуг тощо. За великим рахунком, нам, роботодавцям, все одно, чому і як виникла законодавча колізія, внаслідок якої припинено постачання етилового спирту виробникам алкогольних напоїв. Але водночас ми несемо відповідальність за створення робочих місці, своєчасну і в повному обсязі сплату податків. Виходить, що держава сама позбавляє роботодавців такого зобов’язання. Це нонсенс! Тому ми вимагаємо від усіх причетних до створення цієї ситуації рішучих та оперативних дій, аби відновити роботу заводів».

«Споживачі спирту етилового за умови державної монополії не повинні бути заручниками неефективного державного керівництва нею», — зазначив Юрій Сорочинський, директор ТОВ «ЛВН Лімітед» (ТМ «Nemiroff»). Він підкреслив, що зміни до Податкового кодексу, в яких передбачалось встановлення електронних засобів обліку спирту — витратомірів були затверджені ще дев’ять місяців тому. Законом передбачалось, що до 1 липня 2019 року виробники спирту етилового встановлять витратоміри і лічильники етилового спирту на всіх заводах. Однак з незрозумілих причин керівництво «Укрспирту» не забезпечило виконання вимог закону і прилади вчасно не були встановлені. Негативним наслідком цього стало те, що починаючи з 1 липня перестав відвантажуватись спирт етиловий.

«Про невиконання вимог закону і про можливу зупинку відвантаження спирту керівництво державного підприємства не повідомили завчасно нас, як одного з найбільших споживачів спирту, — підкреслив Юрій Сорочинський. — Така позиція державного монополіста не дала нам змоги зробити додатковий страховий запас спирту для того, в цей період зупинки відвантаження наше підприємство мало можливість працювати. Наслідком цього стало те, що всі споживачі спирту етилового стали заблоковані невиконанням вимог закону Укрспиртом , а існуюча з 1994 року державна монополія на спирт етиловий і заборона імпорту спирту призвела до зупинення роботи цілої галузі. З іншої сторони, це також спричинило зупинення надходжень до Державного бюджету: тільки за 10 днів липня це близько 150 млн грн акцизного податку».

Зі свого боку Володимир Остапюк, генеральний директор Асоціації «Укргорілка», зазначив, що ситуація яскраво свідчить, що державне регулювання галуззю вкрай неефективне. Про що власне, свідчили виступи і відповіді на запитання журналістів представника «Укрспирту» Олега Дмитерка та Олени Антіпової, директора департаменту податків і зборів з юридичних осіб ДФС, які запевняли, що обидві державні структури зробили все можливе, аби не допустити кризи й найближчим часом стан справ суттєво поліпшиться.

«Виникає питання: скільки ще потрібно часу на врегулювання ситуації? — поставив питання Руслан Іллічов. — Про існуючу проблему ми розповіли ще 5 липня на засіданні Кабміну, але зрушень досі немає. Потрібне лише вольове рішення! Тому ми вимагаємо, аби Мінфін та ДФС найближчими днями видали узагальнюючу податкову консультацію з приводу законодавчих неузгодженостей, яка б дала можливість відновити постачання етилового спирту на підприємства. Адже, повторюю, йдеться про проблему не тільки однієї алкогольної галузі, а і суміжних з нею, в яких задіяні десятки тисяч працівників».

11.07.2019


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.