На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Що відбувалося з курсом гривні в 2022 році та прогноз на 2023. Велика щорічна конференція UKRAINE ECONOMIC OUTLOOK

Одне з важливих питань, яке постає на початку планування стратегії: яким буде курс долара в цьому році? Коротке резюме з інтерв’ю головного економіста Ukraine Economic Outlook Михайла Кухара про сценарний прогноз курсу на 2023 рік.

Докладніше про сценарний прогноз курсу долара вже 10 січня зможете дізнатись на великій щорічній конференції UKRAINE ECONOMIC OUTLOOK.

ЧИ БУЛА НЕОБХІДНІСТЬ У ФІКСУВАННІ КУРСУ ВАЛЮТ?
Фіксований курс був необхідністю, оскільки в іншому випадку це призвело би до паніки на ринку. Війна на валютному ринку розпочалася на 2 місяці раніше, ніж почалось повномасштабне вторгнення. Тоді курс злетів з 26,5 до 29,2 — тому його зафіксували на позначці 29,2. Зафіксувати курс було правильним рішенням, але помилка в тому, що зробили це з запізненням на два місяці, коли ринковий курс становив фактично 36–38.

ЯКА СИТУАЦІЯ НА ДАНИЙ МОМЕНТ?
Ми звикли орієнтуватись на обмінні пункти, але за цими готівковими курсами проводиться лише 10 % обмінних операцій на ринку. Так, існує курс 39,5–40, але за таким курсом обмінюється лише готівка. 90 % бажаючих купують валюту по 36,6. Спред завжди був. Раніше він був 3–5 %, зараз це 10 %.

КУРСОВИЙ ПРОГНОЗ НА 2023 РІК
Ми розглядаємо 2 сценарії. За першим сценарієм Національний банк може проводити політику інфляційного таргетування. Курс гривні навмисно будуть тримати сильнішим для того, щоб був дешевшим імпорт і не так швидко зростали ціни на імпортні товари.

За рахунок економічної допомоги Україні від західних партнерів маємо позитивний платіжний баланс. Він склав 10 мільярдів у 2022 році, а в цьому році складатиме понад 24 мільярди доларів. За таких умов можна тримати курс на рівні 36,6 принаймні до осені. Це все в умовах стагнації української економіки.

І все це можливо за умови, що ми отримаємо заплановані обсяги зовнішньої фінансової допомоги. У випадку, якщо ми недоотримаємо 5, 10 чи 15 мільярдів, ситуація буде кардинально інша.

Найбільш вірогідною в першому кварталі 2023 року буде одномоментна девальвація, як це було в липні минулого року. Коридор девальвації — 40–42 грн/$. За такого курсу вже з осені його можна було б не підтримувати суттєвими інтервенціями.

За другим сценарієм відбуватиметься контрольована девальвація з метою підтримки українського експорту.

Докладніше про офіційну позицію Мінекономіки України зможете дізнатись на великій щорічній конференції UKRAINE ECONOMIC OUTLOOK:

Денис Кудін, перший заступник міністра економічного розвитку України, детально розкаже про макропрогноз Мінекономіки на 2023 рік. Який курс долара закладено в бюджет на рік, та фактори, що враховувались.
Михайло Кухар, керуючий партнер та старший економіст Ukraine Economic Outlook, викладач макроекономіки у бізнес-школі МІМ-Київ, виступить з темою «Макропрогноз щодо ВВП, інфляції, доходів та заощаджень населення, динаміки споживчого попиту по регіонам у 2023 році. Фактор зовнішніх запозичень для ризиків бюджетної та монетарної політики 2023 року».
Григорій Кукуруза, партнер і старший економіст Ukraine Economic Outlook, розкриє тему «Прогноз світових цін на продукцію українського експорту. Прогноз торговельного та платіжного балансу. Вплив фактору мігрантів. Сценарний прогноз курсу до кінця 2023 року».
Ростислав Шурма, Заступник Керівника Офісу Президента України, представить Ліберальну антикорупційну податкову реформу і відповість на всі запитання стосовно її запровадження.

Конференція організована за підтримки Concord Fintech Solutions
Concord Fintech Solutions — Перша в Україні відкрита фінтех-екосистема, яка має розвинену інфраструктуру для створення фінтех-проектів. Concord Fintech Solutions надає партнерам готові фінтех-рішення, спектр фінансових сервісів, банківських послуг і IT-продуктів.

Єдину інфраструктуру Concord Fintech Solutions формують: банк ConcordBank, незалежний процесинговий центр ProCard, платіжний сервіс ConcordPay, IT-компанія MustPay, міжнародна платіжна система CordPay, digital-біржа благодійності «ДоброДій».

10.01.2023


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.