На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

200 років соняшника в Україні: від посівних площ у 5 тис. га до світового лідерства. Як українцям вдалося?

 6,9 млн т олії Україна експортувала 2020 року
 769 гібридів і сортів соняшника — на ринку України
 BASF продовжує виводити на насіннєвий ринок нові інноваційні гібриди соняшника

Перші посіви соняшника «промислових масштабів» в Україні науковці датують початком ХІХ століття. Тоді з культури лише вчилися робити олію, а посівні площі були на рівні 5 тис. га. За менше як півтори сотні років Україна стала світовим лідером з виробництва соняшнику та найбільшим експортером олії (6,9 млн т — 2020 року). Експерти департаменту BASF Agricultural Solutions в інфографіці розробили ретроспективу збільшення посівних площ соняшника в Україні та визначили ключові моменти, які вплинули на позиції українських аграріїв на світовому ринку й перспективи вирощування цієї культури.
«Погодні умови й родючі ґрунти 100 років тому стали визначальними умовами для поширення соняшника в Україні. Сьогодні до цих чинників додаються потужна наукова база, інноваційні засоби захисту та аграрії-професіонали. Не зважаючи на те, що батьківщиною соняшника була Північна Америка та понад 5000-річна історія цієї культури на континенті, саме українцям вдалося сповна розкрити її потенціал», — коментує Наталія Мельничук, кропменеджер з насіння підрозділу BASF Agricultural Solutions.
Починаючи з 1990-х, українці справді здійснили стрибок як у масштабах посівних площ, так і в якості врожаю. У 1960–90 роках обсяги площ соняшника в Україні коливалися між 1,6–1,7 млн га. Та вже до 2013 року ця цифра виросла вдвічі — 3 млн га, а ще за 7 років — до 6,4 млн га.
За останні 30 років розширилася й географія посівів: сьогодні культуру вирощують не лише в південних областях, але також в центральних і навіть північних та західних: Сумська, Чернігівська, Житомирська, Івано-Франківська та Тернопільська області.
Сьогодні важливі не стільки площі, скільки врожайність і якість насіння. Цього українським аграріям вдається досягти, використовуючи передові ЗЗР і якісний посівний матеріал. З 2003 року спростили боротьбу з небезпечними бур’янами технології Clearfield® та Clearfield® Plus. А сьогодні вирощувати соняшник в стресових умовах (дощове/спекотне літо, мутація вовчка/атака хвороб) допомагають інноваційні гібриди. Зокрема, виробництва компанії BASF.
У ціноутворенні та кінцевому прибутку важливе значення має посівний матеріал. Оскільки процеси, пов’язані з глобальним потеплінням, Україні теж не оминути, варто особливу увагу звертати на стресостійкі сорти, інноваційні ЗЗР та цифрові «помічники» (платформи, додатки, сайти), які допоможуть оптимізувати виробничі процеси й отримати високий врожай. Ринок олії та продуктів з неї виросте з $19,5 млрд цьогоріч до $29,5 млрд 2028 року, як і кількість населення та запит на здорові продукти. Відтак українські аграрії мають усі шанси ще більше розкрити потенціал соняшника та зрощувати й зростати разом із ринком.

Про підрозділ Agricultural Solutions компанії BASF
Зі швидко зростаючим населенням світ все більше залежить від нашої здатності розвивати і підтримувати стале сільське господарство та здорове навколишнє середовище. Працюючи з фермерами, фахівцями з питань сільського господарства, експертами по боротьбі зі шкідниками та іншими об’єктами, ми повинні допомогти зробити це можливим. Ось чому ми інвестуємо в потужний науково-дослідницький і великий портфель, який включає насіння і його особливості, хімічний і біологічний захист сільськогосподарських культур, управління ґрунтом, здоров’я рослин, боротьбу зі шкідниками та цифрове сільське господарство. За допомогою експертних груп в лабораторіях, на полях, в офісах і на виробництвах ми об’єднуємо інноваційне мислення і практичні дії, щоб створювати ідеї реального світу, які працюють для фермерів, суспільства і планети. У 2019 році обсяг продажів нашого підрозділу склав 7,8 млрд євро. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, відвідайте https://www.agro.basf.ua/uk/ або сторінку в соціальній мережі.

Про концерн BASF
У BASF ми створюємо хімію для сталого майбутнього, поєднуючи економічний успіх із захистом довкілля та соціальною відповідальністю. Близько 110 000 співробітників BASF роблять свій внесок в успіх клієнтів концерну практично в кожному секторі та практично в кожній країні світу. Наш продуктовий портфель складається з 6 основних сегментів: хімікати, матеріали, промислові рішення, технології для обробки поверхонь, харчування та догляд, рішення для сільського господарства. У 2020 році обсяг продажів концерну склав 59 млрд євро. Акції BASF торгуються на фондовій біржі у Франкфурті (BAS), а також у вигляді американської депозитарної розписки (BASFY) в США. З докладнішою інформацією про BASF можна ознайомитися в Інтернеті за адресою www.basf.com.

18.10.2021


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.