На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Олійно-жирова галузь України за 30 років незалежності

Одним з головних досягнень за роки незалежності можна вважати відродження та подальший стрімкий розвиток олійно-жирової галузі України.

Це одна з небагатьох галузей промисловості,яка не тільки відновила обсяги виробництва своєї продукції 1990 року(олія соняшникова-понад 1,0млн.тонн),але й перевищила їх у понад 6 разів.

У 1998 році однією з головних задач було відновлення роботи української олійно-жирової галузі, яка практично була знищена до 1998 року внаслідок того, що країна стала сировинним придатком на світовому олійному ринку .

Сьогодні можна сміливо сказати, що за минулі 23 роки олійно-жирова галузь України не тільки «встала з колін», а й отримала статус лідера на світовому олійному ринку серед виробників та експортерів соняшникової олії, якість якої визнано в більш ніж 120 країнах.

Зараз олійно-жирова галузь серед інших — одна з найуспішніших. Але ще понад два десятиліття тому ситуацію на багатьох підприємствах галузі характеризували як кризову.

Дійшло до того, що в 1998 році Президент України підписав Указ про пільгове ввезення рослинних олій. Йшлося про безмитний імпорт в Україну 140 тис. тонн олії, в тому числі 100 тис. тонн соняшникової та 20 тис. тонн соєвої з Туреччини та Аргентини.

Тобто в країні, де на мільйонах гектарів вирощували соняшник, своєї олії
не вистачало, ми змушені були купувати її за кордоном. Одним з головних досягнень за роки незалежності можна вважати відродження та подальший стрімкий розвиток олійно-жирової галузі України.

Тоді виникла ідея ввести 23% експортне мито на насіння соняшнику (після вступу до СОТ було знижено до 10%, для країн ЄС — у поточному році 4.5%). Багато лякали: "Уявіть, що буде! Ви цим маслом вмиєтесь, ви не будете знати, де його збути! ". Але життя підтвердило, що саме мито стало основою відродження та стрімкого розвитку олійно-жирової галузі. І не тільки Україна зайняла за ці роки лідируючі позиції з виробництва та експорту соняшникової олії, а й соняшник став однією з найбільш рентабельних сільськогосподарських культур.

Можна по-різному оцінювати роботу галузі. Але що б там не говорили, зараз галузь експортно-орієнтована, створено 100 тисяч робочих місць всередині країни, існує стабільна динаміка розвитку. Збудовано понад 80 нових підприємств, реконструйовані та модернізовані старі підприємства, вкладено понад 4,0млрд.дол іноземних та вітчизняних інвестицій, а інвестиції — це і є розвиток. Існує баланс інтересів. Господарства сіють соняшник, тому що це вигідно, а переробники будують заводи, розширюють потужності, тому що сьогодні вигідно його переробляти. І головне — попит на українське масло зростає з кожним роком. .

З 1998 по 2020 рік в Україні:

1. Виробництво соняшнику зросло в 6,7 раза (з 2,26 до 15.254 млн тонн) зі скороченням експорту майже в 17 раз.

3. Потужності з переробки насіння олійних культур збільшилися в 9,2 раза (з 2,6 млн тонн до 24,0 млн тонн на рік) і продовжують зростати за рахунок будівництва нових заводів і модернізації існуючих;

4. Виробництво соняшникової олії зросло в 16,3 рази (з 432,8 тис. тонн до понад 7,0 млн тонн);

5. Внутрішній споживчий ринок соняшникової олії України демонструє повне імпортозаміщення;

6. Експорт соняшникової олії збільшився в 33 раза (з 206,1 тис. тонн до понад 6,8 млн. тонн);

7. Соняшникову олію купують понад 125 країн світу;

8. Річна валютна виручка від експорту соняшникової олії становить близько $5 млрд, а в 2021 році можна очікувати, що вона буде в 1,5 рази вищою, враховуючи відповідне зростання світових цін

9. Кожна друга тонна соняшникової олії на світовому ринку виробляється в Україні, яка є постачальником №1 з часткою понад 55% світового експорту. У формуванні позитивного сальдо продукції АПК значну роль відіграє олійно-жирова продукція. Основне зростання експорту олійно-жирової продукції забезпечили олія соняшникова (+12,3% у натуральному виразі, +24,4% у вартісному виразі), а також соняшниковий шрот (+11,4% у натуральному виразі, +16,4% у вартісному виразі).

10. Олійнодобувні підприємства входять до топ-5 найбільших платників податків України.

Поточний маркетинговий рік приніс багато несподіваних і, прямо скажемо, неприємних сюрпризів як для сільгоспвиробників, так і переробників і кінцевих споживачів продукції на внутрішньому продовольчому ринку. Зростання цін на олію соняшникову у 2020/21 МР було прогнозованим ще на початку маркетингового року. Вартість насіння соняшникового на внутрішньому ринку зросла з серпня 2020 по березень 2021 року більше ніж вдвічі. Ситуація ще більше ускладнилась восени 2020 року, коли під впливом стрімкого росту цін на соняшник сільгоспвиробники почали масово відмовлятись від виконання довгострокових контрактів за фіксованими цінами в гонитві за кращою ціною. В результаті цього, виробники олії втратили сировинні запаси з фіксованими цінами та були змушені купувати сировину за стрімко зростаючою вартістю.

До цих негативних чинників, ще й додалась низька якість цьогорічного врожаю, яка спричинена погодними умовами. Такий якісний показник як олійність, який цього року був значно знижений, прямо впливає на відсоток виходу олії. Тобто, в цьому році через низький рівень олійності для виробництва однієї тони олії необхідно використовувати більшу кількість сировини за вищою ціною.

Олійно-жирова галузь України експортноорієнтована, на внутрішньому ринку споживається до 10% від загального виробництва олії соняшникової в Україні.

Підприємства олійно-жирової галузі України проводять зважену цінову політику, забезпечуючи першочергові поставки олії соняшникової у торговельну мережу.

За підсумками наради, що відбулась в Мінекономіки України під головуванням Заступника Міністра економіки Теленика С. С., провідні виробники олії соняшникової, зокрема члени асоціації, як соціально відповідальні компанії, прийняли рішення вжити додаткові заходи щодо пошуку механізмів здешевлення вартості олії для внутрішнього ринку. За результатами проведених заходів на сьогодні спостерігається тенденція до зменшення ціни олії в роздрібній мережі.

За даними Держстату України споживчі ціни на олію соняшникову у липні поточного року (по відношенню до червня поточного року) знизились на 0,34%.

Індекс споживчих цін на олія соняшникову у липні поточного року (до попереднього місяця) склав 99,3%. Така тенденція спостерігається вперше за весь 2020/21 маркетинговий рік.

Прогнозується, що тенденція зниження цін на олію соняшникову буде спостерігатись у подальшому. Так в серпні 2021 року виробники олії вживають заходи щодо зниження вартості на «соціальні» сорти товару в своїх лінійках (передбачається до 10%).

У торговельній мережі олія соняшникова присутня у широкому асортименті та в обсягах, що задовольняють потреби населення. Дефіциту олії соняшникової не спостерігається.

19.08.2021


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.