На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Бізнес-спільнота зустрілась з Прем’єр-міністром України


2 квітня Європейська Бізнес Асоціація провела онлайн зустріч з Денисом Шмигалем, Прем’єр-міністром України.

Робота бізнесу під час карантину, реорганізація діяльності підприємств і державних органів, шляхи підтримки бізнесу під час і після кризи та шляхи подолання негативних наслідків для економіки країни — ці та інші питання були у фокусі дискусії.

Про протидію коронавірусу

КМУ створить стабілізаційний фонд для фінансування заходів з протидії коронавірусу в Україні (97 мільярдів гривень). Фонд наповнюватиметься за рахунок державного бюджету. Тому, важливо, аби народні депутати підтримали зміни до Державного бюджету. При цьому, без змін залишиться фінансування таких напрямків як інфраструктура, зокрема дороги. Передбачається, що Фонд надаватиме адресну допомогу.

Про тривалість карантину

З наступного тижня Уряд планує посилення карантинних заходів, аби мінімізувати поширення вірусу під час великодніх та травневих свят. У травні країна має розпочати поступовий та сегментований процес виходу з карантину. Люди працездатного віку зможуть повертатись до роботи з дотриманням соціальної дистанції та необхідних захисних заходів. Для школярів, студентів, людей похилого віку та осіб з груп ризику карантин, імовірно, продовжиться ще на певний час. Також під питанням залишиться робота громадського транспорту, проведення публічних заходів, тощо.

Важливий меседж від Прем’єра у контексті тривалого карантину та його наслідків — про можливий дефолт навіть не може бути й мови. Економіка країни має працювати і для цього буде докладено максимум зусиль.

Про кредити, податки та підтримку бізнесу

Наразі Уряд веде перемовини з банками та регулятором щодо можливого зниження облікової ставки та зменшення кредитного навантаження на бізнес.

Зменшення бази оподаткування та безвідсоткового кредитування не планується, але часткова компенсація процентів розглядається. Водночас, не планується і збільшення податкового навантаження на юридичних осіб. Програма кредитів під 5–7-9%, яка була раніше запроваджена для малого бізнесу, може бути поширена на всіх.

В контексті більш м’якого виходу бізнесу з кризи лунали пропозиції від компаній щодо подовження мораторію на перевірки вже після завершення карантину, тощо.

Про роботу бізнесу

Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Анна Дерев’янко адресувала Прем’єр-міністру низку питань бізнесу, крім того, усі напрацювання членських компаній Асоціації були передані в офіс Прем’єр-міністра для подальшого опрацювання.

Так, у даній ситуації важливо забезпечити умови для безперебійної торгівлі та нерозривних ланцюгів поставок. Уряд не планує жодних обмежень для бізнесу на додачу до тих, що вже впроваджені, тож товарооборот має зберігатися на нинішньому рівні.

Також у бізнесу виникали питання, чи буде створюватись перелік критичної інфраструктури. Було зазначено, що хід буде від протилежного і створюватиметься перелік інфраструктури, якій буде заборонено працювати.

Бізнес наголосив на необхідності встановлення спрощеного та єдиного порядку погодження маршрутів руху для перевезення співробітників. Адже, за інформацією компаній-членів, на регіональному рівні часто трапляються випадки відмов у погодженні маршрутів через те, що компанія ніби-то не включена до переліку об’єктів критичної інфраструктури.

На період карантину фактично «заморожено» усі адмінпослуги, що надає держава, хоча більшість з цих послуг -дозвільних та ліцензійних — можна надавати онлайн. Тому, бізнес закликав ініціювати зміни до законодавства, які дозволять держустановам діджиталізувати ці послуги, аби не гальмувати економічну діяльність компаній.

Окремо йшла мова про роботу енергетичних ринків. Бізнес вважає за необхідне забезпечити безперебійну роботу підприємств паливно-енергетичного комплексу та їх підрядників під час надзвичайної ситуації, врегулювати ситуацію із виробниками зеленої енергетики, а також якнайшвидше призначити Міністра енергетики та захисту довкілля як очільника системно важливої галузі економіки країни. Зі свого боку, пан Шмигаль виказав сподівання, що протягом двох тижнів ми вже матимемо сформовану команду Міністерства.

Вкрай важливо передбачити можливості проведення планових медичних оглядів при прийомі на роботу, зокрема, на харчові підприємства, забезпечити безперебійне функціонування ринку ліків та медичного обладнання, врегулювати встановлення обмежень місцевими органами влади щодо дозволених/заборонених до продажу товарів в контексті постанови КМУ №211. Крім того, забезпечити безперебійну роботу пунктів пропуску та вантажних пунктів пропуску (залізничних, портів) — аби не допустити повної зупинки торгівлі та зриву ланцюгів поставки, тощо.

Також з Прем’єр-міністром вдалося проговорити низку інших питань, зокрема, щодо організації дистанційної роботи, роботу сфери заходів та розваг, іпотечного кредитування, тарифів на залізничні перевезення, орендної плати, тощо.

Пан Шмигаль наголосив, що усі пропозиції, які наразі отримує Уряд, будуть опрацьовуватись спеціально створеною для цього Економіко-стратегічною Радою при КМУ. Європейська Бізнес Асоціація готова долучатись до роботи ради та надавати конструктивні пропозиції від бізнесу.

Ми щиро вдячні Прем‘єр-міністру України за професійний діалог та увагу до проблем бізнесу. Сподіваємось, подібні зустрічі будуть відбуватись на регулярній основі, адже, аби вистояти в цей кризовий період, бізнес та влада мають працювати в синергії.

03.04.2020


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.