На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Вартість сільськогосподарських земель Полтавської області – одна з найвищих в Україні

Особливості земельної реформи, зокрема запровадження з 2020 року ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, обговорили на апаратній нараді в облдержадміністрації. Йшлося про запровадження ринку землі й стан використання земель державної власності в регіоні.

Нагадаємо, що Уряд оприлюднив і направив до Верховної Ради України проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення». Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Фролов розказав про особливості правового регулювання земельних ділянок сільськогосподарського призначення на основі ринкових механізмів переходу прав на земельні ділянки.

«Із 1 жовтня 2020 року скасовується заборона на відчуження земель сільськогосподарського призначення усіх форм власності. Особи, які можуть набувати права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення, — це громадяни України, територіальні громади, держава, юридичні особи України (іноземні громадяни і особи без громадянства у разі набуття в порядку спадкування та обов’язком відчужити ділянку протягом року), — повідомив Сергій Фролов. — Встановлюється мінімальна стартова ціна продажу ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні не нижчому від нормативної грошової оцінки (станом на 01.01.2019 середня НГО ріллі та перелогів у Полтавській області становить 30390 гривень за гектар)».

За законопроєктом, один громадянин чи юридична особа може купити не більше 15 % сільськогосподарських земель області та 0,5 % — України. Переважне право купівлі земельної ділянки має її орендар, за умови сплати ним ціни, за якою вона продається. Забезпечується право громадян на викуп ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, які їм належать на праві постійного користування та праві довічного успадкованого володіння. Можливо викупити із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

У проєкті Державного бюджету на 2020 рік уже передбачено 4,4 мільярда гривень на фінансову підтримку сільгосптоваровиробників для купівлі (викупу) фермерами земель с/г призначення. Передбачені кошти буде направлено на здешевлення ставки банківських кредитів.

За даними Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, в Полтавській області — 2223 тисячі гектарів земель сільськогосподарського призначення, із них 625 тисяч гектарів державної власності, 1560 тисяч гектарів приватної та 105 тисяч гектарів комунальної (переданої ОТГ).

«Вартість сільськогосподарських земель Полтавської області — одна з найвищих порівняно з іншими областями України, — повідомив начальник Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області Вадим Чувпило. — Про це свідчить середній розмір річної орендної плати проданих цього року лотів на земельних торгах — 7 370 гривень за гектар. Установлена нормативно грошова оцінка земель насправді невисока. Ймовірно, що за 2–3 роки земельної реформи вона зросте в кілька разів. Ми певні, що селяни не стануть позбуватися своїх ділянок у перший же рік реформи, бо щоб сформувалася повноцінна ціна земель, має пройти немало часу».

За словами Вадима Чувпила, формат ринку землі був прописаний ще в 2001 році в Земельному кодексі. Новий законопроєкт лише деталізує деякі положення й не передбачає негайного продажу земель. Масивами вона не буде переходити від одного власника до іншого.

Нині в області триває інформаційно-роз’яснювальна робота щодо запровадження ринку землі. На сайті Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації розміщено актуальні питання-відповіді на цю тему. За підтримки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації на телебаченні проведено низку телепередач за участю аграріїв, науковців, держслужбовців та депутатів Полтавської обласної ради, де обговорено перспективи й можливі негативні наслідки реформи.

«Прошу продовжити роботу з роз’яснення всіх нюансів земельної реформи. Нині ця тема — на піку обговорення, — зазначив т.в.о. голови Полтавської облдержадміністрації Олег Пругло. — Зрозуміло, що іншого шляху нема, всі держави пройшли через впровадження ринку землі й тільки виграють від того, що земля перебуває у приватній власності. Якби раніше в Україні цей процес розпочався, у громадян і в громад були б зовсім інші статки. Тому щоб процес продажу земель відбувався безболісно, треба вивчити всі сторони законопроєкту, опрацювати його ретельно, щоб правильно діяти і реагувати. На Полтавщині ще буде проведено не один круглий стіл щодо роз’яснення питань земельної реформи, щоб кожен селянин знав свої права і можливості».

19.10.2019


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.