На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

ЄІБ і ПРООН розширюють партнерство для підтримки України у відбудові сталих та енергоефективних громадських будівель

ЄІБ і ПРООН підписали угоду на 2 млн євро, що фінансується багатостороннім донорським фондом E5P. Угода передбачає консультативну допомогу українським містам у впровадженні рамкового кредиту від ЄІБ на суму 300 млн євро, спрямованого на підвищення енергоефективності.
У межах угоди ПРООН надаватиме консультативну допомогу, що сприятиме підвищенню енергоефективності громадських будівель, ремонту об’єктів, пошкоджених унаслідок війни, а також адаптації будівель для розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО).
Угода підписана в Берліні під час Міжнародної експертної конференції з питань відновлення та відбудови України. Це партнерство відкриває шлях для співпраці в контексті подальшої відбудови України.
Партнерство спрямоване на створення в Україні умов для економії енергії в майбутньому. Це особливо актуально в умовах дефіциту газу та електроенергії після безпрецедентної серії атак Росії на енергетичну інфраструктуру України.
Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) і Програма розвитку ООН (ПРООН) підписали угоду на 2 млн євро, що фінансується фондом E5P, відповідно до якої ПРООН надаватиме консультативну підтримку українським містам, що братимуть участь у програмі «Енергоефективність громадських будівель в Україні». Програма є рамковою кредитною угодою між ЄІБ та Україною на суму 300 млн євро. Вона передбачає фінансування термомодернізації громадських будівель, а також ремонт пошкоджених війною об’єктів та адаптацію будівель до умов, які краще відповідатимуть потребам переселенців і громад, що їх приймають.

Підписана сьогодні угода про консультативну підтримку ПРООН фінансується в межах гранту розміром 2 млн євро від багатостороннього донорського фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля (E5P). Розмір фонду E5P для України становить 175 млн євро, куди входять внески від Європейського Союзу як найбільшого донора, Данії, Естонії, Фінляндії, Німеччини, Ісландії, Латвії, Литви, Норвегії, Польщі, Ірландії, Словаччини, Швеції, Швейцарії, України та США. Загалом програма «Енергоефективність громадських будівель в Україні» має суттєву грантову підтримку — від фонду E5P у розмірі 4 млн євро, що охоплює технічну допомогу та інвестиційний грант, та Інвестиційної платформи сусідства ЄС у розмірі 5 млн євро технічної допомоги.

Згідно з підписаною угодою ПРООН та ЄІБ зміцнять спроможність української місцевої влади — приблизно 300 українських міст, місцевих державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та комунальних підприємств — і забезпечать швидке виконання об’єктів будівництва (підпроєктів). Зокрема, ПРООН підтримуватиме українські муніципалітети на всіх етапах підпроєктного циклу, включно з перевіркою енергоаудитів, технічних проєктів, тендерною документацією, закупівлями, моніторингом, перевіркою на відсутність санкцій та введенням об’єктів в експлуатацію.

Президент ЄІБ Вернер Хойєр сказав: «Підписуючи цю нову угоду з ПРООН, ми підтримуємо зусилля українських міст оновити соціальну інфраструктуру, як-от школи, лікарні, спортивні центри, та зробити їх енергоефективнішими й перспективнішими на майбутнє. Нині ця робота важлива як ніколи. Адже Росія націлює свою агресію на критичну енергетичну інфраструктуру України, незважаючи на людські життя».

Віцепрезидентка ЄІБ Тереза ​​Червінська, відповідальна за фінансові операції в Україні, сказала: «Ця угода прискорить відновлення України та полегшить життя переселенцям. Вона також допоможе Україні та її державному сектору здобути додаткові переваги від енергоощадження та допоможе країні просуватися до енергетичної незалежності від викопного палива. Це найшвидший і найефективніший спосіб скоротити імпорт газу та рахунки. Як банк ЄС і член команди Team Europe, ми раді співпрацювати з ПРООН і сприяти значному поліпшенню якості повсякденного життя в Україні. Такі дії допоможуть Україні швидше оговтатися від російської агресії та далі зростати й розвиватися, щоб зрештою стати членом Європейського Союзу».

Керівник Програми розвитку ООН (ПРООН) Ахім Штайнер сказав: «ПРООН та ЄІБ мають давню історію тісної співпраці в усьому світу. Спираючись на нашу спільну роботу в Україні — яка включає життєво важливі зусилля з відновлення лікарень і шкіл — та нашу постійну відданість і готовність підтримувати зусилля уряду з реагування на кризу, це розширене партнерство допоможе більшій кількості муніципалітетів по всій країні закласти основу для стійкого відновлення та реконструкції. Це включає відновлення пошкодженої інфраструктури, підвищення енергоефективності громадських будівель та їхню адаптацію до конкретних потреб переміщених через війну осіб і громад, що їх приймають. Зрештою це допоможе Україні сформувати зелене, стійке до кліматичних змін майбутнє, в основі якого лежить підвищена енергетична безпека. Навіть під час війни розвиток не може чекати, як і народ України».

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов сказав: «Впровадження європейських практик щодо політики енергоефективності є одним із ключових пріоритетів України. Підвищення енергоефективності громадських будівель було й залишатиметься важливим елементом поліпшення енергетичної безпеки України. Від імені уряду я дякую ЄІБ і ПРООН за подальшу співпрацю та консультативну підтримку українських міст у підготовці високоякісних проєктів з енергоефективності, які можуть надалі отримати фінансування в межах Програми ЄІБ „Енергоефективність громадських будівель в Україні“. Скоро ми оголосимо перший конкурс проєктних пропозицій у межах цієї Програми, щоби муніципалітети могли подати свої пропозиції щодо термомодернізації або реконструкції дитячих садків, шкіл, медичних закладів і центрів для переселенців. Ми хочемо відбудувати Україну відповідно до найвищих стандартів енергоефективності. Замість кожної зруйнованої чи пошкодженої будівлі ми збудуємо сучасну, безпечну та енергоефективну».

Посилення партнерства для енергоефективного оновлення будівель в Україні

Угода між ПРООН та ЄІБ підписана в Берліні під час Міжнародної експертної конференції з питань відновлення та відбудови України. Її організували Європейська Комісія та уряд Німеччини, яка головує в групі «Великої сімки» (G7). Цей захід є важливою віхою, що демонструє непохитну підтримку України з боку ЄС, G7 і міжнародної спільноти загалом.

Партнерська угода позитивно вплине на підвищення енергоефективності України, відновлення найбільш критичної пошкодженої інфраструктури, зелене, стійке та інклюзивне відновлення та реконструкцію.

Співпраця ЄІБ і ПРООН ґрунтується на підписаному у 2016 році Меморандумі про взаєморозуміння щодо спільного підходу до глобальних викликів і обміну знаннями у сферах зміни клімату й реагування на кризи.

Обидві організації співпрацювали над низкою проєктів, зокрема в межах Надзвичайної кредитної програми для відновлення України, що розпочалася після першої російської агресії проти України у 2014 році. Як результат вдалося реконструювати й оновити майже 240 об’єктів муніципальної та соціальної інфраструктури, як-от школи, дитячі садки, лікарні та соціальне житло для ВПО.

25.10.2022


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.