На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Воєнний стан: особливості обліку платників податків

У Головному управлінні ДПС у Дніпропетровській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему «Воєнний стан: особливості обліку платників податків». На запитання платників податків відповідала заступник начальника управління — начальник відділу обліку платників та об’єктів оподаткування, ведення реєстрів управління податкових сервісів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Тетяна Литвиненко.
Питання 1: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, якому органу Державної податкової служби (далі — ДПС) можна подати документи для взяття на облік фізичної особи, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність?
Відповідь: Добрий день! Відповідно до розділу VI Порядку обліку платників податків і зборів затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 «Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів» (зі змінами і доповненнями) (далі — Порядок №1588), подати документи для взяття на облік фізичної особи можна до органу ДПС за податковою адресою фізичної особи (за місцем проживання). Якщо фізична особа має намір провадити нотаріальну діяльність, та робоче місце нотаріуса знаходиться на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, ніж місце його постійного проживання, то нотаріус повинен стати на облік за неосновним місцем обліку в контролюючому органі за місцезнаходженням свого робочого місця. Для цього у заяві для взяття на облік слід зазначити бажання стати на облік за неосновним місцем обліку в органі ДПС за місцезнаходженням робочого місця.
Питання 2: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, як юридичній особі, що перебуває на обліку в органах ДПС Донецької області, перейти на облік до органів ДПС Дніпропетровської області?
Відповідь: Добрий день! Відповідно до розділу І Порядку №1588 юридичній особі, відомості про яку містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР), необхідно звернутися до органів реєстрації юридичних осіб для внесення зміни місцезнаходження такої юридичної особи на територію Дніпропетровської області. Після отримання відомостей з ЄДР про зміну місцезнаходження такої юридичної особи, платник податків автоматично стає на облік за основним місцем обліку в органах ДПС у Дніпропетровській області.
Питання 3: Добрий день! Скажіть, будь ласка, як можна зареєструвати волонтера, який перебуває за межами основного місця реєстрації?
Відповідь: Добрий день! Фізична особа — благодійник особисто подає документи до будь-якого органу ДПС. Поштою або через представника документи подаються до органу ДПС за основним місцем обліку фізичної особи — благодійника. При цьому основне місце обліку фізичної особи — благодійника не змінюється відповідно до розділу II Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 30.10.2014 № 1089 «Про затвердження Порядку формування та ведення Реєстру волонтерів антитерористичної операції» (далі — Порядок № 1089).
Питання 4: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи може платник податків отримати дублікат або копію довідки за формою № 34-ОПП?
Відповідь:
Добрий день! Порядком №1588 встановлено, що платник податків, за потреби, може отримати дублікат або копію довідки за формою № 34-ОПП, подавши запит за формою № 34-ОПН, до будь-якого контролюючого органу або державної податкової інспекції, в один із таких способів: особисто платником податків або представником, уповноваженою на це особою; поштою; через електронний кабінет в електронній формі.
Питання 5: Вітаю! Скажіть, будь ласка, в якому контролюючому органі має перебувати на обліку юридична особа, якщо її місцезнаходження зареєстровано в одному адміністративному районі, а офіс і виробництво розташовані в інших районах?
Відповідь: Добрий день! Відповідно до статті 93 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 № 435-IV (далі — ЦКУ) місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.
Згідно з пунктом 63.3 статті 63 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі — ПКУ) платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
Отже, юридична особа повинна стати на облік в контролюючому органі за місцем розташування офісу, тобто основне місце обліку, а також в контролюючому органі за місцем розташування (реєстрації), у разі наявності, підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
Питання 6: Добрий день! Підкажіть, будь ласка, чи для всіх суб’єктів господарювання існує обов’язок подавати повідомлення за формою № 20-ОПП ?
Відповідь: Добрий день! Згідно з пунктом 63.3 статті 63 ПКУ платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік в контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).
Відповідно до розділу VIII Порядку № 1588 повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП (далі — повідомлення за ф. № 20-ОПП), подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.
Початком перебігу 10-денного строку є дата набуття права платником щодо об’єкту оподаткування відповідно до правовстановлюючих документів чи документів, що підтверджують право користування, розпорядження об’єктом оподаткування.
Звертаємо Вашу увагу, що повідомлення за ф. № 20-ОПП необхідно надати з обов’язковим заповненням значення коду КОАТУУ/КАТОТТГ для території територіальної громади, де знаходиться такий об’єкт оподаткування (КАТОТТГ розміщений на офіційному вебсайті Міністерства розвитку громад та територій України).
Питання 7: Добрий день! Скажіть, будь ласка, як у ДПС обліковується договір про спільну діяльність?
Відповідь: Добрий день! Розділом IV Порядку №1588, визначено, що для взяття на облік договору про спільну діяльність, уповноважена особа одночасно із реєстраційною заявою платника податку на додану вартість або заявою про реєстрацію платника акцизного податку, подає до контролюючого органу за своїм основним місцем обліку такі документи: заяву за формою №1-ОПП та копію договору (контракту) про спільну діяльність. До цих документів додаються:
1. картка державної реєстрації договору (контракту), якщо до складу учасників договору про спільну діяльність входить іноземний інвестор;
2. копії документів, які підтверджують погодження договору уповноваженим органом управління відповідно до законодавства, засвідчені в установленому законодавством порядку, якщо договором передбачене використання нерухомого майна державної власності, що перебуває у господарському віданні чи оперативному управлінні учасника договору про спільну діяльність;
3. копії спеціальних дозволів на користування надрами, якщо договором передбачене використання надр.
Відповідно до розділу III Порядку № 1588 у разі взяття на облік договору про спільну діяльність, контролюючий орган за основним місцем обліку формує довідку про взяття на облік платника податків, відомості щодо якого не підлягають включенню до ЄДР за формою №34-ОПП.
Питання
8: Добрий день! Скажіть, як юридичній особі виправити самостійно виявлену помилку в заяві за формою № 1-ОПП?
Відповідь:
Добрий день! У разі виявлення помилки в заяві за формою № 1-ОПП щодо відомостей про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського обліку, платник податків повинен подати заяву за ф. № 1-ОПП з оновленою (виправленою) інформацією щодо такої особи та проставити позначку «Відомості про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку».
При цьому, заповнюються розділи 1, 2, 4 та 10 заяви за ф. № 1-ОПП та інформація про засновників не подається (примітка до заяви за ф. № 1-ОПП).
При
виявленні помилки (крім помилки щодо відомостей про особу, відповідальну за ведення бухгалтерського обліку) у попередньо поданій заяві за ф. № 1-ОПП платником податків, необхідно подати до контролюючого органу за основним місцем обліку оновлену (виправлену) заяву за ф. № 1-ОПП з позначкою «Зміни» та уточнені документи в такому самому порядку, як і при взятті на облік. При цьому, платником податків заповнюються всі розділи заяви за ф. № 1-ОПП.
Заява
за ф. № 1-ОПП може бути подана як в паперовій так і в електронній формі.
Процедуру визначено до розділу ІХ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (із змінами та доповненнями).

23.12.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.