На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Питання декларування доходів фізичними особами

Інтернет-конференція начальника управління організації роботи
ГУ ДФС у Дніпропетровській області
Манушак Осипової
з питань декларування доходів фізичними особами

Днями відбулася Інтернет-конференція начальника управління організації роботи ГУ ДФС у Дніпропетровській області Манушак Осипової з питань декларування доходів фізичними особами.

Питання 1. Доброго дня! Скажіть, будь ласка, коли громадянину обов’язково необхідно подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація)?

Відповідь. Доброго дня!
Обов’язок щодо подання Декларації у платників податків виникає:
- при отриманні доходів не від податкових агентів, тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи, тобто які не є підприємцями або не провадять незалежну професійну діяльність;
- при отриманні від податкових агентів доходів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування;
- при отриманні іноземних доходів;
- в інших випадках, передбачених законодавством, наприклад, при:
► отриманні у власність майна за рішенням суду про зміну власника та перехід права власності на таке майно;
► отриманні доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції (крім продукції тваринництва), що вирощена, відгодована, виловлена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена та/або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, що перевищує 2 гектари, при умові отримання таких доходів від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи.

Питання 2. За якою ставкою податку на доходи фізичних осіб оподатковуються іноземні доходи?

Відповідь. Особливості оподаткування податком на доходи фізичних осіб іноземних доходів викладені у пункті 170.11 статті 170 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ).
Відповідно до підпункту 170.11.1 пункту 170.11 статті 170 ПКУ у разі, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ, тобто 18 відсотків.
Доходи, визначені підпунктом 167.5.4 пункту 167.5 статті 167 ПКУ, тобто доходи у вигляді дивідендів по акціях та/або інвестиційних сертифікатах, корпоративних правах, нарахованих нерезидентами, інститутами спільного інвестування та суб’єктами господарювання, які не є платниками податку на прибуток, оподатковуються у половинному розмірі ставки, визначеної підпунктом 167.5.4 пункту 167.5 статті 167 ПКУ, тобто 9 відсотків.

Питання 3. За яких умов громадянин має право на податкову знижку?

Відповідь. Згідно з положеннями статті 166 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) платники податку на доходи фізичних осіб (далі — ПДФО) мають право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
У разі реалізації права на податкову знижку громадяни можуть повернути частину ПДФО, сплаченого ними із заробітної плати.
Для реалізації права на податкову знижку за 2016 рік платнику податку необхідно заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи (далі — Декларація) до 31 грудня 2017 року.
Підпунктом 14.1.170 пункту 14.1 статті 14 ПКУ визначено, що податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, — це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку — резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.
Розрахунок суми ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання з ПДФО у зв’язку з використанням права на податкову знижку. відображається платником податків у розділі V Декларації.
Загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку у звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподатковуваного доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата.
До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і їх покупця (отримувача). У зазначених документах обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк їх продажу (виконання, надання).
Нагадуємо, що відповідно до підпункту 166.4.3 пункту 166.4 статті 166 ПКУ, якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.
Отже правом на податкову знижку за 2016 рік необхідно скористатися до кінця 2017 року.

Питання 4. Хочу запитати, чи має право фізична особа подати уточнюючу декларацію про майновий стан і доходи для того, щоб скористатися правом на податкову знижку, якщо було виявлено документально підтверджені суми, що не були враховані у вже поданій декларації?

Відповідь. Підпунктом 166.1.1 пункту 166.1 статті 166 Податкового кодексу України (далі — ПКУ) визначено, що платник податку на доходи фізичних осіб має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року.
Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п.166.1.2 п.166.1 ст.166 ПКУ).
Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п.166.4.3 п.166.4 ст.166 ПКУ).
Отже, якщо були виявлені документально підтверджені суми, що не були враховані при поданні річної податкової декларації про майновий стан і доходи, для реалізації свого права на податкову знижку платник податку може подати уточнюючу декларацію до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року, оскільки право на податкову знижку надається лише за наслідками звітного податкового року.

Питання 5. Що потрібно для подання податкової декларації про майновий стан і доходи в електронному вигляді?

Відповідь Для подання податкових декларацій в електронній формі платнику податків потрібно:
- отримати електронний цифровий підпис (далі — ЕЦП), який безкоштовно видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Державної фіскальної служби України (далі — АЦСК ІДД ДФС);
- авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа.
Детально про подання звітності в електронному вигляді можна дізнатися на веб-порталі ДФС за посиланням sfs.gov/ua або на офіційному ресурсі АЦСК ІДД ДФС за посиланням acskidd.gov.ua.
Звертаю увагу, що отримати безкоштовно ключі ЕЦП можна у пунктах реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів при ГУ ДФС у Дніпропетровській області Управління (центру) сертифікації ключів ІДД ДФС:
► у місті Дніпро за адресами:
- проспект Слобожанський, буд.95а, Центр обслуговування платників;
- проспект Богдана Хмельницького, буд.25, вікна реєстрації користувачів ЕЦП №21 та №22;
► у місті Кривий Ріг за адресою проспект Героїв — підпільників, буд. 42, кабінет 112а.

30.12.2017


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.