На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

УЗА не підтримує запровадження «депозитів» під кожну аграрну експортну операцію

Українська зернова асоціація звернулася до Голови та членів комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Верховної Ради України з категоричним запереченням запровадження так званих «депозитів» під кожну експортну операцію та вважає що це зашкодить експорту зерна, який є сьогодні чи не єдиним джерелом валютних надходжень та поповнення державного бюджету.

Нагадаємо, що Проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо запровадження спеціальних експортних процедур №8166 від 01.11.2022 року, передбачає відкриття депозитів під кожну експортну операцію та «замороження» коштів експортерів на депозитних рахунках.

УЗА категорично не підтримує цей законопроект і вважає його шкідливим для аграрного сектору та загрозливим для експорту зерна з України. Ба більше, навіть ставить під загрозу подальшу посівну та збиральні кампанії.

Аграрна галузь значно постраждала як фізично, так і фінансово-економічно від російської агресії, відтак поточний рік для фактично кожного аграрія є збитковим, а додатковий фінансовий тиск, що передбачає законопроєкт — ще більше погіршить ситуацію на ринку. Так, за оцінками ФАО, прямі збитки аграрної галузі складають $4–5 млрд, в той час як непрямі збитки за оцінками Київської школи економіки та Міністерства аграрної політики та продовольства сягають понад $34 мрлд через зміну цін, недоотримання врожаю, здорожчання логістики на експорт тощо.

Запровадження «депозитів» під кожну експортну операцію ще більше здорожчить торгівлю та операції з експорту зерна та відповідно зменшить ціну, для аграріїв, що безпосередньо вирощують продукцію і продають її на експорт.

Сьогодні «замороження» додаткових коштів експортерів на рахунках за умов невідшкодування ПДВ та потреби аграріїв в наявності обігових коштів для проведення посівних та збиральних кампаній, а також суттєве здорожчення логістики, може загрожувати не тільки експорту зерна і погіршення внутрішніх цін для аграріїв, а й ставить під загрозу проведення подальших сівби та збору врожаю.

Безумовно, УЗА цілком підтримує заходи щодо повернення валютної виручки до України та ліквідацію тіньового ринку зерна, однак вказаний законопроєкт не вирішує ці питання, а лише ускладнює роботу аграріїв.

УЗА також брала участь у напрацюваннях альтернативних варіантів законопроєктів і змушені визнати, що відповідна робоча група Міністерства аграрної політики та продовольства України не знайшла оптимального вирішення цього питання. Відтак, УЗА також не підтримує додаткове регулювання аграрного бізнесу та наголошує, що відповідні пропозиції суттєво ускладнять адміністрування питання повернення валютної виручки.

На нашу думку, до обговорення важливого питання боротьби з тіньовим ринком варто залучити Національний банк України, Податкову службу України та Бюро економічної безпеки, адже саме ці структури мають механізми та інструменти боротьби з недобросовісними учасниками ринку.

Довідково

Українська Зернова Асоціація (УЗА) — це об’єднання виробників, переробників та найбільших експортерів зерна, які щорічно експортують близько 90% української зернової продукції.

Основною метою діяльності УЗА є сприяння формуванню та розвитку загальнонаціонального ринку зерна в Україні, а також, створення необхідних організаційних, економічних, правових та соціальних умов в інтересах розвитку бізнесових структур ринку зерна в Україні.

18.11.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.