Сума вихідної допомоги при звільненні найманого працівника підлягає оподаткуванню військовим збором

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві нагадує, що з 03 серпня 2014 року набрав чинності Закон України від 31 липня 2014 року N 1621 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів» (далі — ПКУ), яким, зокрема, тимчасово, до 1 січня 2015 року встановлено військовий збір.
Об’єктом оподаткування якого є, зокрема доходи у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються (виплачуються, надаються) платнику у зв’язку з трудовими відносинами (підпункт 1.2 пункт 16 прим. 1 підр. 10 р. XX ПКУ від 02 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами і доповненнями).
Вихідна допомога — це грошова виплата працівнику, звільненому з роботи не з його вини та яка виплачується роботодавцем з підстав та у розмірах, встановлених статтею 44 КЗпП. Розміри вихідної допомоги визначеними статтею 44 КЗпП є мінімальними та диференціюється залежно від підстави, з якої провадиться звільнення. Колективним договором у межах повноважень підприємства, установ, організацій можуть встановлюватися вищі розміри вихідної допомоги.
Згідно пунктом 1 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 р. N 100 (далі — Порядок N 100) сума вихідної допомоги, що виплачується при звільненні працівника обчислюється із середньомісячної заробітної плати.
Так, у разі коли середня місячна заробітна плата визначена законодавством як розрахункова величина для нарахування виплат і допомоги, вона обчислюється шляхом множення середньоденної заробітної плати, розрахованої згідно з абзацом першим цього пункту, на середньомісячне число робочих днів у розрахунковому періоді (частина 2 пункту 8 Порядку N 100).
Крім того, особливості визначення складу витрат платника податку на прибуток підприємств на оплату праці встановлені статтею 142 ПКУ, зокрема, пунктом 142.2 якої встановлено, що до складу витрат платника податку включаються обов’язкові виплати, які надаються працівникам у випадках, передбачених законодавством.
Отже, сума вихідної допомоги, яка є обов’язковою виплатою працівнику підприємства у зв’язку з припиненням трудових відносин, підлягає оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві

21.09.2014