На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

«M&A Radar: Україна» - сільське господарство залишається одним з найпотужніших секторів економіки України

Економічний спад, спричинений спалахом вірусу, призвів до значного падіння ринку M&A в Україні у першому півріччі 2020 року. За 6 місяців було укладено лише 25 угод, що на 43% менше, ніж аналогічний показник 2019 року. Порівняно із 2015 роком вартість угод упала на 79% - до 159 млн доларів США. На глобальному ринку M&A у першому півріччі 2020 року кількість угод скоротилася на 32%, а їхня вартість - на 53% 0,9 трлн доларів США проти 1,9 трлн). Такими є результати дослідження KPMG в Україні «Радар M&A в Україні за перше півріччя 2020 року».
Переважну більшість угод на ринку M&A склали угоди з українськими інвесторами . Проте іноземні інвестори все ще залишаються активними на ринку . Серед найбільш значних угод - придбання компанією DP World контейнерного терміналу ТІС, а також бельгійським виробником проммінералів Sibelco - українських глиновидобувних компаній ТОВ «Євромінерал Україна» та ПрАТ «Курдюмівський завод кислототривких виробів».

Здійснено угоди з приватизації та створення ДПП з концесії Херсонського морського порту та Спеціалізованого морського порту «Ольвія», які містять інвестиційні зобов’язання на суму 3,8 млрд. гривень, а також перший повноцінний сервісний контракт з підвищення видобутку між НАК «Нафтогаз України» та Expert Petroleum, який передбачає інвестицію на суму 1 млрд гривень протягом 5 років дії контракту.
У цілому, як і попереднього року, в центрі уваги інвесторів у першому півріччі 2020 року перебували сільське господарство, нерухомість, транспорт та інфраструктура, інновації та нові технології, на які разом припадає 91% вартості всіх укладених угод

«У другій половині 2020 року активність на ринку M&A залишатиметься невисокою, оскільки покупці та продавці зосереджені на збереженні свого бізнесу та уникненні руйнівних наслідків пандемії. В Україні падіння ВВП очікується на рівні 8%, і ринок M&A, природно, зазнаватиме впливу погіршення ситуації в економіці. Проте у цілому наші очікування у середньостроковій перспективі залишаються оптимістичними», - сказала Світлана Щербатюк, лідерка, супровід корпоративних транзакцій, КPMG в Україні.

Серед умов, які впливають на відновлення ринку M&A в Україні, з одного боку, стратегічне територіальне розташування між Європою, Близьким Сходом та Азією, що надає можливість використати цю перевагу у боротьбі за нові ланцюги постачання на глобальному ринку. З іншого, привабливими є високоосвічена та конкурентна робоча сила, безліч привабливих об’єктів для інвестицій у приватному секторі та зростаючі можливості для бізнесу через створення державно-приватного партнерства та приватизацію.

Позитивним фактором також є висока стійкість ринку M&A до економічних криз. Після фінансового спаду у 2013–2014 роках, коли падіння кількості угод з M&A склало 67% за два роки, ринок відновився, і кількість угод у наступні чотири роки зростала в середньому на 22% на рік.

Позитивний вплив на ринок також слід очікувати, враховуючи вжиті урядом України заходи для підтримки реальної економіки та укріплення макрофінансової стабільності країни. Ключовими з них є зменшення облікової ставки, укладення угоди з ЄБРР про валютний своп на суму 500 млн доларів США та попередня домовленість із МВФ про програму Stand-by у розмірі 5 млн доларів США. Було призупинено штрафні санкції за порушення податкового законодавства та введено мораторій на податковий аудит і податкові перевірки.

У світовому масштабі зростанню ринку будуть сприяти ефективні заходи епідеміологічного контролю у поєднанні з впровадженими податковими та економічними заходами. Зокрема, подовження строків виконання зобов’язань перед регуляторами, запровадження кредитних канікул для позичальників і надання додаткового фінансування. Фондові індекси наприкінці першого півріччя 2020 року вже відновилися до рівня, який є лише трохи нижчим за докризовий.

Через зміни у поведінці споживачів, імовірне поширення переходу на дистанційну роботу та перенесення ланцюгів постачання ближче до власних кордонів країн. Ми побачимо структурні зміни у бізнес-моделях, які рухають процесами M&A. Залежно від тривалості та глибини економічного спаду, ми також очікуємо помітне зростання транзакцій з проблемними активами, зокрема у малому та середньому бізнесі України, який, незважаючи на історично низьку базову відсоткову ставку , все ще не має доступу до адекватних джерел фінансування.

KPMG звіт

05.08.2020


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.