На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Комітет з питань бюджету рекомендує прийняти за основу і в цілому законопроект про забезпечення діяльності Мінагрополітики

Комітет з питань бюджету на своєму засіданні 17 березня розглянув проект Закону України про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України (№ 5197).
Законопроект на час його розгляду Комітетом не включено до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання. Як зазначено у пояснювальній записці до законопроекту, метою прийняття даного акта є врегулювання питання фінансового забезпечення з державного бюджету реалізації своїх функцій Міністерством аграрної політики та продовольства України.

Положенням про Мінагрополітики визначено основні завдання, відповідно до яких Мінагрополітики:

- забезпечує формування та реалізує державну аграрну політику, державну політику у сферах агропромислового виробництва, технічну політику у сфері агропромислового комплексу та машинобудування для агропромислового комплексу, державну політику сільського розвитку, розвитку фермерства, сільськогосподарської кооперації, сільськогосподарської дорадчої діяльності, моніторингу та родючості ґрунтів на землях сільськогосподарського призначення, насінництва та розсадництва;

- забезпечує формування та реалізує державну політику у сферах рибного господарства та рибної промисловості, охорони, використання та відтворення водних біоресурсів, регулювання рибальства та безпеки мореплавства суден флоту рибного господарства, у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів;

- забезпечує формування державної політики:

у сфері нагляду (контролю) у системі інженерно-технічного забезпечення агропромислового комплексу;

у сфері розвитку національної інфраструктури геопросторових даних;

- формує та реалізує державну політику у сфері агропромислового комплексу та сільського розвитку, зокрема розвитку фермерських господарств, сільськогосподарської кооперації, сільськогосподарської дорадчої діяльності.

Відповідно до постанови КМУ від 05.04.2014 № 85 «Деякі питання затвердження граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів» (із змінами) Мінагрополітики визначено граничну чисельність працівників — 203 працівники (з 1 квітня 2021 року).

У законопроекті № 5197 запропоновано внести зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», якими визначити бюджетні призначення новоутвореному Мінагрополітики за рахунок перерозподілу коштів між Мінекономіки та Міндовкілля. Отже, законодавча пропозиція не передбачає збільшення загального обсягу видатків державного бюджету, оскільки пропонується визначити бюджетні призначення Мінагрополітики шляхом перерозподілу видатків державного бюджету в межах видатків, передбачених Мінекономіки та Міндовкілля.

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України (лист від 15.03.2021 № 16/03–2021/92851) загалом не виключає можливості прийняття законопроекту за умови отримання позитивного висновку Уряду, враховуючи той факт, що зміни, передбачені законопроектом, обумовлені питанням оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, у якій Уряд є вищим органом (відповідно до статті 113 Конституції України), водночас зауважує, що до законопроекту не надано фінансово-економічних обґрунтувань (з урахуванням розрахунків) у частині розподілу видатків між апаратами Мінагрополітики і Мінекономіки, у т.ч. доцільності збереження саме за останнім функції із організації і регулювання діяльності Аграрного фонду (код 1201270).

На запит від Комітету до Уряду щодо надання експертного висновку до законопроекту свою позицію висловили Мінагрополітики, Мінфін, Мінекономіки та Міндовкілля.

Мінагрополітики повідомило про підтримку законопроекту. Міністерство фінансів України у своєму експертному висновку зазначає, що законопроект потребує доопрацювання та висловлює свої зауваження. Мінекономіки у своєму експертному висновку висловлює позицію про підтримку законопроекту з урахуванням зауважень і пропозицій. Міндовкілля висловило позицію про підтримку законопроекту, водночас за результатами розгляду законопроекту запропонувало передбачити видатки розвитку Держрибагентству.

Зважаючи на вищезазначене та з огляду на повноваження Кабінету Міністрів України, визначені статтею 116 Конституції України та статтями 2, 20 і 21 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» щодо спрямування і координації роботи міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, здійснення контролю за їх діяльністю та забезпечення проведення державної бюджетної політики та політики у інших сферах суспільного і державного життя, ініціатором законодавчого врегулювання питання, порушеного у законопроекті, мав би бути Уряд, що дозволило б всебічно та комплексно опрацювати всі питання, пов’язані з діяльністю міністерств, бюджетні призначення яких визначаються/корегуються положеннями законопроекту.

Комітет з питань аграрної та земельної політики вирішив рекомендувати Комітету з питань бюджету внести на розгляд Верховної Ради України пропозицію про прийняття законопроекту у першому читанні за основу та в цілому.

За підсумками розгляду даного питання Комітет з питань бюджету ухвалив рішення: рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до додатків № 3 та № 4 Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» щодо забезпечення діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України (№ 5197) включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання та за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу і в цілому як закон з урахуванням редакційних та техніко-юридичних правок.

25.03.2021


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.