На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Вогонь в плавнях вбиває все живе

Рік тільки почався, а Державна служба з надзвичайних ситуацій повідомляє про тисячі пожеж: горить сухостій на полях і очерет в плавнях в різних куточках країни. Щодня відбуваються сотні пожеж. Найчастіше до вогню вкрай складно підібратися. З загрозою для життя рятувальники локалізують загоряння, щоб не допустити вогонь до лісосмуг і житлових будинків. При цьому задіяна велика кількість спец техніки. У 2019 площа пожеж склала більше 15 тисяч гектар.

В епіцентрі горіння сухої трави температура полум’я досягає майже півтисячі градусів. Живого не залишається. Під час пожежі гинуть тварини, рідкісні рослини, а дим отруює атмосферу. Нерідкі випадки і загибелі людей. Під час пожеж сухої трави в 2017 році загинули 12 осіб, в 2018 — 36, в 2019 — 45.

В березні місяці по берегах річок горів очерет в Черкаській, Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській, Одеській областях.

Вважається, що основною причиною пожеж в плавнях є діяльність браконьєрів. Щоб полегшити собі доступ до місць скупчення риби під час нересту, вони навмисне підпалюють очерет.

Також є випадки підпалу плавнів, щоб вичистити старий очерет. На його місці виростає новий, який згодом використовують в комерційних цілях. Крім того, люди займаються підпалами, щоб розчистити пасовища для худоби або через необачність.

Причин підпалу існує безліч. Навіть елементарне хуліганство.

Безкарність паліїв привела до масовості пожеж. Штрафи мінімальні і не зупиняють вбивство екосистем.

Законодавство забороняє спалювати листя або суху траву. За це 77 статтею Адміністративного Кодексу України передбачено накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів, тобто від 170 до 340 гривень, а на посадових осіб — від 50 до 70 таких мінімумів (850–1190 грн.). А ось кримінальна відповідальність (5–7 років) передбачена лише в разі загибелі людей, або масову загибель тварин.

В даний час пожежі в нашій країні не вщухають. Вогонь знищує і заповідні території. В березні місяці відбулися масштабні пожежі на території Нижньодністровського Національного природного парку Одеської області.

Займання сталося на острові між Глибоким Турунчуком і Дністром, а також загоряння сухої рослинності поблизу автодороги «Одеса-Рені». Сильний штормовий вітер швидко поширив вогонь по плавнях уздовж лиману. Вогонь вирував до глибокої ночі — червоне зарево було видно з Одеси. Вогонь знищив все на площі понад 10 га. Збиток від пожежі уточнюється.

Так само сталася пожежа в Херсонській області на території Національного парку «Нижньодніпровський». Херсонська область лідирує за кількістю підпалів в плавнях. У 2019 році сталося понад 200 пожеж. Були створені штаби, засідали комісії, виділялися кошти з бюджету, купувалися квадрокоптери … А в цьому році знову горять плавні. Місто задихається від диму.

30 березня в Миколаєві відбулися дві масштабні пожежі: горіли зарості очерету на узбережжі річки Інгул, в мікрорайоні Темвод і на півострові Аляуди, що знаходяться в межах міста. Рятувальники гасили полум’я протягом декількох годин.

- Зараз проходить нерест риби. Найпотаємніший для неї час. Від того як він пройде залежить майбутнє наших водойм, а так само чисельність риб’ячих зграй. Якщо не буде риби, річки загинуть — каже голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков — У зв’язку з безсніжною зимою, водойми наповнені не більше ніж на 80% від норми. Великі площі очерету, що служили природними нерестовищами, сьогодні виявилися на суші. Мало того, що катастрофічно не вистачає для повноцінного нересту нерестовищ, так ще пожежі … Риба у вогні не буде нереститися …

Асоціація рибалок України закликає громадян дбайливо ставитися до навколишнього середовища. Якщо ви побачили правопорушення на водоймах або пожежу в прибережній смузі повідомляйте про це в Державну службу з надзвичайних ситуацій і на телефони Гарячих Ліній в правоохоронні, природоохоронні структури. Адже пожежі в плавнях завдають величезної шкоди довкіллю.

Прес служба Асоціації рибалок України

03.04.2020


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.