На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Як вирішити конфлікт інтересів між агровиробниками та постачальниками послуг логістики?

Як вирішити конфлікт інтересів між агровиробниками та постачальниками послуг логістики, що загрожує банкрутством агросектору та втратою світових ринків зерна?

20 грудня в Києві - круглий стіл «Агросектор + залізниця: відкритий діалог заради спільного виживання та розвитку», де представники аграрного бізнесу, логістичного ринку, влади та наукових кіл шукатимуть відповіді на питання - яким має стати новий формат бізнес-відносин між виробниками сільгосппродукції та виконавцями процесу перевезень, щоб усунути передумови нинішнього конфлікту інтересів між цими галузями, який загрожує руйнівними для економіки наслідками.
Захід відбувається за підтримки асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ). Головний інформаційний партнер - видання Mind.ua.

Приводом для круглого столу стало різке падіння рентабельності виробництва сільськогосподарської продукції внаслідок стрімкого подорожчання залізничної логістики в Україні, яке спричинили дії державного оператора перевезень «Укрзалізниці» з метою підвищення дохідності від використання власного вагонного парку. Проте зростання дохідності напряму вантажних перевезень зерна «Укрзалізниці» матиме тимчасовий ефект, оскільки банкрутство аграріїв уже наступного року призведе до суттєвого скорочення посівних площ та врожаю зернових, який становить значну частину вантажної бази УЗ.

Як зазначає президент УКАБ, виконавчий директор компанії Agricom Group Петро Мельник, саме доступ до логістичного ланцюжка є вирішальним фактором конкуренції українських агровиробників на світових ринках. Відтак ті, хто адміністративно керує логістичним ланцюжком або ж викуповує його невіддільні елементи (наприклад, вагони-зерновози), в підсумку і визначають, на яких умовах будуть виконуватися експортні контракти і який рівень рентабельності матиме аграрний сектор України.

"У воєнних умовах це також означає відповідь на запитання: який обсяг експортної виручки отримає країна та яким буде її платіжний баланс за підсумками року. Здавалося б, здоровий глузд повинен диктувати необхідність змінити систему перевезень, яка ускладнює доступ українських аграріїв до логістичного ланцюжка. Проте головний та єдиний адміністратор залізничних перевезень - «Укрзалізниця» знову створила умови, в яких виробники змушені значно переплачувати за можливість доступу до залізничних перевезень, а саме - за користування вагонами-зерновозами", - констатує Петро Мельник.

Експерт логістичного ринку, радник голови правління «Укрзалізниці» Юрій Щуклін акцентує: до війни витрати українських аграріїв на транспортування зерна в порти становили 20 доларів/тонна, а ціна продажу - 250 доларів/тонна. Сьогодні ж, щоб довезти зерно на ринок, виробнику доводиться витратити не 20, а 150–200 доларів/тонна, через що внутрішня ціна на зерно опустилася до 100–150 доларів/тонна. Внаслідок непрогнозованості залізничної логістики за цінами та термінами доставлення, українські агровиробники втрачають доступ до ринків із привабливими цінами на збіжжя.

«Ціни на світовому ринку залежать від типу контракту. На форвардних контрактах, які укладаються наперед, ціна вища. Проте за нинішньої системи, технологій організації експорту та перевезення, неможливо укладати форвардний контракт: адже для цього виробник має наперед знати вартість та терміни доставляння вантажу. Оскільки виробник позбавлений цієї можливості, українське зерно йде з форвардних ринків у спотовий ринок, де дуже великий дисконт. Тобто через непрогнозованість логістики Україна йде з цивілізованого ринку дорогого зерна на інший ринок, де мусить продавати з великою знижкою», - підсумовує експерт.

Мета, яку ставлять організатори круглого столу: формулювання проривних рішень, які покладуть початок змінам технології організації та планування залізничних перевезень та новій моделі взаємовідносин між аграрними виробниками та виконавцями процесу перевезень.

Теми обговорень під час круглого столу:
● Чому аграрії потерпають від необґрунтовано завищених цін логістики і неможливості виконання зобов‘язань за контрактами через простої вагонів.
● Яке майбутнє агроринку. Що означає черга на залізниці.
● Зміни парадигми формування вантажів Укрзалізницею. Ранішнє планування перевезень.Відкрита онлайн платформа.
● Чи можливо «налаштувати» транспортні коридори на європейський лад.
● Чи зможе Україна виконати «домашню роботу» з імплементації законодавства ЄС про відкритий конкурентний ринок залізничних перевезень (як того вимагає Угода про асоціацію) і тим самим нарешті змінити правила ринку вантажних перевезень?


У заході візьмуть участь: Юрій Скічко (генеральний директор компанії «Гермес-Трейдінг» агрохолдингу Арговіста), Володимир Крейденко (народний депутат України, заступник голови комітету ВР транспорту і інфраструктури), Олексій Балеста (радник Міністра з аграрної політики та продовольства України), Юрій Щуклін (радник Голови правління Укрзалізниці, експерт логістичного ринку, радник правління УКАБ), Павло Корнацький (власник підприємства «Агрофірма Корнацьких»), Семен Цейтлін (кандидат технічних наук, доцент, розробник технологій автоматизації систем управління залізничним транспортом), Анна Кириченко (професор кафедри транспортних технологій та управління процесами перевезень Державного університету інфраструктури та технологій) та інші експерти.

19.12.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.