На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

ЕВА закликає не створювати корупційні ризики через можливе встановлення ручного режиму регулювання агроекспорту

21.11.2023 10:04 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Аграрний експорт є основною позицією експорту, який забезпечує надходження валютної виручки, сплату податків, наявність робочих місць, тим самим стаючи основою для макроекономічної стабільності і продовольчої безпеки держави. Відповідно, ще більшої важливості набуває функція держави у створенні та забезпеченні належних умов ведення бізнесу та безперебійного збуту української аграрної продукції.

Проте, нещодавно у ВРУ було зареєстровано серію законопроєктів, які стосуються нововведень щодо регулювання експорту зерна

Європейська Бізнес Асоціація і, зокрема, представники Комітету зернових та олійних культур неодноразово звертали увагу на те, що заходи контролю повинні бути відповідними ознакам ризикованості конкретної трансакції. Водночас, заходи контролю за поставками, які здійснюються компаніями зі світовим іменем і тривалим досвідом роботи на українському ринку повинні бути відмінними від заходів, які застосовуються до маловідомих компаній, які можна віднести до більш ризикованого профілю перевірки. Повинні бути встановлені чіткі критерії, за яким визначати потенційну ризикованість операцій.

В цьому контексті варто зауважити, що бізнес проаналізував вище зазначені законопроєкти. У супровідних документах йдеться про те, що зазначені ініціативи спрямовані на боротьбу із тіньовим експортом товарів, зокрема, мінімізацію поширених схем ухилення від оподаткування під час здійснення платниками операцій з вивезення за межі митної території України окремих видів зернових та олійних культур.

Автори законопроєктів (зокрема, №10168–2 та №10169–2,) звертають увагу на те, що на сьогодні зернові та олійні культури є основними позиціями експорту, тому для України надзвичайно важливо створити всі можливі запобіжники для унеможливлення зловживань та шахрайських схем у цій сфері, та забезпечити більше валютних надходжень до держави та стабільність національної валюти.

Проте, механізми, закладені в основу документів, на переконання бізнесу, матимуть діаметрально протилежні наслідки. Так, законопроєкт №10168–2 фактично запроваджує не прозорий, складний і ручний механізм допуску учасників ринку до експорту аграрної продукції, що є не допустимим в країні, яка задекларувала курс боротьби з корупцією. Крім того, пропонується змінити порядок відшкодування податку на додану вартість, що фактично поверне країну на десятки років назад, коли відшкодування ПДВ було не прогнозованим та не передбачуваним процесом, що, у свою чергу, відштовхне міжнародних інвесторів.

Бізнес вважає, що прийняття відповідних змін не призведе до очікуваних результатів, а потенційно може обумовити ускладнення та несприятливі ринкові умови, що матимуть негативний влив на всю галузь особливо в теперішніх умовах, зважаючи на критичну необхідність максимального забезпечення зернового експорту проте значно обмежений через воєнні дії з боку російської федерації.

Законопроєкти №10168–1 та №10169–1 пропонують нововведення, що будуть вкрай обтяжливими для фермерів, які попри масштабні руйнування сільськогосподарської інфраструктури, мінування полів та зниження обсягів виробництва, докладають максимум зусиль для вирощування та зберігання рослинницької продукції, забезпечуючи країну продовольством.

Якщо дивитись на окремі норми законопроєктів, то проєктами Законів №10168–2 та №10169–2 пропонується встановити новий порядок відшкодування ПДВ, а саме, повернення бюджетного відшкодування у відсотковому співвідношенні від отриманої валютної виручки. Такі правила суттєво затримують бюджетне відшкодування ПДВ, що, в свою чергу, призводить до відволікання оборотного капіталу, який є критично важливим для усіх учасників аграрного ринку, які відшкодовують ПДВ. Відслідкувати, який саме товар був експортований та за яким саме товаром отримана валютна виручка — на практиці неможливо. Це пояснюється тим, що агропродукція є продукцією з родовими ознаками, яка зберігається та відвантажується насипом, а не окремими відокремленими у розрізі податкових накладних партіями. Це створює можливість для контролюючого органу відмовляти у відшкодуванні ПДВ фактично без практичної можливості платником податку довести законність заявленого до відшкодування ПДВ. Це породжує додаткову небезпеку для переробників аграрної продукції, оскільки зобов’язує їх доводити, що вивезена олія, шрот, лушпиння, за експорт яких повернуто валютну виручку, вироблено саме з конкретної партії олійних культур, що не можливо зробити достеменно з урахуванням родових ознак зерна, продуктів переробки та особливостей переробного процесу. Відповідно відшкодування ПДВ за результатами експорту олії, шроту, лушпиння може стати дискреційним рішенням податкового органу і може породжувати нескінченні, довготриваючі судові спори, які відстрочуватимуть повернення ПДВ і вимиватимуть обігові кошти.

Крім того, проєктом Закону №10169–2 встановлюється експортне мито у розмірі 10% на товари, за якими експортер не зареєстрував експортну податкову накладну. Це може спонукати контролюючий орган до свідомого затягування процесу реєстрації та/або безпідставного зупинення реєстрації податкової накладної задля схиляння експортера до сплати експортного мита.

Проєктами ж Законів №10168–3 та №10169–3 запроваджується система підтвердження походження сільськогосподарської продукції Державного аграрного реєстру, яка, на думку представників бізнесу, потребує доопрацювання, оскільки наразі передбачено складний механізм її впровадження та функціонування. Зокрема, необхідно дуже детально опрацювати підходи до функціонування Системи щоб уникнути ситуацій блокування експорту для добропорядних компаній виключно через технічні помилки/невідповідності у Системі (наприклад: податкова накладна не може бути виписана на кількість товару, що перевищує Ліміт С\Г згідно з Системою, а, відповідно експорт не відбудеться без податкової накладної).

Окремо слід зазначити, що для бізнесу критично важливо розуміти всі потенційні законодавчі зміни, а також мати можливість своєчасно і якісно підготуватись до нових механізмів, що впроваджуються новими законодавчими ініціативами. У протилежному випадку, такі зміни можуть стати технічною причиною зупинки експорту для добросовісних експортерів.

За оцінками компаній-членів Комітету Асоціації, прийняття вище згаданих проєктів Законів може створити корупційні ризики через можливе встановлення ручного режиму регулювання експорту, суттєво ускладнити робочі процеси всіх залучених експортерів, призвести до затримок відправки суден та в цілому поставить під загрозу можливість експорту української аграрної продукції.

Тому, враховуючи вищевикладене, Асоціація звертається до Уряду та законотворців з проханням підходити обдумано до процесу законодавчих змін в частині експорту аграрної продукції, приймаючи зважені, а не поспішні, суперечливі та ризикові рішення. Так, нещодавно КМУ було запроваджено процедуру верифікації суб’єктів агропромислового комплексу, яка переслідує ті самі цілі, що і вищезазначені законопроєкти. Крім того, на рівні різних держаних органів посилено контроль за поверненням валютної виручки в України. Тому, компанії-члени ЕВА пропонують дати можливість повноцінно попрацювати вже наявним новим процедурам, інструментам та за досвідом їх роботи напрацювати разом з бізнесом і КМУ законодавчі пропозиції щодо вдосконалення, поширення, поглиблення дії цих інструментів контролю.

Агро Перспектива

< В музичній колонці київські митники знайшли кілограм наркотиків Все новости за
21.11.2023
Осіннє зростання цін на молоко переробники оцінили як занадто стрімке та прогнозують кризу в галузі >

20.05.2024  
07:40 В усіх регіонах України у понеділок діятимуть графіки погодинних відключень - Укренерго
07:32 Поголів’я корів в Україні на 1 січня 2024 скоротилося до 1,26 млн голів
06:48 Тиждень в Україні почнеться без опадів, удень до +26°
06:00 Хліб подорожчав у квітні до 45,31 грн/кг
04:14 20 травня 2024. Маємо наступні свята
18.05.2024  
18:01 Тимчасовим морським коридором користується майже 1600 суден - Мінагро
10:24 Майбутня інтеграція України в ЄС може допомогти блоку посилити вплив на світових продринках
01:49 Ціна срібла вперше за 11 років перевищила 30 доларів за унцію
00:50 Уряд запустив процедуру компенсації вартості розмінування агроземель фермерам, що забезпечили роботи власним коштом
17.05.2024  
17:33 «Укрцукор» просить Кабмін обмежити вивіз цукру в ЄС в 2024
16:56 За матеріалами БЕБ судитимуть жительку Ужгорода за організацію незаконних азартних ігор
16:55 БЕБ повідомило про підозру жительці Київщини за продаж контрафактних сигарет та алкоголю
13:31 Эксперти ООН прогнозують помірне зростання української економіки у 2024 році
13:08 Пшеничні котирування в Чикаго знизилися на тлі слабких тижневих даних з експортних продажів
12:55 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:52 Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає
12:49 Україна досягла суттєвих результатів у впровадженні цифрових рішень для державного управління в агросекторі
12:48 Україна залишається серед лідерів експортерів зернових та олійних
12:32 43 мільярди гривень отримали аграрії з початку року на розвиток господарств
12:29 Агрокліматичні умови звітного періоду стримували активний розвиток та чисельність шкідників
12:17 Аграрії посіяли 5,1 млн га зернових
10:44 За матеріалами БЕБ судитимуть буковинця, який зберігав фальшиву валюту
09:27 Мінекономіки скасувало наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech. Компанії заявляють про своє законне право на бронювання
09:10 Ізраїль припиняє дію угоди про вільну торгівлю з Туреччиною
16.05.2024  
23:14 Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки
16:51 БЕБ на Київщині оголосило підозру директору товариства у привласненні майже 2 млн грн
16:50 БЕБ на Волині викрило групу осіб, які продавали електронні сигарети з наркотичним вмістом
16:49 Бюро економічної безпеки на Полтавщині викрило підпільний цех з переробки тютюну
16:34 Китай запевняє, що суворо контролює експорт товарів подвійного призначення
16:05 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:32 Україна попри два роки війни продовжує залишатися надійним експортером агропродукції
12:26 Україна готова бути гарантом продовольчої безпеки для Малаві та інших країн Африки - Зеленський
12:04 БЕБ припинило діяльність незаконного грального закладу в Подільському районі Києва
15.05.2024  
17:43 Суттєве зменшення площ, придатних для ведення сільського господарства - виклик для українського фермера - Мінагро
14:01 Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК
13:59 НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки
13:47 Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області
13:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:29 Фермери з прифронтових та деокупованих територій можуть отримати насіння соняшника
13:21 Chicago Anlantic Trident готова долучитися до економічної реконструкції України не очікуючи завершення війни - Мінагро
11:25 Соєві котирування в Чикаго знизилися на тлі підвищення оцінок урожаю в Бразилії
11:06 БЕБ виявило понад мільйон пачок сигарет та обладнання для виготовлення на 4 тютюнових виробництвах. Обшуки тривають
11:05 Продовження ліберального режиму торгівлі з ЄС - позитивний сигнал для агропереробки - Мінагро
10:57 НБУ прогнозує зростання споживчих цін в Україні в найближчі місяці
10:41 Аналітики Бюро економічної безпеки упередили 1,8 млн грн незаконного відшкодування пільгового ПДВ
04:31 В Україні прискорилося зростання цін на хліб - НБУ
14.05.2024  
22:32 США підвищують мита на китайський імпорт - Байден
19:45 Євросоюз остаточно ухвалив план для програми Ukraine Facility - Шмигаль
18:50 БЕБ на Львівщині вилучило 3 000 літрів контрафактного алкоголю
17:05 Сезон черешні розпоався на три тижні раніше









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.