На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости > Новости-АГРОБИЗНЕС

Клоп шкідлива черепашка масово перелітає у посіви зернових культур

22.05.2023 11:17 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Спостереження за змінами динаміки розвитку шкідників та моніторинг розвитку хвороб у посівах сільськогосподарських культур державними фітосанітарними інспекторами головних управлінь Держпродспоживслужби в областях був проведений на площі понад 53,1 тис. га.

Клоп шкідлива черепашка масово перелітає у посіви зернових культур Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Миколаївської, Одеської, Харківської, подекуди Вінницької, Київської, Полтавської, Хмельницької, Тернопільської, Черкаської, інших областей Степу та Лісостепу. В крайових смугах озимини зазначених зон враховується 0,5–1, макс. 2 в необроблених посівах господарствах Запорізької області, по всьому полю 0,2–0,5 екз. на кв.м. Фітофагами пошкоджено до 2% рослин культури. Клопи харчуються клітинним соком, в південних та центральних областях відмічається спарювання та відкладання яєць фітофагом. В Одеській області відмічено відродження личинок фітофага.

Для збереження технологічних і посівних якостей зерна у посівах твердих і цінних сортів пшениць захисні заходи від личинок клопа шкідливої черепашки варто проводити за наявності 15–30% личинок третього віку та чисельності 2-х і більше, на решті посівів за 4–6, в насіннєвому ячмені 8–10, товарних 20–25 личинок на кв.м дозволеними до використання препаратами, що ефективно проти супутніх шкідників.

Повсюди зернові масово заселяються хлібними блішками, п’явицями, попелицями, трипсами, пильщиками пошкодження якими призводить до зниження ваги зерна, що спричинятиме кількісні втрати врожаю. У південних областях посіви зернових заселяють хлібні жуки.

На 12–58, макс. 78% обстежених площ озимих та ярих зернових культур борошнистою росою уражено 2–7, осередково до 12% (озима пшениця, Вінницька, Київська обл.) рослин, септоріозом 2–12, макс. до 26% (Миколаївська, Черкаська обл.), кореневими гнилями, ринхоспоріозом та іншими плямистостями 1–4% (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Київська, Харківська, Хмельницька обл.), бурою листковою іржею 1–3, осередково 15% (Черкаська обл.), піренофорозом уражено 2–6 (Волинська, Закарпатська, Полтавська, Тернопільська обл.), макс. до 30% рослин (Київська обл.). У посівах озимого та ярого ячменів 2–15% рослин уражено гельмінтоспоріозом. Розвинені високопродуктивні посіви озимих (у фази поява прапорцевого листка — початок колосіння) та ярих колосових культур (вихід в трубку) доцільно оздоровити від хвороб дозволеними фунгіцидами відповідного спектру дії.

У Київській, Миколаївській, Одеській, Тернопільській та інших областях на 2–12% обстежених площ, до 3% рослин кукурудзи пошкоджено злаковими блішками, попелицями, мухами, сірим довгоносиком, піщаним мідляком, дротяниками.

Триває заселення посівів гороху бульбочковими довгоносиками, які за чисельності 1–5 екз. на кв.м (Харківська обл.) пошкодили 2–25% рослин культури. Розпочалось активне заселення рослин гороховим зерноїдом та попелицею. У Київській та Тернопільській областях кореневими гнилями уражено 0,5–4% рослин, аскохітозом в Одеській області уражено до 2% рослин. У багаторічних травах розвивається комплекс шкідників: бульбочкові, інші види довгоносиків, насіннєїди, клопи, попелиці, з хвороб — бура плямистість (Полтавська обл.). У Тернопільській області сходи сої заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики. Фітофагами пошкоджено до 2% рослин на 8% обстежених площ.

Проти хвороб та в разі наростання чисельності фітофагів посіви гороху і сої захищають рекомендованими препаратами. Багаторічні трави скошують на зелений корм та оперативно вивозять з поля.

У посівах озимого ріпаку (масове цвітіння), на 4–10, макс. 15–24% рослин (Вінницька, Житомирська, Хмельницька обл.) розвиваються ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, подекуди оленка волохата. 1–5, макс. 10–16% рослин у Вінницькій, Львівській, Рівненській, Черкаській областях хворіють на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, осередково виявлено циліндроспоріоз.

У посівах цукрових буряків шкодять звичайний і сірий бурякові довгоносики. Ними за чисельності 0,2–2 екз. на кв.м в крайових смугах посівів Вінницької, Волинської, Полтавської, Хмельницької областей, пошкоджено 0,5–4, осередково у Київській області до 15% рослин буряків, переважно за слабкого і середнього ступенів. Також на рослинах культури живляться бурякові блішки, крихітка, подекуди піщаний мідляк, щитоноски. Господарства застосовують інсектициди у вогнищах підвищеної чисельності шкідників. Коренеїдом уражено 0,5–2% рослин (Вінницька, Київська обл.). Поширення коренеїда в посівах буряків обмежують через міжрядні рихлення в залежності від ущільнення ґрунту.

У посівах соняшнику триває шкідливість піщаного мідляка, сірого південного, сірого бурякового довгоносиків, дротяників, несправжніх дротяників, де ними пошкоджено 2–7% рослин у слабкому та середньому ступенях.

У степових, подекуди лісостепових та поліських областях відбувається літ метеликів підгризаючих (озимої, окличної) та листогризучих (капустяна, совка-гамма, ін. совок). В Одеській області триває літ лучного метелика інтенсивністю 1–3 екз. на 50 кроків. У лісах, лісосмугах, плодових насадженнях лісостепових та поліських областей триває літ жуків травневих хрущів, які заселяють та пошкоджують листя дерев.

В неорних землях, неугіддях, пасовищах Дніпропетровської, Запорізької та Одеської областей Степу триває виплодження личинок нестадних видів саранових (блакитнокрила, чорносмугаста, ін. види кобилок), щільністю по 1–2 екз. на кв.м. В Одеської області в місцях резервації розпочалося поодиноке відродження личинок італійського пруса. Надалі активізація розвитку саранових спостерігатиметься за оптимальних для них температур (25–30ºС). Осередки підвищеної чисельності личинок саранових ймовірні у посівах сільськогосподарських культур вищезазначених та межуючих областей, де виникатиме потреба в хімічних обробках.

У насадженнях картоплі, на рослинах томатів розвивається колорадський жук, який живиться рослинами культури, відкладає яйця, відроджуються личинки. На редисці та капусті повсюди шкодять хрестоцвіті блішки, личинки капустяної (весняної) мухи, цибулю заселяє цибулева муха. Триває літ різної інтенсивності метеликів біланів, капустяної молі, відкладання ними яєць.

У плодових насадженнях триває літ метеликів яблуневої плодожерки І-го покоління, яблуневого та сливового пильщиків. Продовжують пошкоджувати листковий апарат садові довгоносики, листокрутки, яблунева міль, попелиці, кліщі. Відбувається поширення борошнистої роси, парші, кучерявості листків персика, моніліозу. У виноградних насадженнях триває літ гронової листокрутки І-го покоління, продовжується пошкодження листя культури виноградним зуднем. Відмічається прояв мілдью.

У господарствах постійно здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами.

За оперативною інформацією про хід робіт із захисту рослин, наданою Головними управліннями Держпродспоживслужби в областях станом на 18.05.2023 року захист сільськогосподарських культур від шкідників, хвороби і бур’янів проведений на площі понад — 12,2 млн га , з них:

оброблено від бур’янів — 5,9 млн га;

оброблено від хвороби — 3,1 млн га;

оброблено від шкідників — 3,2 млн га, йдеться в повідомленні Держпродспоживслужби.

Агро Перспектива

< Пшеничні котирування в Чикаго знизилися на тлі слабкої торгової активності і падіння попиту на пшеницю зі США Все новости за
22.05.2023
Китай не збільшує обсяг купівлі зерна у РФ - Bloomberg >

19.04.2024  
15:53 БЕБ на Львівщині скерувало до суду справу щодо незаконного використання товарного знаку всесвітньовідомої компанії
14:24 Харків’янина судитимуть за незаконний продаж контрафактного пального. БЕБ скерувало справу до суду
11:17 БЕБ повідомило про підозру посадових осіб філії Укрзалізниці за заволодіння держкоштами
08:46 Туск закликав польських фермерів не блокувати кордон з Україною
08:45 Україна знайде кошти для покриття бюджетного дефіциту цього року - Шмигаль
18.04.2024  
21:31 Німецький бізнес зацікавлений збільшувати інвестиції в ключові галузі української економіки, - Свириденко
21:07 ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари
20:43 Український інвестиційний інструмент допоможе залучити до €40 мільярдів - Єврокомісія
20:36 Великі німецькі підприємства зацікавлені в сільському господарстві, медицині, оборонній промисловості України
20:33 Україні цьогоріч знадобиться $42 мільярди бюджетної підтримки - МВФ
20:25 В І кварталі до бюджету надійшло ₴650 мільйонів від приватизації - ФДМУ
17:54 У Києві судитимуть двох фальшивомонетників, у яких БЕБ вилучило понад 60 тис. підроблених доларів США
17:03 Пшеничні котирування на біржі Чикаго знизилися до рівня місячного мінімуму на тлі зміцнення долара США
16:26 ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня
16:25 Українці вважають найбільш негативною зовнішньою подією блокаду кордону поляками
16:15 Польські фермери на 48 годин заблокували рух на кордоні з Україною - вимагають доплат
16:05 Міжнародна морська організація допоможе Україні захистити експортний коридор
15:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:08 Заволодіння 20 мільйонами доларів Укртатнафти: за матеріалами БЕБ судитимуть співучасницю схеми
09:21 Урожай кукурудзи може скоротитися до 26,7 млн тонн в 2024 - Мінагро
09:20 Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ
09:19 "Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ
09:13 Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.
08:38 Шмигаль на форумі у США: Україна має стати наступним місцем американських інвестицій
17.04.2024  
23:27 Україна вперше переробила 1 млн тонн ріпаку
23:03 Урожай ріпаку в 2024 може скоротитися до 4,1 млн тонн
17:55 Philip Morris у 2023 р. збільшив частку бездимних продуктів у виручці до 36,4%
17:45 Держборг України цьогоріч може зрости до 94% - МВФ
17:17 Урожай пшениці в Україні в 2024 скоротиться до 19,2 млн тонн - Мінагрополітики
16:39 Обладнав підпільну АЗС та незаконно продавав пальне: БЕБ на Полтавщині скерувало справу до суду
15:53 БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 6,4 млн грн місцевого бюджету
14:25 Аграрії 15 областей розпочали сівбу кукурудзи; посіяли 120 тис. га
14:18 Прийом заявок на отримання посівного матеріалу від USAID АГРО достроково завершений
14:05 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
13:55 Вступ України до ЄС може потягнути за собою реформування САР, прогнозує аграрний міністр Польщі Сєкерський
12:54 Польські страйкарі хочуть відновити блокаду перед пунктом пропуску «Корчова-Краківець»
12:27 БЕБ на Буковині повідомило про підозру співучасниці схеми збуту підробленої валюти
11:05 Пшеничні котирування на біржі Чикаго знизилися на тлі чергового зміцнення долара США
10:33 Комунікаційну кампанію “Усі в плюсі, коли зроблено в Україні” розпочало Мінекономіки
10:24 Майже 37 млрд грн – збитки сільського господарства на Харківщині через втрати ґрунтів внаслідок війни
06:53 Українське суспільство має підтримати бізнес, купуючи українські товари - Шмигаль
06:34 Шмигаль у США провів зустріч з американським бізнесом - говорили про інвестиції
16.04.2024  
23:17 МВФ покращив прогноз зростання світової економіки до 3,2% у 2024 році
22:35 МВФ прогнозує економічне зростання України цьогоріч до 3,2%
22:00 Польські фермери припинили блокування пункту пропуску «Долгобичув-Угринів»
21:53 Цінова конкурентоспроможність українських молокопродуктів у березні зросла - СМПУ
18:43 Україна просить підтримки НАТО аби аграрії мали змогу надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу
17:48 BASF допомогла насінням господарствам України, що працюють на прифронтових територіях
16:18 БЕБ викрило компанію, що завозила нові речі під виглядом секонд-хенду та ухилилась від сплати понад 7,5 млн грн мита
16:03 У Києві судитимуть продавця контрафакту, у якого БЕБ вилучило сигарет на 12 млн грн









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.