Чи потрібно декларувати доходи від особи, яка не є податковим агентом?

Роз’яснення одного випадків подання податкової декларації про майновий стан і доходи

Обов’язок подання декларації виникає у платника податку з доходів фізичних осіб у разі отримання ним протягом звітного року різних видів доходів (прибутків), одним із яких є доходи від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів, пп. 168.2.1 п.168.2 ст. 168 Кодексу).

Податківці Голосіївського району звертають Вашу увагу, що до таких доходів належать:

· дохід у вигляді вартості успадкованого майна (кошти, майно, майнові чи немайнові права) (підлягає декларуванню з відповідним оподаткуванням, крім спадкоємців-нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини та спадкоємців, які отримали у спадщину об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими спадкоємцями — резидентами, які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів спадщини) (п. 174.3 ст. 174 Кодексу);

· дохід у вигляді подарунку від фізичних осіб (або в результаті укладання договору дарування) (підлягає декларуванню з відповідним оподаткуванням, крім обдарованих — нерезидентів, які зобов’язані сплатити податок до нотаріального оформлення договору дарування та обдарованих — резидентів, які отримали подарунок, що оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, а також іншими обдарованими (резидентами), які сплатили податок до нотаріального оформлення об’єктів дарування) (п. 174.6 ст. 174 Кодексу);

· дохід, отриманий орендодавцем при наданні нерухомості в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (пп.170.1.5 п. 170.1 ст. 170 Кодексу);

· дохід, отриманий орендодавцем при наданні рухомого майна в оренду (суборенду), якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання (пп.164.2.2 п. 164.2 ст. 164 Кодексу);

· дохід від операцій з відчуження нерухомого майна за рішенням суду (особою, у власності якої перебував об’єкт нерухомості, відчужений за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно);

· дохід від операцій з продажу (обміну) двох і більше об’єктів рухомого майна; дохід від операцій з відчуження рухомого майна за рішенням суду (у разі ухвалення судом, третейським судом рішення про зміну власника та перехід права власності на рухоме майно (п. 173.4 ст. 173 Кодексу). Крім резидентів, які сплатили податок до нотаріального оформлення договору купівлі — продажу (міни), у разі нотаріального посвідчення угоди;

· доходи отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції (доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства та/або земельні частки (паї), виділені в натурі (на місцевості) в розмір більше 2 гектарів (пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу);

· дохід, отриманий від вирощеної продукції тваринництва безпосередньо платником податку, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року при наявності довідки. Крім, того якщо таким платником податку не підтверджено самостійне вирощування, розведення, відгодовування продукції тваринництва, доходи від продажу якої він отримав, такі доходи підлягають оподаткуванню на загальних підставах (пп. 165.1.24 п. 165.1 ст. 165 Кодексу).

ДПІ у Голосіївському районі

ГУ ДФС у м. Києві