На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Кількість людей, які зіткнулися з гострою нестачею продовольства, зросла до 258 мільйонів у 58 країнах у 2022

06.05.2023 05:25 «Агро Перспектива» (г. Киев) — У 2022 році кількість людей, які відчувають гостру нестачу продовольства і потребують термінової допомоги у забезпеченні продовольством, харчуванням та засобами до існування, зростає четвертий рік поспіль. Понад чверть мільярда людей зіткнулися з гострим голодом, а люди в семи країнах опинилися на межі голодної смерті, йдеться в останньому Глобальному звіті про продовольчі кризи (GRFC).

Згідно зі звітом, у 2022 році близько 258 мільйонів людей у 58 країнах і територіях зіткнулися з гострою нестачею продовольства на кризовому або значно гіршому рівні (фаза 3–5 за шкалою IPC/CH), порівняно зі 193 мільйонами людей у 53 країнах і територіях у 2021 році. Це найвищий показник за всю семирічну історію звіту. Однак значною мірою це зростання пов’язане зі збільшенням чисельності населення, що аналізується. У 2022 році показник гострої нестачі продовольства зріс до 22,7 відсотка порівняно з 21,3 відсотка у 2021 році, але залишається неприйнятно високим і вказує на тенденцію до погіршення ситуації з гострою нестачею продовольства в усьому світі.

«Понад чверть мільярда людей зараз стикаються з проблемою гострої нестачі продовольства, а деякі перебувають на межі голодної смерті. Це неприпустимо, — написав у передмові до звіту Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. — Це сьоме видання Глобального звіту про продовольчі кризи є жорстким звинуваченням людства в нездатності досягти прогресу в досягненні Цілі сталого розвитку 2 — подолати голод, забезпечити продовольчу безпеку і покращити харчування для всіх».

Згідно зі звітом, понад 40 відсотків населення, що знаходиться на 3-й або вище фазі IPC/CH, проживає лише в п’яти країнах — Афганістані, Демократичній Республіці Конго, Ефіопії, частині Нігерії (21 штат і Федеральна столична територія — ФСТ) та Ємені.

Протягом 2022 року люди в семи країнах зіткнулися з голодом і злиднями, або з катастрофічним рівнем гострого голоду (фаза 5 за класифікацією IPC/CH) в певний момент часу. Понад половина з них — у Сомалі (57 відсотків), тоді як такі надзвичайні умови також мали місце в Афганістані, Буркіна-Фасо, Гаїті (вперше в історії країни), Нігерії, Південному Судані та Ємені.

Близько 35 мільйонів людей зіткнулися з надзвичайним рівнем гострого голоду (фаза 4 за класифікацією IPC/CH) в 39 країнах, при цьому понад половина з них проживає лише в чотирьох країнах — Афганістані, Демократичній Республіці Конго, Судані та Ємені.

Крім того, у 30 з 42 основних продовольчих криз, проаналізованих у звіті, понад 35 мільйонів дітей віком до 5 років страждали від виснаження або гострого недоїдання, при цьому 9,2 мільйона з них мали важку форму виснаження — найбільш небезпечну для життя форму недоїдання, яка є основним чинником зростання дитячої смертності.

Хоча конфлікти та екстремальні погодні явища продовжують посилювати гостру продовольчу небезпеку та недоїдання, економічні наслідки пандемії СOVID-19 та наслідки війни в Україні також стали основними чинниками голоду, особливо в найбідніших країнах світу, головним чином через їхню високу залежність від імпорту продовольства та сільськогосподарської сировини та вразливість до глобальних цінових коливань на продовольство.

Основні чинники

Економічні потрясіння перевершили конфлікти як основний чинник гострої продовольчої небезпеки та недоїдання під час кількох великих продовольчих криз. Сукупні глобальні економічні потрясіння, включаючи стрімке зростання цін на продовольство і серйозні порушення роботи ринків, зменшують стійкість країн і їхню здатність реагувати на продовольчі потрясіння.

Висновки звіту підтверджують, що наслідки війни в Україні негативно вплинули на глобальну продовольчу безпеку через значний внесок як України, так і Росії у світове виробництво та торгівлю паливом, сільськогосподарськими ресурсами та основними продовольчими товарами, зокрема пшеницею, кукурудзою та соняшниковою олією. Війна в Україні порушила сільськогосподарське виробництво і торгівлю в Чорноморському регіоні, спровокувавши безпрецедентне зростання міжнародних цін на продовольство в першій половині 2022 року. Хоча з того часу ціни на продовольство знизилися, зокрема завдяки Чорноморській зерновій ініціативі та «Шляхам солідарності» ЄС, війна продовжує опосередковано впливати на продовольчу безпеку, особливо в країнах з низьким рівнем доходу, що залежать від імпорту продовольства, чия хитка економічна стійкість і без того була підірвана пандемією COVID-19.

Економічні потрясіння (включно з соціально-економічними наслідками COVID-19 та наслідками війни в Україні) стали основним чинником у 27 країнах, де 83,9 мільйона людей знаходяться на 3-й або вище фазі IPC/CH або на аналогічній фазі — порівняно з 30,2 мільйона людей у 21 країні у 2021 році. Економічна стійкість бідних країн різко знизилася за останні три роки, і тепер вони стикаються з тривалими періодами відновлення і меншою здатністю протистояти майбутнім потрясінням.

Конфлікт/відсутність безпеки були ключовими чинниками у 19 країнах/територіях, де 117 мільйонів людей перебували на 3-й або вище фазі гострої продовольчої незахищеності (за шкалою IPC/CH) або на аналогічній фазі. У 2021 році конфлікт вважався основним чинником у 24 країнах/територіях, де 139 мільйонів людей перебували на цих фазах гострої продовольчої небезпеки. Нижча оцінка пояснюється тим, що економічні потрясіння випередили конфлікт як основний чинник гострої продовольчої небезпеки в трьох країнах, які досі потерпають від затяжних криз — Афганістані, Сирійській Арабській Республіці та Південному Судані.

Екстремальні погодні/кліматичні явища стали основним чинником гострої продовольчої небезпеки в 12 країнах, де 56,8 мільйона людей перебували на 3-й або вище фазі продовольчої незахищеності за шкалою IPC/CH або на аналогічній фазі, що більш ніж удвічі перевищує кількість людей (23,5 мільйона) у восьми країнах у 2021 році. Ці екстремальні явища включали тривалу посуху на Африканському Розі, руйнівні повені в Пакистані, а також тропічні шторми, циклони та посуху на півдні Африки.

Зміна концепції

Міжнародна спільнота закликає до зміни концепції у напрямку кращого запобігання, прогнозування та цілеспрямованості для усунення першопричин продовольчих криз, а не реагування на їхні наслідки, коли вони вже сталися. Це вимагає інноваційних підходів та більш скоординованих зусиль міжнародних організацій, урядів, приватного сектору, регіональних організацій, громадянського суспільства та громад.

Діяльність має бути зосереджена на підвищенні ефективності гуманітарної допомоги, включаючи інноваційні підходи, такі як превентивні заходи та системи соціального захисту, що швидко реагують на кризові ситуації. З точки зору розвитку, надважливо збільшити основні інвестиції для усунення першопричин продовольчих криз і дитячого недоїдання. Це передбачає підвищення стійкості та інклюзивності агропродовольчих систем, зокрема через використання природоорієнтованих рішень, розширення доступу до продовольства та покращення механізмів зменшення ризиків. Існує також потреба у збільшенні інвестицій у профілактику, раннє виявлення та лікування дитячого виснаження.

«Ця криза вимагає фундаментальних, системних змін. У цьому звіті чітко зазначено, що прогрес можливий. У нас є дані та знання для побудови більш стійкого, інклюзивного, сталого світу, в якому немає місця голоду — зокрема, завдяки зміцненню продовольчих систем і значним інвестиціям у продовольчу безпеку та покращення харчування для всіх людей, незалежно від того, де вони живуть», — написав у передмові Генеральний секретар ООН.

Забігаючи наперед

Конфлікти, національні та глобальні економічні потрясіння та екстремальні погодні явища продовжують дедалі тісніше взаємодіяти, посилюючи один одного і створюючи спіралеподібний негативний вплив на гостру нестачу продовольства та харчування. І немає жодних ознак того, що ці фактори ослабнуть у 2023 році: очікується, що зміна клімату призведе до подальших екстремальних погодних явищ, глобальна та національна економіки матимуть невтішні перспективи, тоді як конфлікти та нестабільність, ймовірно, триватимуть і надалі.

Згідно з прогнозами на 2023 рік, доступними для 38 з 58 країн/територій станом на березень 2023 року, до 153 мільйонів людей (або 18 відсотків проаналізованого населення) перебуватимуть на 3-й або вище фазі продовольчої незахищеності за шкалою IPC/CH. Крім того, близько 310 000 людей, за оцінками, перебуватимуть на 5-й фазі IPC/CH у шести країнах — Буркіна-Фасо, Гаїті, Малі, частині Нігерії (26 штатів та ФСТ), Сомалі та Південному Судані, причому майже три чверті з них — у Сомалі.

Про Глобальну мережу та Глобальний звіт

Заснована у 2016 році, Глобальна мережа по боротьбі з продовольчою кризою об’єднує Європейський Союз, ФАО, ЮНІСЕФ, Сполучені Штати Америки, ВПП та Світовий банк у межах унікального партнерства з метою покращення аналізу, доказів та досягнення консенсусу щодо масштабів та гостроти продовольчих криз; вдосконалення колективних зусиль із запобігання та реагування на ці кризи; а також покращення розуміння першопричин та взаємозв’язків між продовольчими кризами та іншими потрясіннями, не пов’язаними з продовольством.

Глобальний звіт про продовольчі кризи є провідною публікацією Глобальної мережі та публікується Інформаційною мережею з питань продовольчої безпеки (FSIN). Починаючи з 2016 року, звіт надає всебічну оцінку масштабам продовольчих криз на основі аналізу основних глобальних, регіональних і національних показників продовольчої безпеки, проведеного у межах прозорого та консенсусного процесу за участю 16 міжнародних гуманітарних організацій та партнерів з розвитку, і спрямованого на інформування та сприяння своєчасним, економічно ефективним і заснованим на потребах гуманітарним заходам, а також заходам з розбудови стійкості до продовольчих криз.

Агро Перспектива

< ЄС збільшив обсяг зовнішньої торгівлі сільгосппродукцією на 22,3% у 2022 році Все новости за
06.05.2023
Агрометеорологічні умови квітня нинішнього року були сприятливі для росту та розвитку озимих зернових культур >

29.03.2024  
10:15 Молдова. Фермери притримують соняшник, імпорт сировини ліцензований
09:55 Україна та США домовилися про відтермінування виплат за держборгом
28.03.2024  
21:35 Уряди України та Польщі реалізовують спільні кроки для розблокування кордону, — Шмигаль
21:31 Експортні ціни на кукурудзу знову зросли на тлі великих закупівель імпортерами, включаючи Китай
16:24 БЕБ скерувало до суду справу щодо посадовця міськради та його спільника, які привласнили 8 млн грн на обслуговуванні доріг
16:23 Україна запропонувала Польщі певні кроки для розблокування кордону - Шмигаль
15:25 У Варшаві відбулися українсько-польські урядові консультації
15:24 Торгівля контрафактними сигаретами: БЕБ на Київщині викрило злочинну групу
13:04 За матеріалами БЕБ судитимуть учасників організованої злочинної групи за незаконний продаж сигарет
12:32 Питання розблокування кордону з Польщею потребують додаткового часу - Сольський
12:25 У Польщі тривають переговори між аграрними відомствами двох країн
12:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:53 Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року
11:43 Блокада кордону з Польщею: прикордонники розповіли, де найбільші черги
11:37 Залежність України від експорту через Польщу наразі мінімізована - Стефанішина
10:50 У Києві та області детективи БЕБ вилучили на нелегальних АЗС контрафактне пальне та обладнання вартістю 9 млн грн
10:31 Пшеничні котирування на Чиказькій біржі трохи виросли
10:10 Тенденція до скорочення імпорту сільгосптехніки до України збережеться в 2024 – ІАЕ
10:04 Україна завезла у січні-лютому 5 тис тонн сирів
27.03.2024  
23:01 Блокада агроекспорту: парламентарії країн Балтії, Польщі та України зустрінуться у Варшаві
22:54 Імпорт російської агропродукції до ЄС торік становив 2,5 мільйона тонн - єврокомісар
22:44 Посли ЄС ухвалили продовження «торговельного безвізу» для України з уточненням
22:42 Порошенко закликає зупинити підвищення акцизів на пальне: Це удар по кожному українцю і по селу, яке заходить у посівну
17:50 Угорщина вимагатиме обмежити імпорт українського зерна на рівні ЄС
17:11 Україна в 2023/2024 експортувала в ЄС біля 5 млн тонн пшениці
16:47 Країни ЄС обговорють режим ліберальної торгівлі з Україною до червня 2025; чи знайдуть компроміс
16:27 БЕБ на Київщині забезпечило відшкодування до бюджету 7 млн грн несплачених податків
14:06 На Закарпатті Бюро економічної безпеки виявило порушення у тендері на 320 млн грн держкоштів
13:03 ЄС може поширити «винятки» з товарного безвізу з Україною на овес, кукурудзу, крупи й мед
12:57 Поголів'я ВРХ в Україні на 1 березня становить 2,255 млн голів
12:14 KSG Agro шукає інвесторів для фінансування будівництва заводу з переробки матеріалів - наслідків руйнацій на Херсонщині
11:50 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:23 Пшениця в Чикаго знизилася на тлі зміцнення долара США, великої пропозиції з РФ, падінні попиту з боку Китаю
10:38 Світовий банк ухвалив позику Україні на $1,5 мільярда під гарантії Японії й Британії
10:18 Аналітики БЕБ упередили безпідставне відшкодування 10 млн грн ПДВ столичному підприємству
09:59 ЄС у середу спробує схвалити угоду про ліберальний режим торгівлі для України з урахуванням компромісів
09:52 Україна розраховує на продовження дії безмитного та безквотного режиму торгівлі з ЄС - Сольський
09:01 Ціна какао-бобів вперше перевищила $9 тисяч за тонну - Bloomberg
07:56 Українська сторона "дуже добре підготувалася" до перемовин з Польщею - Сольський
00:03 Польський міністр про зупинку агротранзиту з України: «сподіватимемося, потреби не буде»
26.03.2024  
21:10 27 березня аграрні міністри України та Польщі зустрінуться у Варшаві. Українське продовольство в ЄС
21:09 Сольський на Раді ЄС з питань сільського господарства: Український агросектор став об’єктом негативних міфів, які не мають економічного підґрунтя
20:21 McDonald's в Україні відновив бізнес на 70% від показника довоєнного періоду
20:17 Чехія сподівається на компроміс із продовженням Автономних торговельних заходів і частковим обмеженням української агропродукції в ЄС
19:57 Угорщина не продовжуватиме заборону на імпорт українського меду
18:32 Брюссель має знайти «важкий компроміс» щодо продукції з України - міністр сільського господарства Німеччини
17:28 Бюро економічної безпеки повідомило про підозру відомому контрабандисту та його 6 спільникам
17:28 На Полтавщині БЕБ повернуло підприємству протиправно відчужене майно вартістю понад 2,5 млн грн
16:07 Вилучені Бюро економічної безпеки сигарети вартістю 7 млн грн передадуть Збройним силам України
15:55 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.