На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Публикации > Пресс-релизы

Механізм програми здешевлення сільгосптехніки вітчизняного виробництва на 2018 рік необхідно удосконалити – Інститут аграрної економіки

Проектом Державного бюджету на 2018 рік на часткову компенсацію придбання вітчизняної сільгосптехніки та обладнання пропонується виділити 950 млн грн. Збереження наступного року програми «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників» за напрямом «Часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва» є вкрай важливим кроком для стимулювання вітчизняного агромашинобудування та створення умов для активізації оновлення машино-тракторних парків сільгосппідприємств, зазначив науковий співробітник відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Ярослав Навроцький.
Втім, на його думку, механізм програми здешевлення сільгосптехніки вітчизняного виробництва слід удосконалити, щоб підвищити його ефективність.
Адже за дев’ять місяців 2017 року з передбачених державним бюджетом 550 млн грн за програмою було освоєно лише 2,3% — 11,58 млн грн. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України, компенсацію на таку суму мали отримати 96 аграрних підприємств за придбані ними 149 одиниць української сільгосптехніки.
Підвищити привабливість програми для аграріїв та машинобудівників дозволить реалізація низки заходів, зауважив Ярослав Навроцький.
Перш за все, термін формування Переліку вітчизняної техніки та обладнання для агропромислового комплексу, вартість яких частково компенсується за рахунок коштів державного бюджету, слід встановити не пізніше 1 лютого. За таких умов аграрії встигнуть придбати необхідну їм техніку українського виробництва ще з початку весняних польових робіт, а також зможуть спланувати закупівлі на осінньо-польовий період.
Компенсацію за програмою доцільно збільшити до максимального рівня в 40%, передбаченого п. 5 ст. 8 Закону України «Про стимулювання розвитку вітчизняного машинобудування для агропромислового комплексу» від 07.02.2002 №3023-III, що підвищить зацікавленість як виробників сільгосптехніки, так і агропідприємств, вважає Ярослав Навроцький.
При цьому, на думку науковців Інституту аграрної економіки, компенсацію доцільно здійснювати не сільськогосподарським підприємствам, а безпосередньо виробникам та продавцям техніки, а продаж здійснювати за ціною, зниженою на суму компенсації. Це надасть покупцям можливість придбавати вітчизняну техніку одразу за зниженою ціною без виконання бюрократичних процедур, а продавцям дозволить активізувати обсяги продаж виготовленої ними продукції за рахунок підвищення попиту та гарантованої державою компенсації.
Крім того, слід зобов’язати виробників агротехніки 50% отриманої ними компенсації спрямовувати на проведення науково-конструкторських робіт, впровадження новітніх технологій виробництва, покращення якості, надійності та продуктивності техніки, зауважив науковець.
Реалізація цих заходів дозволить аграріям прискорити оновлення машино-тракторних парків своїх підприємств, підвищити продуктивність праці і, як наслідок, покращити фінансові результати та збільшити надходження податків до бюджету, а на підприємствах сільгоспмашинобудування стимулюватиме створення нових робочих місць та підвищення конкурентоспроможності вітчизняної агротехніки, підсумував Ярослав Навроцький.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

12.10.2017


По поводу размещения пресс-релизов обращайтесь в отдел маркетинга:
e-mail: client@agroperspectiva.com
тел.: +38 (044) 486-8119









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.