На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Агрометеорологічні умови квітня нинішнього року були сприятливі для росту та розвитку озимих зернових культур

06.05.2023 05:39 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Агрометеорологічні умови квітня нинішнього року були сприятливі для росту та розвитку озимих зернових культур. Середня температура повітря була близькою до багаторічної норми. Завдяки опадам у квітні зволоження ґрунту до кінця місяця було повсюдно задовільним та добрим. У першій декаді травня середня температура повітря коливалася у межах 7,0–12,0 °С, що на 2–3 °С нижче норми середніх значень базового періоду (1986–2015 рр.). Максимальна температура повітря у найтепліші дні досягала 18–23 °С, а мінімальна у нічні години знижувалась до 2–4 °С. Місцями на поверхні ґрунту відмічались невеликі заморозки до мінус 1–2 °С. Через відсутність сходів ранніх ярих зернових культур, вразливих до заморозків, зниження температури істотної шкоди не завдало. Проте, можуть бути ураження багаторічних плодових насаджень.

У першій половині першої декади травня переважала тепла, майже без опадів погода. Лише на деяких територіях західних, східних, північних областей пройшли незначні опади (від 4 до 9 мм). Середньодобова температура повітря була на 3–6 °С вище норми і становила 6–15 °С, максимальна — підвищувалася до 20–23 °С, мінімальна — знижувалася до мінус 1 — плюс 2 °С.

За даними Укргідрометеоцентру станом на 30 квітня суми ефективних температур вище +5 °С, що накопичилися від дати переходу через цю межу, були близькими або на 15–30 °С вищими за середні багаторічні показники і становили: у зоні Степу — 185–225 °С при нормі 155–210 °С, у зоні Лісостепу — 135–200 °С при нормі 135–180 °С, на Поліссі — 130–185 °С при нормі 140–160 °С.

Середня кількість опадів у більшості областей становила 203–339 % місячної норми (71–133 мм), у Сумській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Волинській, Львівській, Тернопільській та Чернівецькій областях — 123–200 % місячної норми (47–84 мм). На Закарпатті кількість опадів за квітень була близькою до норми (52 мм).

Запаси продуктивної вологи під озимими культурами в орному шарі ґрунту були достатніми на більшості площ країни (26–40 мм), у західних та північних областях — він був перезволожений. Зволоження метрового шару ґрунту на більшій частині площ залишається оптимальним (142–200 мм і більше продуктивної вологи), у південних районах Одеської області — достатнім (до 100 мм). Більшість ґрунтів Житомирського Полісся насичені продуктивної вологою на рівні 170–190 мм і метровому шарі та проведення весняно-польових робіт на частині полів досі неможливе.

Отже, вологозабезпечення всіх сільськогосподарських культур було добрим та оптимальним на всій території країни, на окремих площах західних та центральних областей зберігалося перезволоження.

Як зазначалось у наших попередніх повідомленнях, метеорологічні умови квітня цього року (фактично безперервна дощова погода перших двох декад) дуже ускладнили, а місцями унеможливили своєчасне проведення комплексу весняно-польових робіт. Особливо це позначилось на ранніх зернових культурах та буряках цукрових, сівбу яких, як правило, завершували до 5–10 квітня. Третя декада місяця характеризувалась формуванням досить тривалих (5 і більше днів) бездощових періодів, що дало можливість різко підвищити темпи проведення комплексу весняно-польових робіт. Крім того, достатні та високі запаси ґрунтової вологи здатні істотно зменшити негативний вплив пізньої сівби. Головне завдання полягає у максимально швидкому завершенні цих робіт.

Такі погодні умови сприяли нормальним процесам росту і розвитку сільськогосподарських культур. Загальний стан посівів озимих культур та рано засіяних ранніх ярих зернових культур за візуальною оцінкою добрий та відмінний, місцями у західних та центральних областях — задовільний. На окремих понижених ділянках рельєфу тримаються так звані «засохлі блюдця», де рослини мають пригнічений стан, блідо-жовтий колір листя та характеризуються всіма ознаками вимокання.

За даним наукових установ НААН рослини пшениці озимої знаходяться на початку VІ етапу органогенезу — фаза «вихід у трубку». Висота рослин 38–42 см, довжина конуса наростання — 4,6–5,0 мм.

Рослини тритикале озимого перебувають на VІ етапі органогенезу — фаза «вихід у трубку». Висота рослин 40–46 см, довжина конуса наростання — 11–13 мм.

Рослини жита озимого перебувають наприкінці VІ — на початку VІІ етапу органогенезу — фаза «вихід у трубку». Висота рослин 65–78 см, довжина конуса наростання — 67,0–70,5 мм.

Рослини ячменю озимого перебувають на VІ етапі органогенезу — фаза «вихід у трубку». Висота рослин 30–33 см, довжина конуса наростання — 12,5–14,0 мм.

Ріпак озимий знаходиться у фазі «утворення суцвіть», на окремих площах західних, північних та центральних областей країни розпочалося цвітіння.

На окремих площах західних, центральних та північних областей країни відмічалося пожовтіння рослин через надмірне зволоження ґрунту.

Ярі зернові колосові культури (пшениця, ячмінь, овес), висіяні наприкінці другої декади квітня, перебувають у фазах «сходи» — «початок кущіння». На окремих площах східних, північно-східних та центральних областей ще триває сівба. Локально у південних, східних та північно-східних областях відмічається пошкодження листя ячменю ярого заморозками, стан посівів переважно добрий.

Продовжується сівба кукурудзи. На раніше засіяних площах відмічається проростання зерна та утворення сходів. У рослин гороху відбувається формування 3-го справжнього листка, на пізніх посівах — утворюються сходи. Стан рослин добрий. Триває масова сівба сої, буряків цукрових, соняшнику, на раніше засіяних площах з’являються сходи.

На даний час особливу увагу слід приділити розвитку фітосанітарної ситуації у посівах зернових культур для прийняття своєчасних рішень щодо захисту посівів на кожному конкретному полі. Одним із невідкладних завдань залишається обробіток інсектицидами посівів ріпаку озимого, там, де ще цього не зроблено, від комплексу шкідників, серед яких найнебезпечнішим є ріпаковий квіткоїд. Втрати через пошкодження елементів квітки можуть сягати третини врожаю, а за масового заселення — і більше. Зазначимо, що станом на сьогодні велика частина посівів, особливо пізньостиглі сорти, ще знаходяться у фазі бутонізації, що дозволяє завершити цю роботу без шкоди для довкілля.

Продовжується сівба пізніх ярих культур.

Рекомендації. Товаровиробникам для поліпшення якості зерна сильних і цінних сортів пшениці озимої радимо від утворення 3-го міжвузля до колосіння підживити посіви карбамідом позакореневим способом у дозі N20–30, використовуючи розчин 15 % концентрації (за діючою речовиною) та дотримуючись умов внесення (спекотні дні: зранку до 10-ї години, у другій половині дня ‒ після 17-ї години; похмурі дні — без обмежень у часі).

Агро Перспектива

< Кількість людей, які зіткнулися з гострою нестачею продовольства, зросла до 258 мільйонів у 58 країнах у 2022 Все новости за
06.05.2023
Польща вимагатиме запровадити санкції ЄС на імпорт сільгосппродукції з РФ до Європи >

25.04.2024  
15:44 В Брюсселі розпочалися роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії та України по темі сільського господарства
14:52 БЕБ на Київщині повідомило про підозру керівника підприємства в ухиленні від сплати майже 9 млн грн податків
13:58 За матеріалами БЕБ на Закарпатті судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади
13:00 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:11 За рекомендаціями БЕБ на Буковині відмінили тендер з порушеннями майже на 20 млн грн місцевого бюджету
10:27 Пшениця в Чикаго виросла до рівня 3-місячного максимуму на фоні засухи в пшеничному поясі США і на півдні РФ
09:55 Польські фермери блокують рух вантажівок у «Рава-Руській», у черзі - до 150 фур59
09:45 Європарламент схвалив перегляд спільної сільськогосподарської політики ЄС
09:01 Замміністру агрополітики Дмитрасевичу паралельно з міністром Сольським вручили підозру у справі оборудок із землею
08:55 Аграрні асоціації підписали клопотання до суду про взяття на поруки Сольського
08:54 Тимошенко та «Батьківщина» вимагають негайної відставки Сольського з посади міністра агрополітики
24.04.2024  
19:47 БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
17:35 Рибна галузь України має всі шанси стати успішною - Держрибагентство
15:40 Закупівля сировини за завищеними цінами: за матеріалами БЕБ судитимуть заступника директора держпідприємства
12:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:15 Більшість банкірів очікує зниження облікової ставки НБУ на 0,5 в.п.
12:04 CRH оцінює перспективи інвестування в Україну
12:04 БЕБ у Києві викрило незаконне казино під прикриттям спортклубу
12:03 Пшениця в Чикаго зросла до рівня більш ніж 2-місячного максимуму на тлі посухи у пшеничному поясі США
11:56 Новий індустріальний парк «BORSCHIV» спеціалізуватиметься на глибокій переробці сільгосппродукції
11:54 Аграрії можуть отримати часткову компенсацію вартості сільгосптехніки 44 вітчизняних виробників
11:47 Рада ухвалила закон про бавовну, яка потрібна для виробництва пороху
09:38 У справі БЕБ про незаконне виробництво сигарет суд заарештував керівника компанії афілійованої до підсанкційного контрабандиста
23.04.2024  
19:31 В Україні хочуть оновити штрафи за незаконний продаж цигарок і спиртного: Рада ухвалила законопроєкт
19:19 Цього тижня Україна очікує надходження €1,5 мільярда в межах Ukraine Facility - Шмигаль
18:25 У справі БЕБ про незаконне виробництво сигарет суд заарештував керівника компанії афілійованої до підсанкційного контрабандиста
16:31 БЕБ скерувало до суду справу щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами
15:41 Бюро економічної безпеки викрило подружжя, яке організувало нелегальну гральну залу у столиці
15:32 Укрзалізниця обрала постачальника послуги харчування у швидкісних поїздах
15:21 Україна та Бразилія планують збільшити товарообіг між країнами - Мінекономіки
15:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:00 Європарламент проголосував за продовження оновленого «торговельного безвізу» з Україною
14:58 Сольський прокоментував підозру: Йдеться про події 2017-18 років, коли я був адвокатом
14:55 НАБУ повідомило про підозру міністра агрополітики Сольського щодо заволодіння державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн
12:17 БЕБ аналізує понад 5 млн банківських транзакцій у справі відомого оператора азартних ігор
10:35 БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 8,8 млн грн місцевого бюджету
08:35 Розвиток ринку біометану сприятиме зміцненню агросектору України - Мінагро
08:29 Потенційно вже є 22 замовники послуг приєднання біометанових заводів - Газмережі
08:21 Чим корисні кукурудзяні пластівці?

22.04.2024  
16:43 Українська інфраструктура готова до будь-яких темпів розвитку біометанової галузі - Нафтогаз
16:38 Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
16:34 Польські фермери припинили протест у пункті пропуску «Ягодин - Дорогуськ»
16:10 У Полтаві судитимуть колишнього керівника комунального підприємства, якого БЕБ викрило у зловживанні службовим становище
16:09 За незаконне проведення азартних ігор БЕБ у Києві повідомило про підозру 7 учасникам організованої злочинної групи
12:43 Урожай сої може зрости до 5,2 млн тонн - оцінка Мінагро
12:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:43 Пшеничні котирування в Чикаго виросли на тлі посухи у пшеничному поясі на Великих рівнинах у США
11:35 Після рекомендацій БЕБ сільськогосподарське підприємство зменшило суму відшкодування ПДВ на понад 16 млн грн
10:27 Озимі пшениця, ячмінь, жито на 3-18% площ охоплені хворобами
10:11 Агрометеорологічні умови для росту і розвитку озимини та ярини задовільні









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.