На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Бізнес просить ВРУ новим мобілізаційним законодавством не паралізувати економіку країни

05.02.2024 09:52 «Агро Перспектива» (г. Киев)

Робота економіки є вкрай важливою як для країни, так і для наближення Перемоги України. Ця робота, власне, напряму пов’язана з роботою бізнесу в країні, який сплачує податки, надає роботі місця, сплачує заробітні плати, донатить, тощо.

Безумовно, перебуваючи вже який рік у війні, підтримка та забезпечення військового фронту є конче необхідним. Проте, в контексті військового фронту та економіки потрібен баланс. Адже один напрям без іншого все ж не може існувати. Так, Україна як країна отримує важливу та чималу допомогу від міжнародних партнерів — за що варто сказати велике дякуємо. Проте, як ми бачимо, тільки ті фінанси все ж не можуть та не зможуть забезпечити усі потреби країни — Україні потрібен працюючий бізнес, потрібні нові інвестиції. Україні потрібна працююча економіка для Перемоги!

Для розуміння цифр, за даними Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків, тільки за листопад і тільки великий бізнес сплатив майже 27 млрд грн до держбюджету. Що, власне, демонструє важливість бізнесу і для військового фронту, завдяки сплаченим податкам якого ЗСУ забезпечуються ресурсами.

Водночас, особливо сенситивним для цих двох напрямків наразі стало питання людського ресурсу.

30 січня цього року у ВРУ було повторно внесено Урядовий проєкт Закону №10449, яким пропонується удосконалити законодавство щодо мобілізації. Власне, бізнес проаналізував його і чимало норм все ж, на жаль, викликають питання. Адже документ, фактично, є копією законопроєкту №10378 щодо якого бізнес уже висловлював своє занепокоєння, зокрема тому, що він містив ознаки порушення Конституції України та міг мати негативні наслідки для економіки.

Бізнес переконаний, наразі ключовим завданням має бути створення дійсно працюючих норм, збалансованих, які можна виконати та які не будуть паралізувати роботи частини країни. Власне, тому, на переконання Європейської Бізнес Асоціації вище згаданий законопроєкт і не можна приймати, а потрібно ще раз свідомо підійти до його доопрацювання — аби не зупинити роботу країни і, зокрема, її економіки.

Так, всі ми в медіа можемо читати ситуацію з врученням повісток в країні, часом, видається, що це може відбуватись і з деякими порушеннями. І тут великим питанням та пересторогою є опція їх вручення дистанційно. Іншим питання є накладення обмежень у судовому порядку. Так, по-перше, судова система і так є вкрай перезавантаженою і якщо додати в суди розгляд і цих справ, то питання швидкості прийняття судових рішень можуть стати ще більш серйозними. По-друге, наразі країна потребує великої роботи в контексті налагодження роботи з верховенством прав — тож важливо аби і в таких справах верховенство права мало місце, тощо. Асоціація підготувала ряд пропозицій та коментарів до законопроєкту — і вище зазначені, це тільки невелика їх частина. Тож щиро сподіваємось вони все ж будуть взяті до уваги законотворцями.

Окремо б також хотілось звернути увагу на ситуацію, яка набула серйозних обертів біля кордонів. Так, правоохоронні орган та територіальні центри комплектування та соціальної підтримки почали розгортати мобільні пости перед пунктами пропуску через державний кордон України. Співробітники здійснюють перевірки документів у водіїв вантажних транспортних засобів, які здійснюють перевезення через держкордон, а також видачу повісток з наказом з’явитися до ТЦК та СП для уточнення облікових даних згідно Закону України. Це призводять до утворення додаткових черг на державному кордоні, паніки серед працівників компанії, які уповноважені на здійснення відповідних перевезень. Адже навіть якщо водій є заброньованим зараз, перед перебронюванням працівник може бути кілька днів\тижнів не на броні. Відповідно, має з’явитись до ТЦК для оновлення інформації і, з досвіду про який говорить бізнес, часто таких працівників мобілізують не дочекавшись рішення про продовження броні. Тож така ситуація ситуація на кордонах призводить до того, що, з одного боку, ускладнилась логістика (і так в непростий час), з іншого боку, у працівників виникає чимало питань та, часом, паніка — навіть, як вже було зазначено, серед працівників, уповноважених перетинати кордон. Тож все-таки порядність, законність та зрозумілість у правилах та роботі мають знайти місце. Бо єдиний ефект, який можна цим досягти — втрата довіри від міжнародних замовників, розірвання контрактів, втрата замовлень, звільнення працівників, зупинка виробничої діяльності компаній в цілому, а також зменшення надходжень до державного бюджету в частині сплати податків та митних платежів.

І ще одним питанням в продовження попереднього є питання бронювання працівників для продовження роботи бізнесу. Так, за інформацією компаній-членів Асоціації, наразі забронювати критично важливих фахівців чи експертів в компанії особливо складно. При цьому, економічний сектор держави має працювати на повну задля забезпечення потреб держави та армії. Тож з метою формування балансу задля належного функціонування економіки в країні, важливо додатково передбачити бронювання працівників, які не належать до критично важливих підприємств, але в той же час активно працюють та сплачують податки до бюджету України. Схожа ідея про автоматичне бронювання не так давно озвучувалась представниками Уряду та мала на меті запровадження автоматичного бронювання працівників на місяць (з щомісячним продовженням) враховуючи певні критерії, як-от, наприклад: або певний мінімальний обсяг заробітної плати, яку повинна отримувати особа; або сплату певної суми податку на доходи фізичних осіб щомісячно; або інші критерії. Така додаткова опція до вже передбачених інструментів бронювання критичних співробітників дозволить розширити категорію заброньованого працездатного населення, що матиме позитивний економічний ефект та дозволить як збалансувати економічну ситуацію в країні, так і створити додаткові надходження до бюджету на військові потреби країни.

Тож Європейська Бізнес Асоціація звертається до голів усіх профільних Комітетів Верховної Ради України, Першого віце-прем’єр-міністра України — Міністра економіки України Юлії Свириденко із закликом врахувати коментарі та перестороги бізнесу в контексті мобілізаційного законодавства. Зокрема, не приймати законопроєкт №10449 у чинній редакції без відповідних доопрацювань. Крім того, продумати можливість додаткового інструменту бронювання працівників та все ж звернути увагу на ситуацію, що склалась перед пунками пропуску через державний кордон України.

Окремо варто зауважити, що у бізнесу накопичилось чимало питань щодо роботи економіки країни. Тож спільнота б була вдячна Президенту України Володимиру Зеленському за можливість зустрітись та обговорити їх.

Агро Перспектива

< Україна скоротила поставки продовольства на ринки ЄС у 2023 до 12,6 млрд USD Все новости за
05.02.2024
БЕБ на Закарпатті вилучило на 2 млн грн сигарет без марок акцизного податку >

02.05.2024  
14:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
14:07 Мінагро домовилося з «Сингента» і «Н.С.Т. Україна» щодо розвитку цифрового агросервісу
14:05 Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових і тимчасово окупованих територій
13:58 Пшеничні котирування на Чиказькій біржі знизилися на тлі зміцнення долара США та новин про дощі
12:19 Бюро економічної безпеки на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
10:38 БЕБ на Київщині забезпечило відшкодування 4,3 млн грн несплачених податків відомим імпортером автозапчастин
08:05 Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%
01.05.2024  
17:36 За матеріалами БЕБ на Київщині судитимуть місцевого жителя за незаконну торгівлю тютюновими виробами
17:25 Уряд переорієнтовує програму «Доступні кредити 5-7-9%» на інвестиційні цілі - Мінекономіки
17:02 McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС
16:54 Україна вийшла на довоєнні показники експорту - Мінекономіки
16:39 БЕБ на Закарпатті упередило розтрату 3 млн грн бюджетних коштів на ремонті дитячого садочку та будівництві укриття
15:27 Елітне казино під виглядом спортивного покер-клубу: БЕБ у Києві викрило ще один нелегальний гральний заклад
13:20 В Україні - 10 000 гривневих мільйонерів: скільки доходів задекларували за минулий рік
13:10 В Україні коштом ЄС запускається новий проєкт з охорони довкілля
11:42 В Україні зростає кількість господарств, що вирощують цукрові буряки
11:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
10:35 Пшениця в Чикаго подешевшала на тлі слабкого попиту, невизначеності ринку, великих поставок за травневим контрактом
10:08 Україна готова збільшити поставки сухого молока до Болгарії вдвічі
09:57 Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн
09:55 ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн
09:44 Сенат США ухвалив закон про заборону на імпорт російського урану
09:35 Збитки аграріїв Донеччини від повномасштабної війни перевищили ₴5 мільярдів
09:34 У світі зростає кількість людей, що зіткнулися з високими рівнями гострого голоду
08:05 Бразильська MP AGRO з виробництва розподільників добрив стає частиною AMAZONE Group
30.04.2024  
20:35 Уряд спростив видачу ветеринарних документів для переміщення пасік на місця медозбору
19:43 Держбюджет у квітні отримав ₴153,6 мільярда податків та зборів
19:16 Бюро економічної безпеки викрило підпільні фабрики з виробництва підробок брендового одягу та взуття
15:49 НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні
15:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:43 Переговори про вступ до ЄС можуть розпочатися у червні - Зеленський
15:38 Пшеничні котирування на біржі Чикаго знизилися після семи сесій зростання
12:13 Україна за січень-лютий 2024 завезла на 5 тис тонн бананів більше, але ціни все рівно ростуть
10:35 БЕБ викрило незаконне казино та шахрайський кол-центр, що були розташовані у столичному бізнес-центрі
09:24 Рада ЄС дала добро на перемовини з Україною про продовження «транспортного безвізу»
09:18 Український експорт з чорноморських портів сягнув довоєнного рівня - Кислиця в ООН
29.04.2024  
17:23 Нам необхідні багаторічні фінансові зобов'язання щодо підтримки України - Столтенберг
17:19 Дотації малим фермерам на землю та за утримання худоби повертаються
17:10 Євросоюзу потрібен «план Маршалла» для Молдови та України - Санду
16:54 Роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії та України тривають
15:15 БЕБ скерувало до суду справу щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами та алкоголем
12:39 Україна та ОАЕ домовилися про всеосяжне економічне партнерство
12:35 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:17 Польща розблокувала кордон з Україною
11:40 БЕБ викрило підпільну ігрову залу на паркінгу в елітному житловому комплексі Києва
11:32 БЕБ повідомило про підозру посадовцям, що розтратили 9 млн грн на закупівлях обладнання для тероборони Дніпра
11:32 Пшениця в Чикаго виросла сьому сесію поспіль і показала найбільше тижневе зростання з початку великої війни в Україні
11:24 З початку 2024 капіталізація ринку сільгоспземель зросла на понад 200 млрд грн
09:25 Аграрії України посіяли 239 тис га цукрових буряків
09:00 Погода сприяє росту та розвитку озимих та ранніх ярових









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.