На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Український агробізнес на шляху до саморегулювання

20 вересня 2018, Київ — Україна впевнено крокує до створення нормативно-правової бази для саморегулювання — механізму, який покращить стандарти агробізнесу та дозволить приватним компаніям посилити свою роль у визначенні власного майбутнього.

Законодавча база зробить можливим галузеве саморегулювання — процес, який дає галузевим асоціаціям повноваження в забезпеченні ринкової дисципліни шляхом встановлення загальних внутрішніх правил та контролю за їх виконанням.

Слабка інституційна спроможність призвела до погіршення рівня державних послуг, доступних українському агробізнесу останнім часом, особливо у сферах охорони здоров’я тварин і рослин, безпеки харчових продуктів, стандартів якості продуктів та доступу на ринки.

Кабінет Міністрів України нещодавно схвалив концепцію та дорожню карту реалізації системи саморегулювання, і в даний час готує системну основу, яка деталізує правила для процесів саморегулювання. Ця основа підготовлена ​​за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО), Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та ініціативи Європейського Союзу EU4Business.

«Розширення повноважень представницьких асоціацій та прийняття принципів саморегулювання у галузі сприятиме більш ефективному розподілу регуляторних та контролюючих функцій між державними установами та галузевими асоціаціями», — заявила Леся Кузьменко, Асоційований директор та Старший банкір у відділу Агробізнесу ЄБРР в Україні.

«Комплексна правова база галузевого саморегулювання допоможе українському агропромисловому бізнесу залишатися конкурентоспроможним на світовому ринку», — додала вона.

Саморегулювання вже дає переваги

Прихильність приватного сектору до саморегулювання поступово зростає, а створення галузевих саморегулівних організацій (СРО) призведе до більш ефективної організації та розвитку ринку в Україні. ФАО та ЄБРР працюють з галузевими асоціаціями в країні, пояснюючи переваги саморегулювання та сприяючи його можливості.

У багатьох випадках ефективні технічні регламенти та правила безпечності продуктів дозволяють місцевим компаніям залишатися конкурентоспроможними на світових ринках та повністю реалізувати свій експортний потенціал. Одним із прикладів у зерновому секторі є надання високоякісних професійних фумігаційних послуг. Такі послуги необхідні при експорті зерна з України, оскільки ефективна практика фумігації підвищує якість експортного зерна.

Для підвищення якості наданих фумігаційних послуг ФАО підтримала Фітосанітарну асоціацію України у розробці внутрішнього практичного кодексу (ПЗ) фітосанітарної обробки та посприяла підготовці фахівців, сертифікації, а також — запровадженню більш жорстких стандартів безпеки, обов’язкових для членів, на які припадає 50 відсотків ринку фумігаційних послуг за обсягом.

Аналогічний ПЗ розробляється для борошномельної галузі з метою запровадження стандартів якості та фортифікації борошна. Кондитерській промисловості ФАО та ЄБРР допомагають об’єднатись задля створення незалежного третейського суду всередині галузевої асоціації для вирішення комерційних спорів між членами на основі внутрішнього етичного кодексу.

Ближче знайомство з саморегулюванням

Після впровадження саморегулювання в агробізнесі, державні органи встановлюватимуть правила та стандарти, що стосуватимуться виключно загальнообов’язкових параметрів (наприклад, основних вимог щодо безпеки харчових продуктів), тоді як усі вторинні регуляторні норми, що стосуються, наприклад, споживчої якості та смаку — будуть встановлюватися самими асоціаціями.

Важливо, що правова основа саморегулювання надаватиме асоціаціям, а, отже, і приватним компаніям, більші важелі для сприяння процесу створення правил.

На додачу до вдосконалення процесу впровадження норм, завдяки механізмам моніторингу, що є частиною саморегулювання, члени асоціацій матимуть змогу більш детально аналізувати продуктивність галузі. «Вузькі місця» набагато легше ідентифікувати за умови наявності саморегулювання.

За словами спів-керівника Спілки «Борошномели України» Родіона Рибчинського, «приватні компанії починають дедалі більше усвідомлювати, що доступ до високоякісних експортних ринків вимагає кращої організації та ринкової дисципліни, а галузеві стандарти вже почали зростати.»

Наступні кроки

ЄБРР, ФАО та партнери продовжуватимуть працювати з асоціаціями, сприяючи розвитку їхніх можливостей через саморегулювання, і в даний час співпрацюють з асоціацією борошномелів України для розробки нових правил та положень для підвищення стандартів у галузі.

Дмитро Приходько, економіст ФАО, зазначає: «Активний діалог навколо саморегулювання галузі суттєво покращить бізнес-середовище. Найважливіше, що рухаючись у цьому напрямку, учасники агросектору отримають більший вплив на майбутнє своїх галузей».

20.09.2018


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.