На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Представлено результати впровадження програми контролю сирого молока в Україні у 2022 році

16 та 17 лютого відбулися публічні обговорення результатів впровадження програми контролю сирого молока за 2022 році. Три року тому, 15 лютого 2019 року, Держпродспоживслужбою України було затверджено Концепцію пілотного проєкту з реалізації програми контролю сирого молока на базі ІТ-платформи «Молочний Модуль» (надалі — Програма контролю) в чотирьох областях: Вінницькій, Миколаївські, Полтавській та Харківській.

Правове підґрунтя для подальшого розгортання Програми контролю на національному рівні сформував наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118 «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» (зі змінами) (надалі — наказ Мінагрополітики №118/2019). Андрій Пивоваров, директор Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики, у своєму виступі подякував усім залученим до процесу розробки нормативно-правового регулювання фахівцям та зауважив, що це важливий крок у наближенні до вимог законодавства Європейського Союзу та зауважив, що подальша імплементація нових вимог не лише створює можливості для українського молочного експорту, а й забезпечує підвищення якості молока та молочних продуктів для внутрішнього споживання.

Ольга Шевченко, т.в.о. Голови Держпродспоживслужби України, підтвердила, що в умовах війни кількість потужностей, що авторизовані для експорту до ЄС продовжує збільшуватися. Це є результат постійного вдосконалення та зусиль всіх сторін в імплементації нових вимог. Продовжується вестися робота з вдосконалення «Молочного Модуля», з урахуванням побажань його безпосередніх користувачів. «Варто відмітити флагманську роль перших пілотних областей, плідну співпрацю з Мінагрополітики в адаптації європейського законодавства та постійну підтримку процесу з боку швейцарсько-української програми QFTP», — підкреслила Ольга Шевченко.

Дводенний захід відбувся у форматі онлайн, що дало змогу долучитися понад 200 учасникам з усієї України. Під час вебінару було окреслено законодавчі зміни в молочному секторі, кількісні результати лабораторних досліджень зразків сирого молока та проаналізовано ситуацію з впровадженням програми контролю сирого молока в розрізі областей, обговорено найкращі практики, засвоєні уроки та визначено подальші кроки по реалізації Дорожньої карти із запровадження Програми контролю.

Загалом у 2022 році за 536 операторами ринку було належним чином зареєстровано, збережено та відправлено до лабораторії акти про відбір зразків. Дослідження були проведені у 36 уповноважених лабораторіях Держпродспоживслужби регіонального (18) та міжрайонного рівнів (18) у 20 областях України за показниками регламентованими статтею 40 Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» з визначеною наказом Мінагрополітики №118/2019 періодичністю, а саме:

загальне бактеріологічне забруднення (ЗБЗ) — кількість мікроорганізмів (КУО) в 1 мл за температури 30 °С — щонайменше двічі на місяць;
кількість соматичних клітин (КСК) в 1 мл молока — щонайменше один раз на місяць.

Так, частка досліджених зразків на показник ЗБЗ, результати яких перевищують допустимі рівні (>500 000 КУО/мл), становить 1,5% від загальної кількості досліджених зразків, а за показником КСК частка невідповідних зразків (перевищення >500 000 клітин/мл) складає 0,7%. Під час заходу було представлено детальний статистичний аналіз результатів досліджень на базі ІТ-платформи «Молочний Модуль», з якого випливає, що якість молока в Україні не є гомогенною, а отже виробникам слід й надалі працювати над вдосконаленням виробничих практик задля забезпечення стабільних показників відповідності молока.

Слід зауважити, що через введення воєнного стану було відтерміновано черговий етап підвищення вимог до молока (наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 10.11.2022 № 889 «Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 12 березня 2019 року № 118»).

Довідково: Програма контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль» запроваджується на виконання Закону України «Про молоко та молочні продукти», Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» відповідно до Дорожньої карти, яка розроблена в межах реалізації швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України» (Quality FOOD Trade Program), що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія).

21.02.2023


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.