На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

В ЕВА відбулась зустріч з керівництвом Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Сьогодні Європейська Бізнес Асоціація зустрілась з Данилом Гетманцевим та Ярославом Железняком Головою та Першим заступником Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики задля обговорення планів щодо роботи податкової системи у 2023 році.

На початку зустрічі Данило Гетманцев зробив презентацію Реформи діджиталізації ДПС 2023. Деталі можна переглянути в презентації за посиланням.

Далі мова перейшла до актуальних питань, що хвилюють/важливі для бізнесу. Зокрема, щодо програми щодо відбудови України. Так, було поінформовано, що наразі формат, план фінансування, тощо погоджуються тож дуже сподіваємось, що деталі/конкретні програми будуть анонсовані найближчим часом.

В контексті окремих критичних секторів, яким держава може надавати підтримку пан Гетманцев зазначив, що є проєкт плану, він є загальнодоступний, там йдеться про такі індустрії як, наприклад, енергетика, оборонний та агро-промисловий комплекс, тощо. Так, вже певні рішення приймаються, як-то стимулювання створення індустріальних парків, розширення програми 5–7-9. Водночас, наразі країна досить обмежена в бюджеті, тому, першочергово потрібно визначити план відновлення, джерела фінансування, тощо і вже далі більш детально розробляти програми підтримки.

Також мова йшла про законопроєкти щодо регулювання алкогольного ринку. Бізнес виступає проти запровадження підходу до попляшкового обліку алкоголю, схожого на російський. Адже відслідковування в ланцюгу поставок кожної пляшки потребуватиме значного додаткового ресурсу — як людського, так і фінансового, логістичного та операційного. Спільнота вже виступала з відповідним зверненням та закликом доопрацювати дані законопроєкти (№ 8286, 8287 ) з метою розробки та впровадження дієвого механізму, який би сприяв вирішенню поточних проблем на ринку та не створював безпідставних обтяжень і труднощів для виробників та імпортерів алкогольних напоїв. Адже у поточній редакції ці законопроєкти не враховують інтереси бізнесу в питанні боротьби з нелегальною алкогольною продукцією та їх ще потрібно гармонізовувати з нормами ЄС (адже там система працює іншим чином). Водночас, Данило Гетманцев поінформував, що, концептуально, дана система вже була погоджена і закликав спільноту попрацювати над технічною складовою її функціонування в бізнесі.

Спільнота піднімала питання законопроєкту №7611 і продовження пільгового режиму оподаткування ПДВ для IT-індустрії операцій з постачання програмної продукції, а також операцій з програмною продукцією, плата за які не вважається роялті. Адже з 1 січня цю пільгу було скасовано через принципову позицію Міністерства фінансів в даному питанні. Водночас, було домовлено, що спільнота поділиться з Комітетом своїми пропозиціями, зокрема в частині наближення податкового законодавства України до ЄС щодо визначення місця постачання послуг та відповідно визначення обов’язку щодо сплати ПДВ на послуги (у тому числі ІТ) за межами України.

Бізнесу також було надано пояснення, що наразі йде робота над усуненням юридичної колізії, що виникла щодо використання податкових пільг, які прив’язані до переліку окупованих територій, або на яких велись бойові дії. Так, Податковий Кодекс говорить, що перелік територій затверджується КМУ, а наразі маємо наказ Мінрегіону. Тож представники податкової вважають, що необхідні додаткові зміни в Податковий кодекс або в Постанову КМУ. Водночас, бізнесу скоро подавати річну звітність, а компанії досі не можуть скористатись своїми пільгами. Тож Просимо Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики взяти ініціативу на себе у вирішенні даної проблеми бізнесу, який найбільше постраждав від війни.

В той же час, бізнес регулярно повідомляє про проблеми з реєстрацією податковий накладних та затримки з відшкодування ПДВ. Незважаючи на набрання чинності останніх змін до Постанови КМУ №1165 автоматичне розблокування податкових накладних ще не працює. Ми домовились, що Податковий комітет Асоціації в робочому порядку передаватиме до профільного Комітету ВРУ конкретні кейси компаній задля законодавчого врегулювання системних проблем.

В контексті законопроєкту №4366 щодо ліцензування ринку електронних платежів (щодо продовження терміну на отримання ліцензії) було поінформовано, що документ направлено на підпис Президенту Україну і запевнено, що колапсу на ринку платіжних послуг точно не буде!

Під час сьогоднішньої зустрічі представники зернової бізнес спільноти зауважили, що є багато ризиків для бізнесу і надходжень до бюджету у зв’язку із нещодавно прийнятим законопроєктом №8166-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану».

Також було запропоновано розглянути ініціативу щодо виокремлення визначення ставки ПДВ у розмірі 7% щодо постачання та ввезення активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) — є основним компонентом для виготовлення лікарських засобів. Це забезпечить зменшення адміністративного та фінансового тиску на вітчизняних виробників лікарських засобів в Україні, а також наближатиме Україну до положень ЄС у цій сфері. Крім того, від імені Комітету з охорони здоров’я ЕВА було закликано Комітет ВРУ пріоритезувати підготовку та розгляд у другому читанні проєкту щодо врегулювати питань оподаткування операцій суб’єктами господарювання, що братимуть участь у програмах надання пацієнтам лікарських засобів зі співчуття №5737 — програм, що розширять безкоштовний доступ тяжкохворих пацієнтів до інноваційного лікування, іноді єдиного що існує.

Водночас, на зустрічі мова йшла про питання діалогу щодо податкового резидентства, оподаткування стартапів у правовому режимі «Дія Сіті», КІК, тощо. Від імені бізнесу щиро дякуємо Данилу Гетманцеву та Ярославу Железняку за постійний діалог з бізнесом, готовність підтримувати важливі ініціативи і щиро сподіваємось на подальшу співпрацю!

25.01.2023


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.