На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Зернова галузь може втратити свою прибутковість через брак та високу ціну добрив

На початок листопада в Україні було намолочено 60 млн. тон зерна, а в короткостроковій перспективі, за даними фахівців, врожайність може бути збільшена до 80 і навіть до 100 млн. тон на рік. Враховуючи значну питому вагу аграрного сектору в економіці країни, її стабільну прибутковість, така перспектива є більш ніж привабливою, однак на заваді стоїть серйозна проблема нестачі мінеральних добрив. Знов, як і в випадку з іншими доленосними сферами економіки — станом промисловості, трудових ресурсів тощо, ми спостерігаємо скоріше відстороненість, ніж турботу і дбайливість держави.

Таку думку висловлюють народні депутати України разом з представниками УСПП та Антикризової ради громадських організацій.

В травні в УСПП відбувся круглий стіл «Збереження потенціалу виробництва мінеральних добрив в Україні» за участі експертів Союзу хіміків, ФРУ, Української аграрної конфедерації та чисельних виробників. Йшлося про критичну ситуацію в сфері мінеральних добрив, необхідність невідкладного захисту національного виробника від демпінгового та зростаючого імпорту. Фахівці вимагали від уряду розробити довгострокову Програму агрохімічного забезпечення АПК, реалізація якої вирішила б проблему відродження виробництва мінеральних добрив в Україні.
Однак ситуація з того часу не змінилася, і підготовка агрогосподарств до нового сезону 2019р. супроводжується «заощадженням» фермерами добрив, що загрожує суттєвим зниженням майбутнього врожаю. Український виробник втрачає «грунт під ногами», коли ціни на внутрішньому ринку перевищують середні світові: на аміачну селітру — на 10%, карбамід — 35%, КАС — 40%.

"В ЄС, США та Канаді дотації на підтримку аграріїв складають 600–700 євро на 1 га угідь. До таких дотацій нашим фермерам дуже далеко, натомість через вищу в Європі ціну на природний газ вітчизняні добрива коштують дорожче, ніж де-небудь. Аграрії знаходять вихід: імпортують з ближнього зарубіжжя, в тому числі з Росії, користуються послугами «чорного» ринку, порушують технології. Все це неминуче призведе до зменшення врожаю зернових, і, як наслідок, скорочень поступлень в бюджет, валютних надходжень, інших негативних наслідків", — переконаний президент УСПП Анатолій Кінах.
Дорожнеча та зменшення попиту призводить до значного скорочення виробництва вітчизняних мінеральних добрів. Темп падіння обсягів виробництва у 2016р. порівняно з 2012р. склав 70–40%. Частка власного виробництва добрив у загальних обсягах використання аграрними підприємствами у 2016–2018рр. відповідно склала: 58,3%, 42%, 28,4%.
На думку промислової спільноти, таку ситуацію треба негайно виправляти. Наполягаючи на розробці та ухваленні довгострокової Програми агрохімічного забезпечення АПК, промисловці і підприємці звертаються до уряду з вимогою передбачити в державному бюджеті на 2019 рік додаткове фінансування для часткової компенсації сільгоспвиробникам вартості фактично використаних ними мінеральних добрив, що придбані у вітчизняних товаровиробників. Вони також вважають за необхідне здійснити перерозподіл частини невикористаних бюджетних коштів 2018р., які виділені на закупівлю вітчизняної сільгосптехніки, на часткову компенсацію добрив. Лише таким чином країні вдасться зберегти статус провідної аграрної держави світу, щорічно нарощувати кількість і якість вироблених рослинних культур.

21.11.2018


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.