На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Науковці за підтримки Програми USAID АГРО розробили рішення для відновлення грунтів

Понад 20 млн га земель в Україні потребують відновлення ґрунтового покриву. Водночас потрібні рішучі дії і для покращення екологічного стану водних ресурсів. Зокрема, необхідно врегулювати питання очищення ставків, яких в Україні налічується більше 40 000. Щоб знайти рішення цих проблем, Програма USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) профінансувала проведення наукових досліджень, які виконала ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків». Їхнім результатом стали рекомендації з використання намулу та донних відкладень для відновлення та покращення стану грунтів. Потенційний еколого-економічний ефект цього рішення для держави становить 22,4–26,1 млрд грн.
За оцінками фахівців ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського», навіть до війни Україна втрачала щороку приблизно 3,5–4,0 тис грн з кожного гектара сільськогосподаських земель, недобираючи врожаю через деградацію грунтів. Така ситуація зумовлена незбалансованою дефіцитною системою землеробства. Як наслідок грунти втратили до 20–30% гумусу, а недостатні норми внесення мінеральних та органічних добрив не забезпечують його відтворення. Зараз ця проблема ще більше загострилася, адже понад 15 млн земель в Україні уражені війною та потребуватимуть рекультивації та відновлення ґрунтів.
Науковці ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» за підтримки Програми USAID АГРО розробили рішення для покращення стану ґрунтів через використання мулу та донних відкладень. Цей підхід дозволить одночасно вирішити два завдання: допомогти відновити землі, а також очистити ставки та покращити умови розвитку аквакультури.
В Україні є більше 40 000 ставків, у яких щорічно накопичується від 45 до 60 млн т донних відкладень. Із них 30–35 млн т варто видаляти для підтримки безпечного екологічного середовища. У складі донних відкладень є вуглець, азот, фосфор, калій, мікроелементи й інші речовини, які необхідні для удобрення ґрунтів. Щоб визначити як використовувати донні викладення у землеробстві, фахівці ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» вивчили досвід іноземних країн, а також провели ряд досліджень та лабораторних аналізів зразків мулу, відібраного у рибогосподарських водоймах Волинської, а також Харківської областей.
«Дослідження показали, що за вмістом основних елементів удобрення донні відкладення не поступаються, а подекуди переважають за показниками органічні добрива. Наприклад, загальна сума азоту, фосфору та калію, що може надійти до ґрунту з 1 тонною сухих донних відкладеннь, відібраних у ставку Волинської області, коливається від від 14,5 до 29,5 кг, тоді як з 1 тонною гною ВРХ із вологістю 75% — 13,5 кг, — розповідає доктор сільськогосподарських наук, професор Євген Скрильник. Донні відкладення можуть застосовуватися на всіх видах ґрунтів як добриво, ґрунтополіпшувачі й матеріал для проведення робіт із рекультивації та структурної меліорації земель, а також виробництва органічних та органо-мінеральних добрив. Але при цьому важливо контролювати їхню якість за токсикологічними показниками».
Потенційний еколого-економічний ефект від застосування донних відкладень для відновлення ґрунтів оцінюється у 22,4–26,1 млрд грн. Науковці ГО «Українське товариство ґрунтознавців та агрохіміків» за підтримки Програми USAID АГРО вже розробили рекомендації для громад та агровиробників щодо алгоритмів видалення та використання мулу для удобрення і рекультивації ґрунтів. Наразі триває робота над розробкою змін та доповнень до законодавчих і нормативно-правових актів, необхідних господарствам для початку таких робіт.

***
Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) — це Програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що впроваджується компанією Кімонікс Інтернешнл. Мета програми: прискорення економічного розвитку сільських громад України, що потребують найбільшої підтримки, шляхом покращення управління в сільськогосподарському секторі, що сприятиме розвитку більш продуктивних, сучасних та прибуткових мікро, малих та середніх сільськогосподарських підприємств (ММСП). Цілі Програми USAID AГРО: покращення продуктивності та доступу до ринків у цільових ланцюгах доданої вартості, удосконалення функцій підтримки та нормативно-правової бази у аграрному секторі. Програма USAID АГРО допоможе збільшити доходи с\г ММСП і їхній доступ до фінансування та створити в Україні справедливий і прозорий ринок с\г земель, що зменшить корупцію в аграрному секторі. Сторінка АГРО в Фейсбук: https://www.facebook.com/usaid.agro/ .

***
Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) є провідним агентством розвитку уряду США. USAID співпрацює з Україною з 1992 року, підтримуючи Україну в зміцненні стійкості проти російської агресії та просуванні її демократичного і економічного розвитку. Наразі є 42 програми USAID у відповідь до нагальних потреб і цілей довгострокового розвитку України як незалежної, суверенної, демократичної та процвітаючої
країни. З початку повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року, USAID надав 24,9 мільярда доларів загальної допомоги Україні, з яких 2,8 млрд доларів гуманітарної допомоги та понад 2,3 млрд доларів допомоги для розвитку.

01.03.2024


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.