На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Бізнес обговорив макроекономічну ситуацію та нагальні питання з Мінекономіки

25 жовтня у Європейській Бізнес Асоціації відбулась зустріч з Юлією Свириденко, Першим віце-прем’єр-міністром України — Міністром економіки України, для обговорення макроекономічної ситуації та специфічних галузевих питань, що турбують бізнес.

Мінекономіки спостерігають певну стабілізацію макроекономічних показників, зокрема уповільнення темпів падіння ВВП. Якщо раніше прогнозувалося падіння на рівні 35–37%, зараз є надія, що падіння зупиниться на рівні близько 30%. Інфляція на кінець року становитиме приблизно 30%. Рівень безробіття — близько 28%, а наступного року — 30%. Економіка поступово відновлюватиметься.

В основу держбюджету 2023 року взятий прогноз, згідно з яким активні бойові дії триватимуть перші 6 місяців, хоча всього розглядається близько 16 різних військових сценаріїв — від менш до більш оптимістичних. За консервативним бюдженим сценарієм, наступного року очікується зростання ВВП на рівні 4,6%. Прогнозований курс долара на 2023 рік — 42,2 гривні за долар.

Для утримання економічного фронту вкрай необхідна стабільна робота бізнесу. Наразі країна значно покладається на зовнішню допомогу, однак нам важливо мати внутрішні заплановані надходження. Такі надходження на сьогодні складають близько 80 млрд гривень при одночасних видатках в 155 млрд гривень тільки на сектор безпеки та оборони. Двома важливими напрямками використання зовнішньої допомоги на сьогодні є покриття дефіциту бюджету — це 20% від ВВП у 2023 році, та early recovery — швидке відновлення житлового фонду та соціальної інфраструктури.

Водночас важливо стимулювати і приватні інвестиції в Україну навіть попри війну. З цією метою була створена платформа Advantage Ukraine — для пошуку та залучення міжнародних інвестицій. На платформі зафіксовано 45 тисяч відвідувачів здебільшого з Великобританії, США, Польщі, Німеччини, Бельгії. Вже 85 цільових запитів через цю платформу знаходяться в роботі, а найбільшу цікавість у потенційних інвесторів викликають такі сектори як інновації та технології, агро, логістика, енергетика та оборонна галузь.

Для гарантування повернення інвестицій планується використати механізм страхування військових ризиків, зокрема через Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (МIGA). Цього року реалізується пілотний проєкт страхування інвестицій під час бойових дій на суму 30 млн доларів, а наступного року сума може бути збільшена до 1 млрд доларів. До того ж, для стимулювання інвестицій в Раді знаходиться наразі два законопроєкти — щодо державно-приватного партнерства та зменшення порогу для інвестпроєктів в рамках «інвестняні».

На думку пані Свириденко, Україна здатна виконати амбітну мету — пройти шлях від кандидатства до повноправного членства в ЄС у пришвидшеному режимі — за 2 роки. А допоки цього не відбулось, Україна веде перемовини з ЄС щодо пролонгування рішень, які відкрили українським товарам повний доступ на ринки Євросоюзу ще на два роки або до повноправного членства.

Бізнес мав можливість адресувати актуальні на сьогодні питання пані Свириденко та її команді. Зокрема, учасники обговорили важливість запровадження можливості здійснювати короткострокові відрядження за кордон. Наразі ведеться доопрацювання процедури «є-Відрядження».

Бізнес також вважає за потрібне відв’язати процедуру бронювання співробітників від мобілізаційних завдань — відповідний законопроєкт найближчим часом буде винесений на голосування у Верховну Раду.

Все більш складною стає ситуація в енергетичній галузі, і перебої і постачанням електроенергії можуть суттєво повпливати на роботу підприємств. Як раніше повідомлялося, близько 30% генеруючих потужностей вже зазнали пошкоджень. У таких умовах забезпечити гарантоване забезпечення електроенергією або прогнозований графік відключення держава може тільки для критичних підприємств, перелік яких буде складений спільно з ВЦА.

26.10.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.