На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Побудова комунікацій контролюючих органів з органами місцевого самоврядування – важливий вектор співпраці

З метою забезпечення ефективної взаємодії між органами місцевого самоврядування та Головним управлінням ДПС у Дніпропетровській області побудова комунікації контролюючих органів з органами місцевого самоврядування є важливим вектором співпраці.
Такі комунікації відбуваються за допомогою:

1. ITC «Електронний кабінет»
Функціонал Електронного кабінету забезпечує електронну взаємодію ДПС та органів місцевого самоврядування в режимі онлайн.
Для уповноважених осіб органів місцевого самоврядування доступні наступні сервіси Електронного кабінету:
1. Перегляд облікових даних.
2. Подання податкової, фінансової звітності, статистичної звітності.
3. Перегляд та друк раніше поданої звітності.
4. Подання запиту про надання звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб.
5. Інформація про реквізити нових бюджетних рахунків.
6. Листування з органами ДПС.
7. Можливість отримання громадянами відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків (актуально в період декларування державних службовців).
З 1 січня 2021 року ДПС України запровадила електронне інформування органів місцевого самоврядування.
Так, Наказом Міністерства фінансів України № 723 від 23 листопада 2020 року, затвердженим в Міністерстві юстиції України 08 грудня 2020 року за № 1223/35506 (далі — Наказ № 723), регламентовано Порядок надання ДПС України органам місцевого самоврядування звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб та звітності у розрізі джерел доходів.
Відповідно до вимог Наказу № 723 контролюючі органи надають органам місцевого самоврядування звітність у розрізі джерел доходів такого органу:
про суми нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів на відповідних територіях — щомісяця, не пізніше 10 числа місяця, що настає за звітним;
про суми списаного безнадійного податкового боргу; суми розстрочених і відстрочених грошових зобов’язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до місцевих бюджетів на відповідних територіях; суми наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання,- щокварталу, не пізніше 25 днів після закінчення звітного кварталу.
Запит про надання звітності в розрізі платників податків за відповідний звітний період подається органом місцевого самоврядування до контролюючого органу з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги» один раз у період, який відповідає місяцю (кварталу) для надання такої звітності. Для отримання звітності посадовій (уповноваженій) особі територіальної громади необхідно увійти до приватної частини Електронного кабінету за посиланням https://cabinet.tax.gov, та надати запит про отримання звітності в розрізі платників податків — юридичних осіб за формою J1604003.
Контролюючий орган забезпечує автоматизовану обробку отриманих запитів, формує та надає органу місцевого самоврядування (заявнику) — звітність у розрізі платників податків протягом 20 робочих днів з моменту отримання запиту.
Звітність у розрізі платників податків та звітність у розрізі джерел доходів, з накладеним кваліфікованим електронним підписом посадової (уповноваженої) особи контролюючого органу, стає доступною відповідному органу місцевого самоврядування у приватній частині Електронного кабінету після проходження електронної ідентифікації онлайн у встановленому порядку.

2. Інтерактивна податкова карта України
ДПС України за підтримки Міністерства фінансів України, Міністерства цифрової трансформації за сприяння Апарату Ради національної безпеки і оборони України з 24.08.2021 впроваджено Інтерактивну податкову карту України, яка є частиною окремого проекту е-податки Національної програми інформатизації.
Податковою службою створено податкові профілі територіальних громад (сегмент Інтерактивної податкової карти), графічне відображення показників на звітну дату порівняно з попереднім періодом. Користувачі мають можливість в режимі онлайн ознайомитись зі складовими профілів територіальних громад про:
- загальні дані та демографію;
- об’єкти соціальної інфраструктури та економіки;
- активних платників податків;
- топ-10 найбільших платників податків;
- надходження у розрізі кодів класифікації доходів бюджету;
- сплату податків за видами економічної діяльності;
- структуру сплати податків;
- боргові зобов’язання.
Інтерактивну карту розміщено на офіційному вебпорталі ДПС України, але на період дії воєнного стану доступ до неї обмежено.

3. «LOGICA»
Відповідно до норм податкового законодавства у 2021 році ДПС реалізовано сервіс електронного інформування територіальних громад засобами Електронного кабінету або через інформаційно-аналітичну систему управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів «LOGICA» Міністерства фінансів України.
Порядок обміну інформацією між органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, та органами місцевого самоврядування затверджений постановою Кабінету міністрів України від 16 червня 2021 р. № 627.
«LOGICA» — інформаційно-аналітична система управління плануванням та виконанням місцевих бюджетів, яка забезпечує інформаційну взаємодію між органами, що контролюють справляння надходжень бюджету, та органами місцевого самоврядування. Суб’єктами інформаційної взаємодії є Мінфін, ДПС, Казначейство та органи місцевого самоврядування.
ДПС передає до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, до інформаційно-аналітичної системи «LOGICA» інформацію про суми:
- нарахованих та сплачених податків та/або зборів, суми податкового боргу та надмірно сплачених до місцевих бюджетів податків та/або зборів;
- списаного податкового боргу;
- розстрочених і відстрочених грошових зобов’язань та/або податкового боргу платників податків, які повинні бути сплачені до відповідних місцевих бюджетів;
- наданих податкових пільг, включаючи втрати доходів бюджету від їх надання.
Інформація формується у розрізі джерел доходів бюджету та платників податків — юридичних осіб відповідно до адміністративно-територіальних одиниць (територіальних громад).
Казначейство передає до інформаційно-аналітичної системи «LOGICA» інформацію, формат та регламент обміну якою затверджується Мінфіном;
Органи місцевого самоврядування передають до інформаційно- аналітичної системи «LOGICA»:
1) у десятиденний строк з дня прийняття рішень, але не пізніше 25 липня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування встановлених місцевих податків та/або зборів та податкових пільг із сплати місцевих податків та/або зборів, інформацію про:
- ставки земельного податку та перелік пільг для фізичних і юридичних осіб, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування;
- ставки податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, та перелік пільг для фізичних і юридичних осіб, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування;
- ставки туристичного збору та перелік пільг, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування;
- ставки збору за місця для паркування транспортних засобів та перелік пільг, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування;
- перелік пільг з транспортного податку, наданих за рішенням органу місцевого самоврядування;
- ставки єдиного податку для платників єдиного податку першої групи;
 — ставки єдиного податку для платників єдиного податку другої групи;
2) інформацію відповідно до формату та регламенту обміну, що затверджується Мінфіном.
Передавання інформації до інформаційно-аналітичної системи «LOGICA» здійснюється електронними повідомленнями.
Органи місцевого самоврядування передають до інформаційно- аналітичної системи «LOGICA» електронне повідомлення — запит для отримання інформації. На електронне повідомлення — запит органу місцевого самоврядування в інформаційно-аналітичній системі «LOGICA» стає доступна інформація, наявна на останню звітну дату.
Наразі деякі розділи інформаційно-аналітичної системи «LOGICA» доопрацьовуються.
Зауважуємо, що взаємодія територіальних громад та податкової служби в обміні інформацією, яка пов’язана зі сплатою місцевих податків і зборів, має важливе значення для планування дохідної частини місцевих бюджетів. Рекомендуємо використовувати надану інформації при підготовці відповідей на запити органів місцевого самоврядування та здійсненні комунікацій з їх представниками.

29.12.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.