На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

У березні значення Індексу продовольчих цін ФАО різко зросло, досягнувши чергового історичного максимуму

08.04.2022 17:32 «Агро Перспектива» (г. Киев) — У березні 2022 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО (ІСЦФ) склало 159,3 пункту, що на 17,9 пункту (12,6 відсотка) вище за його лютневе значення, і в результаті такого небувалого зростання досягло найвищого рівня за весь час існування ІСЦФ — з 1990 року. Це зумовлено рекордним підвищенням цін на рослинні олії, зернові та м’ясо та значним зростанням цін на цукор та молочну продукцію.

Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у березні склало 170,1 пункту, що на 24,9 пункту (17,1 відсотка) вище за лютневий показник, і досягло максимально високого рівня з 1990 року. Зафіксоване цього місяця зростання пояснюється стрімким підвищенням світових цін на пшеницю та фуражні зернові, яке було пов’язане насамперед із викликаними конфліктом перебоями в експортних поставках з України та, меншою мірою, Російської Федерації. Очікуване припинення експорту з Чорноморського регіону негативно вплинуло на і без того обмежену світову пропозицію пшениці. Світові ціни на пшеницю в березні зросли на 19,7 відсотка, чому також сприяли побоювання щодо стану посівів у Сполучених Штатах Америки (США). Світові ціни на фуражні зернові також досягли рекордного рівня, підвищившись у березні на 20,4 відсотка: свого історичного максимуму досягли котирування кукурудзи, ячменю та сорго. Світові ціни на кукурудзу зросли на 19,1 відсотка порівняно з минулим місяцем з огляду на очікуване значне скорочення експорту кукурудзи з України, яка є одним з найбільших експортерів, а також підвищення вартості енергоносіїв та виробничих ресурсів. Високі ціни на кукурудзу вплинули на котирування інших фуражних зернових: ціни на сорго у березні зросли на 17,3 відсотка, а ціни на ячмінь — на 27,1 відсотка, чому також сприяла невизначеність із постачанням цієї зернової культури на тлі і без того обмеженої пропозиції . У той же час в результаті різноспрямованої динаміки цін на рис з різних країн та різної якості середнє значення котирувань цього виду зернових у березні практично не змінилося і виявилося на 10 відсотків нижчим за показник за аналогічний період минулого року.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в березні склало 248,6 пункту, на 46,9 пункту (23,2 відсотка) перевищивши лютневе значення і в черговий раз досягнувши рекордного рівня. Таке стрімке зростання цього показника було зумовлене підвищенням цін на соняшникову, пальмову, соєву та рапсову олії. Міжнародні котирування соняшникової олії в березні суттєво збільшилися під впливом скорочення обсягу експортних поставок на тлі конфлікту в Чорноморському регіоні. Ціни на пальмову, соєву та рапсову олії також помітно зросли внаслідок підвищення світового імпортного попиту, пов’язаного з перебоями у постачанні соняшникової олії. Крім того, зміцненню світових котирувань пальмової олії сприяло подальше скорочення пропозиції з боку провідних країн-виробників, а у разі котирувань соєвої олії таким фактором стали побоювання щодо скорочення експортної пропозиції у Південній Америці. Варто зазначити, що зростання світових цін на олії було також зумовлене нестабільністю та підвищенням котирувань сирої нафти.

Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у березні склало 145,2 пункту, що на 3,7 пункту (2,6 відсотка) вище за його лютневий рівень; таким чином, зростання цього індексу триває вже сьомий місяць поспіль, внаслідок чого його значення виявилося на 27,7 пункту (23,6 відсотка) вищим, ніж у відповідний період минулого року. Ціни на молочну продукцію продовжували підвищуватися переважно під впливом скорочення пропозиції на світових ринках: молока, виробленого у Європі та Океанії, виявилося замало задоволення світового попиту. Котирування вершкового масла та сухого молока різко підвищилися у зв’язку зі збільшенням імпортного попиту на продукцію з короткими та тривалими термінами постачання, насамперед на азіатських ринках, та збереженням стабільного внутрішнього попиту в Західній Європі. При цьому на ринках сиру також спостерігалося скорочення пропозиції, зумовлене активним внутрішнім попитом у Західній Європі, проте котирування сиру трохи знизилися під впливом коливання курсів валют.

Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у березні також досягло рекордного рівня і склало 120,0 пункту, що на 5,5 пункту (4,8 відсотка) вище за лютневі значення. У березні було зафіксовано найшвидше з 1995 року місячне зростання котирувань свинини, яке пояснюється скороченням поголів’я забійних тварин у Західній Європі та різким збільшенням внутрішнього попиту напередодні Великодня. Світові ціни на м’ясо птиці підвищилися внаслідок скорочення пропозиції з боку провідних країн-експортерів через спалахи пташиного грипу, а також у зв’язку з призупиненням експорту з України на тлі конфлікту. Ціни на яловичину також зросли: чисельність поголів’я забійних тварин у деяких ключових регіонах виробництва залишалася на низькому рівні, у світі зберігався стабільний попит.

Середнє значення Індексу цін на цукор ФАО у березні склало 117,9 пункту, що на 7,4 пункту (6,7 відсотка) вище за лютневий показник і більш ніж на 20 відсотків вище за показник відповідного періоду минулого року. Таким чином, зниження цього індексу, що спостерігалося в останні три місяці, майже повністю компенсовано. Підвищення світових котирувань цукру в березні пояснюється головним чином різким зростанням світових цін на сиру нафту, у зв’язку з яким очікується, що наступного сезону в Бразилії збільшаться обсяги використання цукрової тростини для виробництва етанолу. Підвищенню світових котирувань цукру також сприяло подальше зміцнення бразильського реалу щодо долара США, що, як правило, призводить до скорочення продажів з боку виробників, оскільки у перерахунку на національну валюту їх прибуток від продажу знижується. Водночас активний збір урожаю та сприятливі прогнози виробництва в Індії, яка є одним з провідних експортерів цукру, сприяли уповільненню зростання цін, запобігши більшому їх збільшенню цього місяця.

На відміну від інших груп товарів, більшість цін, що використовуються при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було невідомо на момент підрахунку та опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це потребує суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що у свою чергу може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.

Агро Перспектива

< Міжнародні резерви України у березні зросли на 2%, до $28,1 млрд Все новости за
08.04.2022
Інфляція в Україні у березні зросла до 4,5%, у річному вимірі – до 13,7% – Держстат >

29.04.2024  
17:23 Нам необхідні багаторічні фінансові зобов'язання щодо підтримки України - Столтенберг
17:19 Дотації малим фермерам на землю та за утримання худоби повертаються
17:10 Євросоюзу потрібен «план Маршалла» для Молдови та України - Санду
15:15 БЕБ скерувало до суду справу щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами та алкоголем
12:39 Україна та ОАЕ домовилися про всеосяжне економічне партнерство
12:35 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:17 Польща розблокувала кордон з Україною
11:40 БЕБ викрило підпільну ігрову залу на паркінгу в елітному житловому комплексі Києва
11:32 БЕБ повідомило про підозру посадовцям, що розтратили 9 млн грн на закупівлях обладнання для тероборони Дніпра
11:32 Пшениця в Чикаго виросла сьому сесію поспіль і показала найбільше тижневе зростання з початку великої війни в Україні
11:24 З початку 2024 капіталізація ринку сільгоспземель зросла на понад 200 млрд грн
09:25 Аграрії України посіяли 239 тис га цукрових буряків
09:00 Погода сприяє росту та розвитку озимих та ранніх ярових
08:24 Відкриття кордону на імпорт з України знищить сільське господарство Польщі - опозиційна партія “Право і справедливість”
28.04.2024  
20:43 Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки
20:35 ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%
10:44 Експорт м’яса птиці з України в 1 кварталі 2024 - 104 тис тонн
09:17 Японія передасть Україні понад 100 потужних генераторів
09:13 Укрзалізниця у квітні перевезла на експорт 2,2 мільйона тонн зернових
27.04.2024  
21:06 Мінагрополітики обговорило з болгарськими колегами потенціал українського агроекспорту
18:14 БЕБ повідомило про підозру посадовцям, що розтратили 9 млн грн на закупівлях обладнання для тероборони Дніпра
17:54 Ринок земель в Україні здатен впоратися з будь-якими викликами - Мінагро
10:30 Три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів в Україні
09:21 Туреччина розриває торговельні відносини з Ізраїлем - Ердоган
26.04.2024  
17:00 БЕБ на Буковині повідомило про підозру керівника підприємства, яке не сплатило 11 млн грн податків
16:38 15,6 мільярдів гривень отримали аграрії з початку року за програмою «Доступні кредити 5-7-9»
15:15 Аграрії України посіяли 2,4 млн га ярини
15:12 Міністра аграрної політики та продовольства України Сольського звільнено з-під варти
12:25 Заволоділи 7,7 млн грн на закупівлі тестів на гепатит: БЕБ повідомило про підозру керівникам медзакладу та компанії-постачальника
12:16 БЕБ скерувало до суду справу щодо одного з керівників правління «Укртатнафти»: до бюджету відшкодовано майже 1,6 млрд грн
11:32 ЄК знизила прогноз врожаю пшениці в Євросоюзі в 2024/2025
11:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:24 Яйця до Великодня по 18 гривень: скільки протримаються низькі ціни
11:21 БЕБ в Одесі викрило цех з підробки «брендового» одягу: вилучено майна на 1,8 млн грн
10:52 Зростання котирувань пшениці в Чикаго підтримане різким погіршенням стану посівів озимої пшениці в США
10:47 Мінагрополітики обговорило допомогу українським фермерам з делегацією Міністерства сільського, лісового та рибного господарства Японії
10:15 Негода сповільнила темпи посівної на Вінниччині
09:38 Урожай ячменю в Україні в 2024 скоротиться до 4,9 млн тонн - Мінагрополітики
09:08 Міністра агрополітики Сольського взяли під варту
25.04.2024  
23:21 НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%
20:32 НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025
20:25 Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт
19:43 Аграрний міністр Сольський подав у відставку
17:21 Україна продала в 1 кварталі 2024 на 89 тис тонн цукру на експорт більше, ніж у 2023
16:41 Внутрішній ринок кукурудзи продовжує зміцнюватися в ціновому плані
15:44 В Брюсселі розпочалися роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії та України по темі сільського господарства
14:52 БЕБ на Київщині повідомило про підозру керівника підприємства в ухиленні від сплати майже 9 млн грн податків
13:58 За матеріалами БЕБ на Закарпатті судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади
13:00 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:11 За рекомендаціями БЕБ на Буковині відмінили тендер з порушеннями майже на 20 млн грн місцевого бюджету









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.