На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Повна відданість підтримці акціонерів ролі ЄБРР в Україні

Пропозиція щодо потенційного збільшення капіталу для прийняття рішення до кінця року

· Рада керуючих ЄБРР підтверджуює важливість ролі Банку в підтримці реальної економіки України під час війни та реконструкції

· Пропозиція щодо потенційного збільшення сплаченого капіталу буде підготовлена для прийняття рішення до кінця 2023 року

· ЄБРР надасть Україні 3 млрд євро протягом 2022–23 років; подальші потреби розглядаються

Рада керуючих Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) підтвердила, що Банк, працюючи у партнерстві з іншими, повинен відігравати важливу роль у міжнародних зусиллях з підтримки реальної економіки України як під час війни, так і під час реконструкції.

На щорічних зборах ЄБРР 2023 року в Самарканді в четвер Рада керуючих також визнала, що буде потрібна додаткова підтримка акціонерів для роботи Банку в Україні, яка посилилася після російського вторгнення в лютому 2022 року.

Пропозицію від Ради директорів щодо обсягу підтримки ЄБРР для України та потенційного збільшення сплаченого капіталу буде передано Раді керуючих для прийняття остаточного рішення до кінця 2023 року.

ЄБРР, найбільший інституційний інвестор в Україні, надав Україні 1,7 млрд євро та залучив ще 200 млн євро від банків-партнерів у 2022 році. Банк зобов’язався надати країні 3 млрд євро протягом 2022–2023 років і наразі мобілізував 1,5 млрд євро від міжнародних донорів, щоб покрити частину ризику. Основна увага ЄБРР в Україні у воєнний час зосереджена на підтримці енергетичної та продовольчої безпеки, відновленні критичної інфраструктури на національному та муніципальному рівнях, наданні фінансування торгівлі та підтримці приватного сектору.

Будучи єдиною установою, яка працює у такому масштабі та демонструє унікальну підтримку та солідарність з українським народом, ЄБРР погодився надати фінансування, половину з якого на власний ризик. Інша половина фінансування надійшла завдяки щедрій підтримці 19 донорів (*).

Коли обставини дозволять здійснювати повну реконструкцію в Україні, фінансовий виклик буде складним. Остання міжнародна оцінка потреб, заснована на воєнних руйнуваннях у 2022 році, передбачає, що вартість реконструкції може досягти 411 млрд доларів США.

Рада керуючих заявила про свою повну відданість наданню підтримки акціонерів, необхідної для забезпечення ролі Банку в Україні, і погодилися, що сплачений капітал є найбільш діючим, ефективним і справедливо розподіленим інструментом для надання такої підтримки, зазначивши, що 3–5 млрд євро збільшення капіталу уможливить інвестиції такого характеру та масштабу без необхідності систематичного розподілу ризиків донорів у 2024 році та надалі.

«Ми щиро вітаємо це рішення. Воно відображає зобов’язання наших акціонерів підтримувати Україну, а також довіру наших акціонерів до ЄБРР у виконанні цієї ролі підтримки в Україні як під час війни, так і під час подальшої післявоєнної реконструкції. Враховуючи масштаби фінансового виклику підтримки України, збільшення сплаченого капіталу є найефективнішою формою підтримки, яку можуть надати акціонери, і ми з нетерпінням чекаємо співпраці з акціонерами, щоб підготувати рішення до кінця року», — сказала Президентка ЄБРР, Оділь Рено-Бассо.

У разі схвалення збільшення капіталу стане третім випадком, коли акціонери Банку погодяться збільшити його капітальну базу. ЄБРР був заснований у 1991 році з капіталом 10 млрд екю. У 1996 році ця сума подвоїлася до 20 млрд екю, а потім ще більше зросла після світової фінансової кризи до 30 млрд євро в 2010 році.

Банк відіграє унікальну роль у цій кризі. Після більш ніж 30 років сприяння економічному переходу в Україні екстрене реагування ЄБРР на війну зосереджено на реальній економіці. Фінансування ЄБРР також використовується для допомоги біженцям у сусідніх країнах і для допомоги муніципалітетам, які їх приймають.

Минулого року підтримка ЄБРР Україні включала надання 150 млн євро на екстренну підтримку ліквідності Українській Залізниці, 520 млн євро загальним обсягом електроенергетичній компанії «Укренерго» та пакету розміром 500 млн євро газовій компанії «Нафтогаз України». Відновивши освітлення, опалення та роботу потягів, це фінансування підтримало українські підприємства та відновило доступ до життєво важливої інфраструктури

Наразі ЄБРР розширює підтримку муніципальних органів влади по всій країні. За підтримки США у грудні Банк позичив 25 млн євро місту Львову, що на заході України, а за підтримки ЄС та США надає Хмельницькому, місту, що стало домом для тисяч переселенців, 10,6 млн євро на покращення системи громадського транспорту шляхом оновлення тролейбусного парку.

Банк співпрацює з Українською Залізницею та приватними інвесторами над відновленням транспортної інфраструктури на заході країни, щоб покращити сполучення з Європейським Союзом, а також підтримує приватні інвестиції, зокрема шляхом виділення 40 млн доларів США Horizon Capital Growth Fund IV, фонду, який залучив понад 250 млн доларів США для інвестицій в акціонерний капітал в Україні та Молдові.

Рішення Ради керуючих щодо підтримки України було одним із трьох ключових рішень, ухвалених на зустрічі в Самарканді. Друге полягало в тому, щоб дати офіційний дозвіл на обмежене розширення діяльності ЄБРР в країнах Африки на південь від Сахари, включаючи вперше Ірак як частину «регіону південного та східного Середземномор’я» Банку. Третій — модернізувати систему управління капіталом банку.

Ця третя резолюція є частиною відповіді Банку на звіт про достатність капіталу багатосторонніх банків розвитку. Протягом впровадження цієї та інших відповідних рекомендацій щодо достатності капіталу підвищить гнучкість управління капіталом, розширить джерела мобілізації та посилить вплив ЄБРР на весь спектр його діяльності, хоча в короткостроковій перспективі ця зміна не створить додаткових можливостей.

(*) Донорами, які вже надали підтримку Україні, є Сполучені Штати, Норвегія, Франція, Нідерланди, Іспанія, Європейський Союз, Канада, Великобританія, Італія, Японія, Південна Корея, Швейцарія, Тайбей Китай, Німеччина, Австрія, Данія, Фінляндія, Ірландія та Швеція.

18.05.2023


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.