Режим справляння ПДВ для аграріїв зазнає змін у 2015 році – Інститут аграрної економіки

Механізм справляння податку на додану вартість у сільському господарстві з 2015 року зазнає певних змін. Це відбудеться внаслідок прийняття Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (від 28.12.2014 №71-VIII), а також законодавчих актів у сфері оподаткування, ухвалених раніше, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, податковим законодавством не продовжено дію спеціального режиму справляння ПДВ для переробних підприємств, який діяв впродовж 2011–2014 років. Зокрема, у 2014 році половина ПДВ-зобов’язань переробних підприємств спрямовувалась на виплату сум компенсацій сільськогосподарським товаровиробникам за поставлені ними молоко або м’ясо в живій вазі, інша половина — до спецфонду держбюджету, а потім розподілялась у рамках бюджетної програми «Державна підтримка розвитку галузі тваринництва». З 1 січня 2015 року цей порядок припиняє своє існування, а, отже, тваринники втратять відповідні дотації за рахунок цільових відрахувань сум ПДВ переробних підприємств.
Спеціальний режим справляння ПДВ для аграріїв у 2015 році збережеться. Але він буде здійснюватися з урахуванням електронного адміністрування ПДВ та функціонування спеціальних ПДВ-рахунків, яке планується запровадити цього року.
Новий порядок передбачає, що для перерахування сум ПДВ із рахунку платника в системі електронного адміністрування ПДВ на спецрахунок платника в установах банків фіскальний орган буде повідомляти казначейство про суму податку, що підлягає перерахуванню. Казначейство у визначені терміни — на тридцятий день після закінчення звітного місяця — буде перераховувати суми податку на спецрахунок платника, з якого останній може здійснювати фінансування відповідних виробничих потреб. Загалом варто відмітити, що функціонування системи ПДВ-рахунків може спричинити «вимивання» частини оборотних коштів суб’єктів господарювання, в тому числі сільгосппідприємств. Тому до впровадження даного порядку слід відноситись дуже обережно, особливо в умовах нинішньої рецесії вітчизняної економіки.
Згідно з Законом №71-VIII, запровадження електронної системи здійснюватиметься у два етапи.
1 лютого 2015 року розпочнеться перехідний період, протягом якого передбачається обов’язкова реєстрація в Єдиному реєстрі усіх податкових накладних, незалежно від розміру ПДВ у них та факту видачі покупцю. При цьому передбачено, що, у разі порушенні термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних документів, складених у період до 1 липня 2015 року, санкції не застосовуватимуться.
У повноцінному режимі — із застосуванням формули для визначення суми, на яку можна видавати податкові накладні, — система електронного адміністрування має запрацювати з 1 липня 2015 року.
Водночас, пункт 201.10 статті 201 ПКУ передбачає, що лише податкова накладна, складена та зареєстрована в Єдиному реєстрі податкових накладних платником податку-продавцем, є для покупця таких товарів чи послуг підставою для нарахування сум податкового кредиту. Таким чином, покупці сільгосппродукції будуть вимагати реєстрації ПДВ-накладних в електронному реєстрі вже з 1 січня 2015 року, зазначив академік.
Порядок бюджетного відшкодування ПДВ при експорті зернових культур (крім рису та гречки) та насіння ріпаку та соняшнику також змінено, зазначив експерт. Якщо у IV кварталі 2014 року діяло відшкодування ПДВ товаровиробникам у разі самостійного експорту, то цього року можливостей для відшкодування експортерам незалежно від їх статусу — виробник чи трейдер — не передбачено взагалі, зазначив Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

16.01.2015