На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Ринок соняшнику та олійних - результати загальних зборів "Укроліяпром"

13 вересня 2022 року відбулись загальні збори учасників асоціації «Укроліяпром», на яких були підведені підсумки роботи олійно-жирової галузі України у 2021/22 МР .

Зокрема було відзначено наступне.

2021/22 МР передбачався як один з найуспішніших для олійно-жирового комплексу України, виходячи з рекордного урожаю насіння соняшнику 2021 року-16,4 млн.тонн та урожаю насіння основних видів насіння олійних культур в цілому до понад 23 млн.тонн. Обсяги виробництва олії соняшникової також прогнозувались на рекордному рівні у 7,2–7,3 млн.тонн., експорт — до 7,0 млн.тонн.

Проте, широкомасштабна агресія РФ проти України, яка розпочалась 24 лютого 2022 року, зруйнувала всі прогнози.

2021/22 МР доцільно розглядати як два періоди.

Вересень 2021 року- Лютий 2022 року

Підприємства галузі продовжували працювати у складних умовах і це стосувалось не тільки роботи в умовах жорстких карантинних обмежень, але й впливу ситуації, що складалась як на світовому олійному ринку, так і на внутрішньому. Зростання цін на олію соняшникову на внутрішньому споживчому ринку продовжувало бути основним викликом, всі нападки та звинувачення були направлені виключно на виробників олії.

Цей період, особливо вересень- грудень 2021 року характеризувались стримуванням продаж насіння соняшнику сільськогосподарськими виробниками в очікуванні більш високих цін на нього, що не дало можливості значно наростити виробництво та експорт олії соняшникової у порівнянні з відповідним періодом минулого МР, а також досягти зростання виробнитва за 2021 рік проти 2020 року . Нарощування виробництва та експорту олії соняшникової розпочалось з січня 2022 року та продовжилось до 24.02.22року.

До особливостей 2021/22 МР можна віднести нарощування переробки насіння ріпаку (у період липень-грудень 2021 року) , розширення кола олійнодобувних підприємств, які підключились до переробки даної с/г сировини. У цей період було вироблено 26 тис. тонн олії ріпакової на давальницьких умовах з імпортованого в Україну насіння ріпаку, а це близько 70,0 тис. тонн.

Забезпечення газом власного видобутку підприємств, що виробляють соціально значущу продукцію, до переліку якої була включена олія соняшникова.

Березень — Вересень 2022 року

Повна зупинка промислових підприємств, зокрема олійнодобувних та олійно-жирових в зонах бойових дій та на тимчасово окупованих територіях.

Блокування портів Чорного та Азовського морів призвело до зупинки експорту олії соняшникової та шроту та , як наслідок для галузі, що є експортно орієнтованою, до зупинки багатьох підприємств в інших регіонах України.

Український олійний сектор, через блокування портів, був вимушений у найкоротші терміни формувати нові логістичні ланцюги, вести пошуки альтернативних ринків збуту , головним чином для соняшникової олії та шроту, та адаптуватись до нових умов.

Переорієнтація експорту на перевезення іншими видами транспорту, зокрема залізничним транспортом значно змінила географію експорту олії соняшникової та шроту. У березні- серпні 2022 року основними країнами-імпортерами стали країни ЄС — понад 60% в цілому. У розрізі країн ситуація дещо змінилась і на перші місця вийшли: Польща — до 20%, Болгарія та Румунія — до 10%.

Відновлення та нарощування поставок експорту олії соняшникової та шроту відбулось за рахунок зростання перевезень залізничним транспортом через країни ЄС, зокрема Польщі та Балтії з подальшою поставкою через морські порти даних країн до інших країн світу. Це надало можливість Україні дещо збільшити переробку насіння соняшнику та відповідно виробництво та експорт олії та шроту.

Значне нарощування імпорту української соняшникої олії Туреччиною, особливо після відкриття зернового коридору ( 38% за підсумками серпня поточного року), дещо наростив імпорт у серпні Китай- до 12,0 тис.тонн (3,8%).

Однією з головних особливостей березня-серпня 2021/22 МР став масовий експорт насіння соняшнику з України, який досяг небувалих до цього обсягів та перевищив 1,6 млн.тонн ( зростання проти 2020/21МР у 10 разів) основними імпортерами стали країни ЄС — понад 70%, Туреччина — понад 20 %, Молдова — 5%. Таке нарощування експорту насіння соняшнику знизило зацікавленість , зокрема країн ЄС в українському соняшниковому шроті .

Незважаючи на всі виклики ,в умовах військового стану, підприємства галузі повністю забезпечили потреби внутрішнього ринку в соціально значущій продукції — олій соняшниковій та стабільну цінову ситуацію.

За підсумками наради було прийнято ряд рішень, одними з основних є:

- сприяти вирішенню логістичних питань поставок на експорт продукції з високою доданою вартістю, а саме олій, шротів залізничним та іншими видами транспорту через Європейські країни з подальшою поставкою до інших країн світу;

- приділяти особливу увагу нарощуванню поставок олії та шроту через зерновий коридор з портів Одеси з метою відновлення експорту олії соняшникової та шроту в Індію, Китай та інші країни через глибоководні порти;

метою максимальної переробки насіння соняшнику на вітчизняних потужностях та нарощування виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю, зокрема олії соняшникової та шроту, підготувати необхідні аналітичні матеріали та звернутись до керівництва Держави щодо недопущення безпідставного нарощування експорту насіння соняшнику урожаю 2022 року.

12.10.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.