На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости > Новости-АГРОБИЗНЕС

Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих у лютому були задовільними

11.03.2024 09:10 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Станом на кінець лютого на багатьох площах південних, центральних та західних областей рослини озимих культур повільно вегетували, на окремих площах відбувалася зміна фазового розвитку. Найбільш активна вегетація озимих культур спостерігалася у західних та південних областях, де відмічався надзвичайно ранній (на 1,5–2 місяці) перехід середніх добових температур повітря через +5 0С. Посіви знаходилися переважно у фазі «кущіння», на окремих площах — у фазі «третій листок» та «сходи». На більшості площ північних, північно-східних, східних та центральних областей озимі культури ще знаходилися у стані неглибокого зимового спокою. Агрометеорологічні умови для перезимівлі озимих культур у лютому були задовільними.

На сьогодні на більшій частині посівів озимих зернових культур у рослин продовжується фаза «кущіння», утворюється листовий апарат, наростає їх вегетативна маса, інтенсивно формуються вторинні корені, від яких значною мірою залежить майбутній урожай.

На думку вчених Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН за раннього відновлення вегетації рослини довше затримуються у фазі «вихід у трубку», що сприяє формуванню довгого колосового стержня, а отже, більшої кількості колосків у колосі.

Залежно від типу ґрунту необхідно розпочати або продовжувати весняно-польові роботи: підживлення озимих, передпосівний обробіток ґрунту, внесення основного удобрення під ранні ярі культури та їх сівбу, зокрема пшениці, ячменю, вівса.

Враховуючи слабку біологічну конкуренцію посівів пшениці озимої, сприятливі умови для росту та розвитку сегетальної рослинності, нинішньої весни ймовірна поява багатьох видів бур’янів за відносно короткий проміжок часу. Тому, рекомендовано внесення гербіцидів за появи максимальної кількості сегеталів для ліквідації їх шляхом однократного застосування препаратів. Критерієм доцільності внесення гербіцидів є економічний поріг шкодочинності (ЕПШ). На зернових цей показник вимірюють співвідношенням бур’янів та культурних рослин на обліковій площі, що становить 5 %.

Під час весняного огляду посівів зернових культур на основі видового складу сегеталів та з врахуванням фази розвитку культури і температури, за якої можна застосувати препарати, необхідно використати один (або суміш) з рекомендованих гербіцидів, занесених до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні». Перевагу потрібно надавати препаратам з відносно широким спектром дії, а також тим, які ефективно працюють за низьких температур повітря. За наявності перерослих бур’янів на посівах пшениці озимої ефективною є обробка посівів гербіцидом гроділ Максі 375 OD, о.д. — 0,09–0,11 л/га.

Наразі на посівах зернових, насамперед сильно загущених, на листках нижнього, а подекуди і середнього ярусу виявлено розвиток септоріозу, ринхоспоріозу. Хворобами уражено 2–5% рослин. У подальшому, за сприятливих умов, відсоток ураження може значно збільшитися. Тому, надзвичайно актуальним буде повсякденний моніторинг за фітосанітарним станом для недопущення запізнення з обробкою посівів фунгіцидами. Боротьбу з цими хворобами треба починати якомога раніше, щоб призупинити їх розвиток, який, за нашими прогнозами, переважатиме показники минулих років. Отже, важливо буде використати фунгіциди проти листкових хвороб, які можна застосовувати вже за температури 5–8 0С, такі як тілт Турбо 575 ЕС, к.е. та інші рекомендовані препарати, що входять до «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні».

Під час обробітку посівів зернових культур фунгіцидами необхідно враховувати фітосанітарний стан кожного поля, а зокрема ступінь ураження рослин певним збудником та дотримуватися правил техніки безпеки при роботі з отрутохімікатами. Оброблення фунгіцидами потрібно виконувати згідно з рекомендаціями до певного препарату.

Необхідно також постійно проводити обстеження посівів озимих зернових культур на наявність мишоподібних гризунів навесні: за ЕПШ (3–5 колоній на 1 га) продовжують боротьбу з ними.

У першій декаді березня продовжувала утримуватися тепла, як для цієї пори року погода, лише протягом останньої доби температура повітря дещо знизилася і набула у деяких регіонах мінусових значень. Незначні опади випали локально.

Середня температура повітря знаходилася у межах від 2,5 до 11,7 0С тепла і була на 5,1–13,0 0С вищою за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до 8,0–19,2 0С тепла, мінімальна — у найхолодніші ночі у північних областях знижувалася до 1,6 0С морозу на решті території до 3,6–5,7 0С тепла.

Незначні опади у вигляді дощу спостерігалися локально. Так, за даними наукових установ НААН у Київській області протягом останнього тижня їх не було зовсім, сніговий покрив відсутній, грунт талий, температура ґрунту на глибині 5 см становить 3,9 0С. У Житомирській області їх кількість становила 1 мм. У Львівській області опади випали у кількості 4,8 мм. Грунт на полях залишається сильно зволоженим.

За даними Укргідрометеоцентру лютий місяць нинішнього року виявився найтеплішим за весь період спостережень, за винятком лівобережних областей. Середня місячна температура повітря була на 4,6–7,2 0С вищою за норму і становила від 0,5 0С на Сумщині до 6,7 0С тепла на Закарпатті.

Максимальна температура повітря на більшій частині території країни підвищувалася до 14–19 0С, в Одеській та Закарпатській областях — до 20–21 0С, у північно-східних, Черкаській, Полтавській та Харківській областях — 8–13 0С тепла.

Мінімальна температура повітря знижувалася до 3–8 0С, у Чернігівській, Харківській, Донецькій та Дніпропетровській областях — до 9–11 0С, на Сумщині — до 16 0С морозу.

Середня кількість опадів у місяці лютому на більшій частині території країни виявилася більшою за норму і становила 125–176 % (від 37 до 65 мм), у Львівській, Івано-Франківській, Закарпатській, Вінницькій, Черкаській, Чернігівській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Харківській областях їх кількість була близькою до місячної норми — 85–119 %. Найменше опадів відмічалося у південних областях — 14–58 % норми (від 4 до 22 мм). Місцями на півдні Одеської та Миколаївської областей опадів упродовж місяця не було зовсім.

Агро Перспектива

< Качинський анонсував масову акцію у Варшаві проти «зеленого курсу» й продовольства з України Все новости за
11.03.2024
Україна готова до подальших кроків для деблокування кордону, відновлення експорту й транзиту української продукції - Шмигаль >

03.05.2024  
20:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
16:31 USAID Harvest передбачає 250 млн USD підтримки виробникам зерна в Україні найближчі 5 років
15:54 Україна та Британія почали переговори про 100-річне партнерство
14:15 Британія переводить у «жовту зону» ще чотири області України для спрощення роботи інвесторів
14:05 В Україні цьогоріч економічне зростання сповільниться до 3% - Нацбанк
14:03 Аграрії посіяли 3,4 млн га зернових
13:58 Дефіцит бюджету цьогоріч очікується на рівні 20,7% ВВП - Нацбанк
13:55 Бюро економічної безпеки на Волині передало прикордонникам 4 безпілотники
11:49 БЕБ на Львівщині вилучило лінію для незаконного виготовлення алкогольних напоїв
09:48 За рекомендацією аналітиків БЕБ у Сумах зменшено вартість ремонту каналізаційного колектора майже на 58 млн грн
07:31 Туреччина підтвердила припинення всієї торгівлі з Ізраїлем через війну в Секторі Гази
07:25 3 травня 2024. День. Свято
02.05.2024  
22:32 Вінницькі аграрії в 2024 реалізують 31 інвестиційний проєкт загальною вартістю майже 742 млн грн
22:10 Оптові ціни на свинину перед Великоднем знизилися до 60 грн/кг
20:28 Україна має конкретні інвестиційні проекти, цікаві приватним інвесторам - Мінекономіки
17:41 Заволодіння 1,1 млн грн бюджетних коштів: у Львові БЕБ оголосило про підозру керівнику будівельної компанії
16:32 Уряд майже вдвічі збільшив ліміт на кредити для виробників тваринницької галузі
16:28 Експортні ціни на кукурудзу продовжили зростання протягом тритижневого ралі і досягли одинадцятимісячного максимуму
14:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
14:07 Мінагро домовилося з «Сингента» і «Н.С.Т. Україна» щодо розвитку цифрового агросервісу
14:05 Уряд продовжив кредитування для аграріїв з прифронтових і тимчасово окупованих територій
13:58 Пшеничні котирування на Чиказькій біржі знизилися на тлі зміцнення долара США та новин про дощі
12:19 Бюро економічної безпеки на Волині вилучило контрабандні електронні сигарети вартістю 3,2 млн грн
10:38 БЕБ на Київщині забезпечило відшкодування 4,3 млн грн несплачених податків відомим імпортером автозапчастин
08:05 Мінекономіки прогнозує цьогорічне зростання ВВП на 4,6%
01.05.2024  
17:36 За матеріалами БЕБ на Київщині судитимуть місцевого жителя за незаконну торгівлю тютюновими виробами
17:25 Уряд переорієнтовує програму «Доступні кредити 5-7-9%» на інвестиційні цілі - Мінекономіки
17:02 McDonald's планує розширення партнерських проєктів із АЗС
16:54 Україна вийшла на довоєнні показники експорту - Мінекономіки
16:39 БЕБ на Закарпатті упередило розтрату 3 млн грн бюджетних коштів на ремонті дитячого садочку та будівництві укриття
15:27 Елітне казино під виглядом спортивного покер-клубу: БЕБ у Києві викрило ще один нелегальний гральний заклад
13:20 В Україні - 10 000 гривневих мільйонерів: скільки доходів задекларували за минулий рік
13:10 В Україні коштом ЄС запускається новий проєкт з охорони довкілля
11:42 В Україні зростає кількість господарств, що вирощують цукрові буряки
11:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
10:35 Пшениця в Чикаго подешевшала на тлі слабкого попиту, невизначеності ринку, великих поставок за травневим контрактом
10:08 Україна готова збільшити поставки сухого молока до Болгарії вдвічі
09:57 Доходи загального фонду держбюджету у квітні знизилися до 153,6 млрд грн
09:55 ЄБРР планує покрити до 50% ризику за новими сублізинговими договорами "ОТП Лізинг" на EUR80 млн
09:44 Сенат США ухвалив закон про заборону на імпорт російського урану
09:35 Збитки аграріїв Донеччини від повномасштабної війни перевищили ₴5 мільярдів
09:34 У світі зростає кількість людей, що зіткнулися з високими рівнями гострого голоду
08:05 Бразильська MP AGRO з виробництва розподільників добрив стає частиною AMAZONE Group
30.04.2024  
20:35 Уряд спростив видачу ветеринарних документів для переміщення пасік на місця медозбору
19:43 Держбюджет у квітні отримав ₴153,6 мільярда податків та зборів
19:16 Бюро економічної безпеки викрило підпільні фабрики з виробництва підробок брендового одягу та взуття
15:49 НБУ завершує розробку законопроєкту про систему страхування воєнних ризиків в Україні
15:45 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:43 Переговори про вступ до ЄС можуть розпочатися у червні - Зеленський
15:38 Пшеничні котирування на біржі Чикаго знизилися після семи сесій зростання









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.