На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Індекс продовольчих цін ФАО знижується 11-й місяць поспіль

Перші прогнози вказують на високий врожай пшениці у 2023 році

3 березня 2023 року, Рим — У лютому відбулось несуттєве падіння показника світових цін на продовольство, що стало одинадцятим поспіль щомісячним зниженням, повідомила Продовольча та сільськогосподарська організація ООН у п’ятницю.

У лютому Індекс продовольчих цін ФАО в середньому становив 129,8 пункту, що на 0,6 відсотка менше, ніж у січні, але на 18,7 нижче від свого пікового показника в березні 2022 року. Зниження індексу, який відстежує щомісячні зміни світових цін на кошик продовольчих товарів, відображає падіння котирувань на рослинні олії та молочні продукти, яке більш ніж компенсувало різке зростання цін на цукор.

Індекс цін ФАО на зернові практично не змінився порівняно з січнем. Світові ціни на пшеницю незначно зросли протягом місяця, оскільки занепокоєння щодо посушливих умов у Сполучених Штатах Америки та високий попит на постачання з Австралії були значною мірою компенсовані сильною конкуренцією між експортерами. Світові ціни на рис знизилися на 1,0 відсотка через уповільнення торговельної активності в більшості основних азійських експортерів, валюти яких також знецінилися щодо долара США.

Індекс цін ФАО на рослинні олії знизився на 3,2 відсотка порівняно з січневим показником, що було обумовлено зниженням світових цін на пальмову, соєву, соняшникову та ріпакову олії.

Індекс цін ФАО на молочні продукти знизився на 2,7 відсотка впродовж місяця, при цьому міжнародні котирування вершкового масла та сухого знежиреного молока продемонстрували найбільше падіння.

Індекс цін ФАО на м’ясо також майже не змінився порівняно з січнем. Світові ціни на м’ясо птиці продовжували знижуватися на тлі великої експортної пропозиції, попри спалахи пташиного грипу в кількох провідних країнах-виробниках, тоді як світові ціни на свинину зросли, головним чином через занепокоєння щодо обмеженої експортної пропозиції в Європі.

Індекс цін ФАО на цукор, навпаки, зріс на 6,9 відсотка порівняно з січнем і досягнув найвищого показника за останні шість років, що значною мірою пов’язано з погіршенням прогнозу виробництва цукру в Індії на сезон 2022–2023 років, а також зниженням світових цін на сиру нафту та етанол у Бразилії.

Прогноз виробництва ранніх зернових у 2023 році

У новому звіті ФАО про попит та пропозицію зернових, також опублікованому у п’ятницю, ФАО оприлюднила попередній прогноз світового виробництва пшениці у 2023 році, за яким світовий врожай становитиме 784 мільйони тонн, що буде другим найвищим показником за всю історію, хоча й меншим, ніж у попередньому році. Високі показники очікуються в Північній Америці, оскільки фермери збільшують посівні площі у відповідь на високі ціни на зерно.

У країнах Південної півкулі перспективи виробництва фуражних зернових культур у 2023 році переважно сприятливі, а загальний обсяг посівів кукурудзи в Бразилії, як очікується, досягне рекордного показника.

ФАО також переглянула свій прогноз світового виробництва зернових у 2022 році до 2 774 мільйонів тонн, що все ще на 1,3 відсотка нижче, ніж у 2021 році.

Світове споживання зернових у сезоні 2022–2023 років прогнозується на рівні 2 780 мільйонів тонн, що на 0,6 відсотка менше, ніж у попередньому сезоні, що значною мірою пов’язано з очікуваним скороченням споживання всіх основних видів фуражних зернових.

За прогнозами ФАО, світові запаси зернових на кінець 2023 року скоротяться на 1,2 відсотка порівняно з початковим показником — до 844 млн тонн, оскільки очікується, що скорочення запасів фуражного зерна і, частково, рису компенсуватиме очікуване зростання запасів пшениці. Згідно з новими прогнозами, співвідношення світових запасів зернових до їх споживання становитиме 29,5 відсотків, що вважається «в цілому комфортним показником».

Прогнозується, що світова торгівля зерновими скоротиться на 1,8 відсотка до 473 мільйонів тонн.

Перспективи врожаю та продовольча ситуація

Посухи, конфлікти та високі ціни, а також макроекономічні труднощі загострюють проблему продовольчої безпеки в багатьох країнах. Згідно з новим звітом Прогнози врожаю та продовольча ситуація, який щоквартально публікується Глобальною системою інформації та раннього попередження про продовольство й сільське господарство ФАО (GIEWS), загалом 45 країн світу потребують зовнішньої допомоги для забезпечення продовольством.

У шести країнах світу — Буркіна-Фасо, Гаїті, Малі, Нігерії, Сомалі та Південному Судані — люди вже відчувають або незабаром відчують гостру нестачу продовольства, що визначається як рівень 5 за Інтегрованою класифікацією фаз продовольчої безпеки (IPC 5), або катастрофічний голод. Мільйони інших стикаються з гострим голодом, згідно зі звітом.

Навіть попри те, що Індекс продовольчих цін ФАО дещо знизився за останні місяці, внутрішня інфляція цін на продукти харчування в багатьох країнах перебуває на критично високому рівні. Наприклад, ціни на фуражне зерно в Гані в січні були на 150 відсотків вищими, ніж минулого року, а в Малаві та Замбії ціни на зерно досягли історичного максимуму. Сумарне збільшення виробництва зернових у 47 Країнах з низьким рівнем доходу та дефіцитом продовольства (КНДДП) у поточному сільськогосподарському сезоні допомогло пом’якшити наслідки підвищення світових цін на сировинні товари, але скорочення виробництва і слабкість валют у багатьох інших країнах утримуватимуть витрати на імпорт продовольства в КНДДП на високому рівні, йдеться у звіті.

У звіті Прогнози врожаю та продовольча ситуація представлено більше даних з усього світу та висвітлено тривожну ситуацію у Східній Африці, де спостерігається найсильніша посуха за останні 40 років.

03.03.2023


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.