На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Більше 30 наукових установ і підприємств потрапили під окупацію, майже 20 – у зону активних бойових дій - НААН України

09.12.2022 11:43 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Бойові дії на території України суттєво ускладнили діяльність наукових установ і підприємств НААН, зокрема більше 30 наукових установ і підприємств потрапили під окупацію, майже 20 — у зону активних бойових дій. Зазнали пошкоджень об’єкти наукової інфраструктури Академії. Значна кількість працівників НААН змушена евакуйовуватися у пошуках безпечного місцезнаходження. Суттєво ускладнилась можливість виконання низки завдань ПНД через відсутність організаційних, технічних умов та інших обставин, необхідних для виконання роботи. За таких умов Президентом Академії були зроблені відповідні звернення до вчених та працівників наукових установ і підприємств, які були розміщені на веб-сайті НААН.

В перший місяць повномасштабної війни було проведено три позачергових засідання Президії НААН, на яких було розглянуто питання, основними з яких були такі:

Про роботу Національної академії аграрних наук України в умовах воєнного стану в Україні;

Стан та заходи щодо успішного проведення весняно-польових робіт в наукових установах та підприємствах Національної академії аграрних наук України;

Про виконання науково-дослідних робіт в умовах збройної агресії рф;

Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану.

Із названих питань були прийнятті відповідні рішення у вигляді постанов Президії НААН і доведені до трудових колективів наукових установ та підприємств. Метою цих рішень були: захист життя працівників в умовах, які склалися, збереження державного майна, документації (бухгалтерської, управлінської та іншої), виконання запланованих на 2022 рік етапів виконання науково-дослідних робіт, а також успішне проведення весняно-польових робіт в умовах дефіциту фінансових ресурсів, паливо-мастильних матеріалів, насіння, технологічних матеріалів та необхідного технічного забезпечення виконання робіт, а також тісна співпраця з військовими адміністраціями в областях та районах.

За відсутності можливостей закладки польових дослідів з виконання ПНД Академії затвердженими виконавцями у зв’язку з бойовими діями на територіях їх установ та дослідних господарств, рекомендовано було передбачити закладку зазначених дослідів в інших наукових установах або дослідних господарствах, які мають такі можливості. Позитивним прикладом реалізації такої рекомендації було проведення досліджень вченими Інституту картоплярства на базі Інституту кормів і сільського господарства Поділля.

Більш клопіткою була реалізація рішень Президії НААН щодо розміщення Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства, співробітники якого евакуювались з м. Херсон, на базі Одеської державної сільськогосподарської дослідної станції, а Інституту тваринництва степових районів імені М.Ф. Іванова «Асканія Нова» — Національного наукового селекційно-генетичного центру з вівчарства — на базі Інституту селекції і генетики тварин імені М. В. Зубця.

Окрім того, Президія НААН прийняла рішення і були зроблені клопотання до:

Кабінету Міністрів України щодо розблокування Державною казначейською службою України зареєстрованих, але не оплачених платежів (за паливо-мастильні матеріали, добрива, засоби захисту рослин, насіння тощо) та здійснення їх оплати за кошти загального та спеціального фондів;

Міністерства фінансів України щодо наближення бюджетних коштів асигнувань загального фонду наукових установ НААН з четвертого кварталу 2022 року на другий квартал 2022 року;

Міністерства оборони України щодо прискорення розгляду пропозицій з бронювання військовозобов’язаних наукових установ і підприємств НААН, які забезпечують проведення весняно-польових робіт і яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час.

Дякуючи нашим працівникам за наполегливу працю, сьогодні можу доповісти, що в поточному році в умовах воєнного стану наукові установи заклали в різних регіонах країни 64 демонстраційні полігони. Під урожай 2022 року науковими установами та дослідними господарствами на підконтрольній Україні території було засіяно всі 217,2 тис. га ріллі.

Члени НААН підготували для вітчизняних аграріїв «Рекомендації щодо особливостей проведення весняно-польових робіт в умовах воєнного стану та обмеженого ресурсного забезпечення», вчені наукових установ надавали на запити аграріїв необхідні консультації. На умовах кредитування наукові установи і підприємства Академії забезпечували сільськогосподарських товаровиробників насінням сільськогосподарських культур.

Встановивши режим роботи, за якого забезпечується виконання наукових досліджень та виробнича діяльність без загрози життю і здоров’ю працівників, головні наукові установи з виконання ПНД НААН на засіданнях своїх координаційно-методичних рад (КМР) переглянули календарні плани та робочі програми з метою максимально можливого забезпечення виконання етапу науково-дослідних робіт 2022 року. Можемо констатувати, що незважаючи на чисельні труднощі, в тому числі й скорочення бюджетного фінансування, вчені НААН, перегрупувавши і мобілізувавши свої сили на виконання наукових проєктів, не скоротили ні одне завдання поточного року!

На виконання Витягу з протоколу № 96 засідання Кабінету Міністрів України від 12 липня 2022 року в частині надання Міністерству освіти і науки України затверджених переліків пріоритетних наукових досліджень і науково-технічних розробок, спрямованих на створення новітньої конкурентоспроможної науково-технічної продукції, необхідної в умовах воєнного стану, які вже виконуються та можуть бути прийняті до виконання у випадку необхідності, НААН надала до Міністерства освіти і науки України, попередньо погоджені з Міністерством оборони України та Міністерством з питань стратегічних галузей промисловості України 189 нових та 1169 завдань (слайд № 3), що вже виконуються, результати яких націлені на досягнення продовольчої безпеки країни та нових продуктів (технологій) для ефективного відновлення України на сучасному етапі та у післявоєнний період.

Міжнародна діяльність НААН в умовах воєнного стану: від самого початку безпрецедентної агресії російської федерації проти незалежної України іноземні та міжнародні наукові організації засудили дії російської армії та висловили моральну підтримку й солідарність з усім народом України та його науковою спільнотою. Листи підтримки надійшли від академій наук, провідних наукових організацій, колективів та окремих учених з різних країн світу. Світові наукові спільноти, окремі науковці різних країн світу не лише рішуче засуджують криваву війну, розв’язану російською федерацією проти України та її народу, але й об’єднують свої зусилля для допомоги тим, хто вимушений тимчасово залишити своє житло та емігрувати за межі України.

Низка закордонних лабораторій та університетів готові включити на тимчасовій основі українських науковців до своїх проєктів та науково-дослідних груп. Водночас широка міжнародна компанія з підтримки науковців України шляхом надання їм можливостей працевлаштування за фахом в інших країнах пов’язана із певною загрозою нової хвилі наукової еміграції, зокрема посилення виїзду за кордон талановитої наукової молоді. Тому віддаючи належне колегіальній солідарності й підтримці наших учених з боку зарубіжних наукових осередків, залишаючись глибоко вдячними світовій науковій спільноті за підтримку, ми розглядаємо розширення діяльності наших науковців за рубежем як тимчасове явище, викликане умовами воєнного стану і сподіваємося на відновлення нормального наукового процесу.

В умовах воєнного стану Академія продовжує співпрацювати із закордонними партнерами. На сьогодні установи НААН (слайд № 4) мають договори про науково-творчу співпрацю з 67 науковими установами 32 країн світу. Академія є співзасновником Європейської спілки Академій Аграрних Наук та входить у понад 50 міжнародних наукових асоціацій та об’єднань, йдеться в повідомленні НААН України.

Агро Перспектива

< Пшениця і Чикаго знизилася під тиском великої пропозиції пшениці з РФ Все новости за
09.12.2022
РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE >

29.03.2024  
13:51 Майже 10 млрд грн отримали господарства в 2024 за програмою «Доступні кредити 5-7-9»
13:00 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:33 БЕБ скерувало до суду справу щодо посадовця міськради та його спільника, які привласнили 8 млн грн на обслуговуванні доріг
11:31 Пшеничні котирування на біржі Чикаго виросли на тлі різкого зміцнення котирувань кукурудзи
10:15 Молдова. Фермери притримують соняшник, імпорт сировини ліцензований
10:01 ВВП України в 2023 зріс на 5,3% - Держстат
09:55 Україна та США домовилися про відтермінування виплат за держборгом
28.03.2024  
21:35 Уряди України та Польщі реалізовують спільні кроки для розблокування кордону, — Шмигаль
21:31 Експортні ціни на кукурудзу знову зросли на тлі великих закупівель імпортерами, включаючи Китай
16:24 БЕБ скерувало до суду справу щодо посадовця міськради та його спільника, які привласнили 8 млн грн на обслуговуванні доріг
16:23 Україна запропонувала Польщі певні кроки для розблокування кордону - Шмигаль
15:25 У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консультації
15:24 Торгівля контрафактними сигаретами: БЕБ на Київщині викрило злочинну групу
13:04 За матеріалами БЕБ судитимуть учасників організованої злочинної групи за незаконний продаж сигарет
12:32 Питання розблокування кордону з Польщею потребують додаткового часу - Сольський
12:25 У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами двох країн
12:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:53 Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року
11:43 Блокада кордону з Польщею: прикордонники розповіли, де найбільші черги
11:37 Залежність України від експорту через Польщу наразі мінімізована - Стефанішина
10:50 У Києві та області детективи БЕБ вилучили на нелегальних АЗС контрафактне пальне та обладнання вартістю 9 млн грн
10:31 Пшеничні котирування на Чиказькій біржі трохи виросли
10:10 Тенденція до скорочення імпорту сільгосптехніки до України збережеться в 2024 – ІАЕ
10:04 Україна завезла у січні-лютому 5 тис тонн сирів
27.03.2024  
23:01 Блокада агроекспорту: парламентарії країн Балтії, Польщі та України зустрінуться у Варшаві
22:54 Імпорт російської агропродукції до ЄС торік становив 2,5 мільйона тонн - єврокомісар
22:44 Посли ЄС ухвалили продовження «торговельного безвізу» для України з уточненням
22:42 Порошенко закликає зупинити підвищення акцизів на пальне: Це удар по кожному українцю і по селу, яке заходить у посівну
17:50 Угорщина вимагатиме обмежити імпорт українського зерна на рівні ЄС
17:11 Україна в 2023/2024 експортувала в ЄС біля 5 млн тонн пшениці
16:47 Країни ЄС обговорють режим ліберальної торгівлі з Україною до червня 2025; чи знайдуть компроміс
16:27 БЕБ на Київщині забезпечило відшкодування до бюджету 7 млн грн несплачених податків
14:06 На Закарпатті Бюро економічної безпеки виявило порушення у тендері на 320 млн грн держкоштів
13:03 ЄС може поширити «винятки» з товарного безвізу з Україною на овес, кукурудзу, крупи й мед
12:57 Поголів'я ВРХ в Україні на 1 березня становить 2,255 млн голів
12:14 KSG Agro шукає інвесторів для фінансування будівництва заводу з переробки матеріалів - наслідків руйнацій на Херсонщині
11:50 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:23 Пшениця в Чикаго знизилася на тлі зміцнення долара США, великої пропозиції з РФ, падінні попиту з боку Китаю
10:38 Світовий банк ухвалив позику Україні на $1,5 мільярда під гарантії Японії й Британії
10:18 Аналітики БЕБ упередили безпідставне відшкодування 10 млн грн ПДВ столичному підприємству
09:59 ЄС у середу спробує схвалити угоду про ліберальний режим торгівлі для України з урахуванням компромісів
09:52 Україна розраховує на продовження дії безмитного та безквотного режиму торгівлі з ЄС - Сольський
09:01 Ціна какао-бобів вперше перевищила $9 тисяч за тонну - Bloomberg
07:56 Українська сторона "дуже добре підготувалася" до перемовин з Польщею - Сольський
00:03 Польський міністр про зупинку агротранзиту з України: «сподіватимемося, потреби не буде»
26.03.2024  
21:10 27 березня аграрні міністри України та Польщі зустрінуться у Варшаві. Українське продовольство в ЄС
21:09 Сольський на Раді ЄС з питань сільського господарства: Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя
20:21 McDonald's в Україні відновив бізнес на 70% від показника довоєнного періоду
20:17 Чехія сподівається на компроміс із продовженням Автономних торговельних заходів і частковим обмеженням української агропродукції в ЄС
19:57 Угорщина не продовжуватиме заборону на імпорт українського меду









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.