На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Результати самостійного коригування цін контрольованих операцій, проведеного протягом 2023 року

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області доводить до відома наступне.
Державна податкова служба України повідомила, що протягом 2023 року понад 400 платників податків здійснили коригування цін контрольованих операцій (далі — КО) і сум податкових зобов’язань, за результатами яких добровільно збільшили фінансовий результат до оподаткування на 6,9 млрд грн, що привело до нарахування податку на прибуток в сумі 0,6 млрд грн та зменшення від’ємного значення об’єкта оподаткування в сумі 3,7 млрд гривень.
Найбільша кількість коригувань проведена платниками податків, які здійснюють свою діяльність у таких галузях промисловості як хімічній та фармацевтичній (32 відс.), машинобудівельній (17 відс.), агропромисловій (10,5 відс.), харчовій (6 відс.), фінансовій та банківській (4,1 відс.), паливній (2,5 відс.).
Основними країнами реєстрації контрагентів — нерезидентів, щодо яких здійснювались коригування цін КО і сум податкових зобов’язань, є Швейцарська Конфедерація (19 відс.), Об’єднані Арабські Емірати (14 відс.), Федеративна Республіка Німеччина (9 відс.) та Республіка Кіпр (6 відс.).
Отже, протягом 2023 року кожний 6-й платник податків, який подав звіт про КО, провів самостійне коригування податкових зобов’язань. Крім цього, варто зазначити, що вказана вище сума коригувань є більшою за середньорічний показник на 2,7 млрд гривень.
Такий результат є наслідком системної роботи контролюючих органів та свідчить про підвищення рівня податкової культури. Так, понад 55 відс. від загальної суми коригувань проведено платниками податків, які отримали запити про подання інформації відповідно до пункту 73.3 статті 73 Податкового кодексу України (далі — Кодекс) та документації (додаткової інформації) з трансфертного ціноутворення.
Також значний влив на формування позиції платників податків мали розроблені порядки встановлення відповідності умов КО щодо сировинних товарів принципу «витягнутої руки» (наказ Міністерства фінансів України від 18.01.2022 № 19).
Застосування методології та підходів, визначених порядками, надало можливість платникам податків (експортерам/імпортерам сировинних товарів) переглянути розрахунки обсягів оподаткованого прибутку відповідно до принципу «витягнутої руки» та провести самостійне коригування податкових зобов’язань за результатами перегляду цін КО і сум податкових зобов’язань до початку проведення перевірок з питань трансфертного ціноутворення.
Звертаємо увагу, що Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» внесено зміни до пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Кодексу, згідно з яким тимчасово, на період з 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов’язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 Кодексу, та пені.
У зв’язку з цим, ДПС рекомендує платникам податків переглянути проведені КО як протягом 2023 року, так і попередніх звітних періодів щодо їх відповідності принципу «витягнутої руки» та скористатись можливістю здійснити розрахунок податкових зобов’язань відповідно до мінімальних або максимальних значень діапазонів цін/рентабельності (в залежності від сторони дослідження) і подати уточнюючі розрахунки без застосування штрафних санкцій та пені.
Інформація розміщена на вебпорталі ДПС України за посиланням

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/758365.html

26.02.2024


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.