Порядок відображення доходу платника податку в іноземній валюті!

ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів у м. Києві нагадує, що відповідно до пункту 137.1 статті 137 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі зща текстом — ПКУ) дохід від реалізації товарів визнається за датою переходу покупцеві права власності на такий товар.
Дохід від надання послуг та виконання робіт визнається за датою складення акта або іншого документа, оформленого відповідно до вимог чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.
Разом з тим, для визначення об’єкта оподаткування не враховується доходи, у вигляді суми попередньої оплати та авансів, отриманої в рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг.
Доходи, отримані або нараховані платником податку в іноземній валюті у зв’язку з продажем товарів, виконанням робіт, наданням послуг, у частині їхньої вартості, що не була сплачена в попередніх звітних податкових періодах, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких доходів згідно з цим розділом, а в частині раніше отриманої оплати за курсом, що діяв на дату її отримання (підпункт 153.1.1 пункт 153.1 статті 153 ПКУ).
Таким чином, доходи платника податку в іноземній валюті за операціями від реалізації товарів (виконання робіт, надання послуг) враховуються у складі доходів у частині їхньої вартості, що не була сплачена в попередніх звітних податкових періодах, перераховуються в національну валюту за офіційним курсом національної валюти до іноземної валюти, що діяв на дату визнання таких доходів (для товарів — за датою переходу права власності на товар, для робіт та послуг — за датою складення акта або іншого документа, який підтверджує виконання робіт або надання послуг), а в частині раніше отриманої оплати за курсом, що діяв на дату її отримання.
Нагадуємо, що з роз’ясненнями щодо порядку застосування податкового та митного законодавства, а також нормативних актів щодо єдиного соціального внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування Ви маєте можливість ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі.
ДПІ у Шевченківському районі ГУ Міндоходів м. Києві

02.09.2014