На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Результати ДПС в успішній імплементації кроків BEPS та GAAR

Головне управління ДПС у Дніпропетровській області повідомляє.
ДПС успішно використовує імплементовані кроки Плану BEPS та правила GAAR, сконцентрувавши в єдиному напрямі інструменти контролю, зокрема, такі як контроль за трансфертним ціноутворенням (далі — ТЦ), виплатою пасивних доходів, діяльністю нерезидентів та контрольованих іноземних компаній, які, у свою чергу, направлені на протидію агресивним схемам міжнародного податкового планування, що використовуються суб’єктами господарювання з метою розмивання бази оподаткування та виведення коштів за кордон.
У цьому напрямі ДПС досягнуто значних результатів.
Так, протягом 2015 — 2023 років 1 052 суб’єкта господарювання подали уточнюючі декларації та збільшили об’єкт оподаткування на 32,1 млрд грн, що привело до нарахування 2,8 млрд грн податку на прибуток підприємств та зменшення збитків на 11,7 млрд гривень.
Проведено 102 документальні перевірки з питань відповідності принципу «витягнутої руки» (протягом 2015 — 2023 років), за результатами яких донараховано 1,7 млрд грн податку на прибуток та зменшено збитки на 7,5 млрд гривень. До бюджету, враховуючи оскарження податкових повідомлень-рішень, надійшло 440 млн грн податку на прибуток, узгоджені збитки за актами склали 3,7 млрд гривень.
Встановлено більше 1 205 фактів порушення платниками податків вимог податкового законодавства (протягом 2015 — 2023 років) щодо своєчасності та повноти декларування контрольованих операцій, подання документації з ТЦ та застосовано штрафні санкції на 320 млн гривень.
Завдяки внесенню змін до Податкового кодексу України в частині розширення поняття «дивідендів», які почали діяти з 01.01.2021, та проведеній роз’яснювальній роботі платниками податків додатково сплачено до бюджету 287 млн грн податку з доходів нерезидентів («конструктивні дивіденди»).
З 2021 року по теперішній час донараховано податок з доходів нерезидентів на суму 5,8 млрд гривень. Водночас донарахування постійним представництвам нерезидентів склали 40,8 млн гривень.
Загалом з моменту впровадження податкового контролю за напрямом трансфертного ціноутворення та міжнародного оподаткування до бюджету додатково надійшло 3,7 млрд грн та зменшено збитки на 15,4 млрд гривень.
З початку 2022 року ДПС отримано 6 134 Повідомлення про набуття у власність, реєстрацію та продаж/ліквідацію іноземної контрольованої компанії або утворення без статусу юридичної особи.
Також разом з Міністерством фінансів України проведено роботу щодо внесення змін до чинних конвенцій про уникнення подвійного оподаткування у частині перегляду правил та ставок оподаткування пасивних доходів нерезидентів. Зокрема, внесено зміни до конвенцій з Нідерландами, Австрією, Швейцарією, що призвело до збільшення ставки оподаткування з 0 до 5 відсотків.
У 2022 році ДПС, як компетентний орган України, приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін звітами в розрізі країн (CbC). На сьогодні вживаються заходи щодо запровадження автоматизованої системи обміну звітами у розрізі країн міжнародної групи компаній (далі — МГК).
ДПС взяла участь у розробці положень Закону України від 20.03.2023 № 2970-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки», який містить окремі зміни та уточнення щодо визначення МГК та подачі Звітів CbC.
Послідовна політика щодо імплементації кроків Плану BEPS, правил GAAR та концентрації напрямів ТЦ, контролю за діяльністю нерезидентів, КІК, пасивних доходів в єдиний ефективний інструмент контролю за правилами міжнародного оподаткування є успішною та відповідає передовій світовій практиці.
Водночас ДПС продовжує працювати над впровадженням міжнародних інноваційних та ефективних рішень, які удосконалюють систему оподаткування України, та підтримує високий рівень співпраці з експертами ОЕСР, ОТД Департаменту казначейства США, Світового банку, МВФ та інших організацій, які відзначають високий професійний рівень фахівців.
Детальніше — на головній сторінці вебпорталу ДПС України за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/678617.html .

24.05.2023


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.