На главную страницу  На главную страницу     Поиск по сайту  Поиск по сайту     Написать письмо  Написать письмо     Карта сайта  Карта сайта
Агро Перспектива
Мы есть на: 
   
 


Главная > Новости

Через пізнє дозрівання врожаю ранніх овочів відкритого ґрунту традиційне для цієї пори подешевшання відкладається

26.05.2023 19:29 «Агро Перспектива» (г. Киев) — Через пізнє дозрівання врожаю ранніх овочів відкритого ґрунту традиційне для цієї пори подешевшання відкладається

За місяць-півтора 90% овочів в Україні істотно подешевшають, — спрогнозував у телемарафоні «Єдині новини» міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський. Це, за його словами, станеться, навіть якщо виникнуть якісь екстраординарні ситуації, пов’язані з погодою. Урядовець нагадав, що з піком цін на овочеву продукцію країна стикається щороку, до початку збирання врожаю з відкритого ґрунту. І так відбувається в будь-якій країні світу.

«Ми також маємо розуміти, що є обставини, які негативно впливають на насичення ринку і на цінову ситуацію. Для нас це, передовсім, логістичні проблеми», — нагадав Сольський.

Про те, що на зниження цін на овочі та фрукти українцям доведеться почекати, кажуть і галузеві експерти. Адже через прохолодну весну врожай цьогоріч збиратимемо пізніше, аніж зазвичай. А оскільки усі ці сезонні проблеми посилюються впливом війни, нам, на жаль, наразі доводиться лише констатувати встановлення цінових рекордів на окремих сегментах ринку.

ЦИБУЛЯ: ПЛАЧЕМО ЩЕ Й ВІД ЦІН

«Цибулеві» ціни в Україні ніяк не заспокояться. Частково це пов’язано із проблемами власного виробництва та зберігання продукції, частково — із ситуацією на європейських і азійських ринках. Перші неприємні дзвіночки, як відомо, з’явилися ще у вересні минулого року, коли стало зрозуміло: за збереження на такому ж рівні попиту врожаю, вирощеного основними виробниками, на всіх може й не вистачити (а попит на цибулю в Європі не лише зберігся, а й зріс). Зокрема, через посуху помітно зменшились обсяги виробленого головним світовим експортером цибулі — Нідерландами. Нижчі врожаї були торік і в Центральній Азії. Більшість країн регіону взимку та навесні навіть вдалися до заборони на експорт, хоча, зазвичай, продажі цибулі приносили їм непогану валютну виручку.

Що вже й казати про вплив на ситуацію російської агресії проти України. Хоча ми час від часу і раніше потерпали від цибулевого дефіциту, але ж у «хороші роки» навіть експортували 20–50 тисяч тонн цієї продукції. Торік ворог захопив регіони, де зосереджено до 80% площ для комерційного вирощування цибулі в країні. Тож із експортера ми знову перетворилися на імпортера, який, зважаючи на велику кількість населення та його традиційну любов до цих овочів, почав неабияк тиснути на регіональні ринки, закуповуючи великі його партії в Німеччині, Польщі, Румунії, Молдові, Казахстані, Азербайджані й Туреччині. Додала проблем і примхлива зима, яка, з одного боку, радувала нас та європейців помірними температурами, рятуючи від російського енергетичного шантажу, а з іншого — несподівано принесла морози до традиційно теплих Узбекистану, Таджикистану, Казахстану і Киргизстану. Там до такого не були готові, тому втратили величезні запаси цибулі, що зберігалися у непристосованих до холодів умовах. Відтак гуртові ціни у регіоні майже втричі перевищували звичні рівні.

З квітня баланс попиту й пропозиції на міжнародних ринках почав вирівнюватися — зокрема, через початок збирання нового цибулевого врожаю в Єгипті. Втім, зважаючи на високу конкуренцію споживачів — передовсім, британців, які скуповували єгипетську цибулю ледь не з полів, ціни не надто знижувалися. Тож і вартість імпорту єгипетської й турецької цибулі в Україну все ще доволі висока. На деяких торговельних майданчиках знаходимо пропозиції по 80+ гривень за кілограм.

Але для тих, у кого «немає сечі терпіти такі цибулеві борошна», є хороша новина. Центральноазійські країни починають збирати новий врожай та поступово скасовують експортні обмеження. Приміром, щось фантастичне відбувається зараз зі збиранням врожаю в Таджикистані. За даними тамтешніх аграріїв, лише в одному з південних районів зібрали стільки цибулі, скільки в рекордні роки вся країна експортувала за кордон. Тож, за даними проєкту EastFruit, вартість гуртових партій цибулі в Таджикистані опустилася до 18 центів за кілограм (приблизно 6,5 гривні в еквіваленті). І ще, як-то кажуть, не вечір: масове збирання розпочали лише в окремих регіонах країни. Недовго залишилося чекати і на ранню цибулю, вирощену українськими селянами.

Поки що не стабілізувалися й ціни на моркву минулорічного врожаю. Вона вже втричі дорожча, аніж наприкінці травня торік. Пояснюють це збереженням попиту, поступовим вичерпанням запасів, впливом вартості зберігання, а також тим, що на полиці та в ятки нині доставляють продукцію найвищої якості, яку виробники приберігали до «кращих цінових часів». Тож відпускні ціни овочу лише за тиждень зросли в середньому на 12–15% — до 43–55 гривень за кілограм. Що з урахуванням логістичних витрат і націнок торговців та постачальників робить цей продукт ледь не «золотим» для кінцевого споживача. У багатьох торговельних мережах морква вже фактично зрівнялася у ціні з тепличними томатами та огірками, які поволі дешевшають.

Поступово зростає пропозиція молодої білоголової капусти. Це тисне й на вартість продукції минулого врожаю, яка ледь не щодня знижується. Сподіватимемося, за кілька тижнів так буде і з морквою та цибулею.

Далі — деякі цифри. На одному з найбільших у країні гуртових ринків — «Шувар» у Львові, — перед вихідними кілограм «старої» білоголової капусти коштував 31–36, молодої — 45–48 гривень, «пекінки» — 58–60, броколі — від 80 (імпортна) до 110 гривень (вітчизняна), моркви — 42–47 гривень, кіло цибулі — 46–52, часнику — 80–100 гривень. Зелену цибулю продавали по 120–150 гривень за кілограм. Червоні буряки — від 7 до 8 гривень. Вартість молодих столових буряків — 30–35 гривень. Стара картопля коштує 4–4,5, рання — 33–55 гривень за кілограм.

Що ж до Києва, то ціни на гуртовому ринку «Столичний» були такими: білоголова капуста — 37–42, молода — 50–55, пекінська — 60–70, броколі — 80–160, картопля — 5–8, молода бульба — 47–70, морква — 50–55, буряки — 9–12, ріпчаста цибуля — 48–60, зелена цибуля — 150–250, часник — 90–95 гривень за кілограм.

ОГІРКИ І ТОМАТИ: КОНСЕРВУВАТИ ЩЕ РАНО, АЛЕ ЗРОБИТИ САЛАТ УЖЕ ДЕШЕВШЕ

За інформацією EastFruit, тепличні комбінати України нині отримують доволі непогані врожаї огірків. Після потепління вони, як-то кажуть, «поперли». Відповідно, пропозиція на тлі відносно стабільного попиту на тепличний продукт зростає. Виробники змушені переглядати відпускні ціни. Звісно ж, наразі про їх обвал до рівня рентабельності не йдеться. Чи станеться це з початком масового збирання овочів відкритого ґрунту, невідомо. Адже аналітикам складно спрогнозувати врожай: тепла погода у більшості «огіркових» регіонів країни встановилася лише нещодавно.

Тепличний же продукт за останній тиждень втратив у ціні 15–20%. Щоправда, відпускна вартість огірків доволі строката — залежно від сорту та якості огірка, а також від рівня конкуренції на регіональних ринках. Вартість гуртових партій коливається від 55 до 90 гривень за кілограм. Такий же «різнобій» маємо і в роздрібній мережі — від 60–70 до 120+ гривень за кіло, на чверть дорожче, аніж на цю пору торік. Але в цьому випадку також маємо пам’ятати про загальну тенденцію: більш пізній урожай змушує кілька тижнів почекати на цінове зниження.

Те ж саме стосується й тепличних томатів. Хоча пропозиція продукції «звичайних» сортів зростає, а їх вартість вже потихеньку знижується. Та й «елітні» томати також дешевшають. Приміром, вартість рожевих помідорів опустилася зі 120–150 гривень за кілограм до 100–110 гривень, жовтих і «кумато» — до 120–160 зі 160–200 гривень за кіло.

На подальше зниження вартості огірків і томатів, за оцінками аналітиків, можемо розраховувати, передовсім, у зв’язку з активізацією дешевого імпорту, адже власний урожай з відкритого ґрунту аграрії, вочевидь, також почнуть збирати на кілька тижнів пізніше за звичні терміни. Остерігаючись пізніх заморозків, фермери не поспішають висаджувати розсаду в полях.

Ще довше чекати на масову появу на полицях ґрунтового болгарського перцю. Поки що в торговельній мережі знаходимо або імпорт, або тепличну продукцію, або ту, що вдало перезимувала завдяки сучасним технологіям в овочесховищах. Ціни «кусаються». Середня вартість — 200–210 гривень за кілограм. Хоча це й на 25 гривень менше, аніж у квітні. Але зниженню середніх показників, переважно, сприяє падіння цін «неелітного» сорту «білозірка», вирощеного в тепличних господарствах.

На «Шуварі» у п’ятницю ціни такі: вітчизняні тепличні огірки — 50–65, імпортні — 100–130 гривень, «Естафета» — 90–120 гривень, тепличні томати — 60–130, червоні салатні помідори — 80, рожеві — 105, чері — 90–150.

На «Столичному» огірки коштували 65–80 гривень, тепличні томати — 80–130, жовті 130–155, рожеві — 60–110, «сливка» — 70–100, коктейльні — 65–90 гривень за кілограм.

ЖИТТЯ — НЕ МАЛИНА. ЯКЩО НЕ МАЄШ ₴2000 НА ЯГОДИ

Соціальні мережі цими днями, поміж іншого, смакували малину. Точніше, історії про захмарну вартість смачних ягід. Ну, як смакували… швидше — обурювалися.

За даними ЗМІ, 125 грамів розфасованої малини у супермаркетах коштують від 190 до 279 гривень, 200 грамів — майже 450, а 250 грамів — 559 гривень. Тобто, кілограм малини обійдеться у понад 2000 гривень. Щоправда, фасована продукція завжди дорожча. Та навіть якщо відкинути націнки за пакування, вартість ягід однак вражає. Вона принаймні вдвічі перевищує показники травня минулого року. Скажімо, ціна нефасованої малини на ринках — 1500–1600 гривень за кілограм. Трохи нижчі, але теж «інфарктні» для споживача ціни на черешню — від 700 до 1200 гривень. Щоправда, ягоди, які привезли з Азербайджану, можна знайти і за 150–250 гривень.

«Що з цим робити?», — запитаєте. Чекати. Сподівання — на те, що захмарні ціни протримаються недового. На міжнародних спеціалізованих торговельних майданчиках поступово зростає пропозиція малини та ожини з Узбекистану, а також грузинської лохини. А ще в Узбекистані й Таджикистані починається масове збирання абрикосів. Там цей продукт стрімко дешевшає. Хоча на вартість його імпорту в Україну неабияк впливатиме велике логістичне плече. На вітчизняному ринку натомість продаються абрикоси з інших південних регіонів. І порівняно із малиною, ціни прийнятні — 90–120 гривень за кілограм «неелітки».

Та й із полуницею (садовою суницею) цього року, здається, все буде добре. За лічені дні її вартість знизилася щонайменше вдвічі. І якщо супермаркети ще, переважно, тримають ціни на доволі високому рівні у 130–200 гривень (за імпортну елітну та розфасовану продукцію — то й вище), — вочевидь, розпродуючи раніше закуплені партії, — то на базарах і на вуличних ятках можна знайти непогані ягоди й по 80–90 гривень. Головне: це вже, здебільшого, не тепличні чи, приміром, красиві, але несмачні ягоди із Єгипту, а продукція з відкритого ґрунту із західних областей — передовсім, із Закарпаття.

Тенденція до зниження роздрібних цін зберігається. Адже в гурті деякі партії вже продають по 50–60 гривень за кілограм. «А це ж ми іще не починали», — натякають виробники садової суниці із центральних та північних областей України. Адже зі збиранням врожаю в цих регіонах доведеться почекати. Хоча наприкінці травня 2022-го ранні сорти масово збирали уже повсюди, де це було відносно безпечно. Тому загальний рівень цін усе ще на чверть вищий, аніж на цю пору торік.

Тим часом гуртові ціни яблук аж у 2–2,5 разу перевищили минулорічні показники. Приблизно таке ж і співвідношення роздрібних цін. У чому ми, власне, можемо переконатися, завітавши до будь-якого супермаркета. Якщо ще місяць-півтора полиці рясніли акційними пропозиціми по 13–17 гривень за кілограм, то зараз ціни стартують від 23–25 гривень. І практично — жодних акцій. Або купуй, або чекай на новий урожай — принаймні, до кінця липня. Це й не дивно. Адже вартість гуртових партій порівняно з минулим роком зросла принаймні удвічі. Відпускні ціни на сорти «Голден Делішез» та «Фуджи» нині стартують від 20 гривень, «Джонаголд» і «Ренет Симиренка» — від 16 гривень за кілограм.

Хоча дефіциту яблук наприкінці весни — на початку літа в Україні немає, сортове розмаїття також вражає. Торік фрукти добре вродили, а зараз, до того ж, їх активно завозять імпортери. Власне, збільшенням частки імпортних яблук на вітчизняному ринку експерти й пояснюють загальне цінове зростання.

На ринку «Шувар» кілограм імпортної лохини наприкінці тижня коштує 400–650 гривень, полуниці — 80–100, імпортної червоної черешні — 370–400, імпортних абрикосів — 80–120.

Вартість яблук така: «Ренет Симиренка» — 24–30, «Айдаред» — 22–34, «Фуджі» — 20–30, «Голден» — 27–30, «Чемпіон» — 23–35 гривень за кілограм.

Показники ринку «Столичний»: абрикос — 80–140, полуниця — 80–120, лохина — 400–500, черешня — 150–750. За яблука «Чемпіон» просять 28–32, «Голден» — 35–40, «Симиренка» — 35–38 гривень, йдеться у публікації Укрінформ.

Агро Перспектива

< Україна включить Мозамбік до переліку країн, які отримують українські зернові в рамках ініціативи "Grain From Ukraine" Все новости за
26.05.2023
РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE >

25.04.2024  
23:21 НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%
20:32 НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025
20:25 Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт
19:43 Аграрний міністр Сольський подав у відставку
17:21 Україна продала в 1 кварталі 2024 на 89 тис тонн цукру на експорт більше, ніж у 2023
16:41 Внутрішній ринок кукурудзи продовжує зміцнюватися в ціновому плані
15:44 В Брюсселі розпочалися роз’яснювальні зустрічі Єврокомісії та України по темі сільського господарства
14:52 БЕБ на Київщині повідомило про підозру керівника підприємства в ухиленні від сплати майже 9 млн грн податків
13:58 За матеріалами БЕБ на Закарпатті судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади
13:00 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
11:11 За рекомендаціями БЕБ на Буковині відмінили тендер з порушеннями майже на 20 млн грн місцевого бюджету
10:27 Пшениця в Чикаго виросла до рівня 3-місячного максимуму на фоні засухи в пшеничному поясі США і на півдні РФ
09:55 Польські фермери блокують рух вантажівок у «Рава-Руській», у черзі - до 150 фур59
09:45 Європарламент схвалив перегляд спільної сільськогосподарської політики ЄС
09:01 Замміністру агрополітики Дмитрасевичу паралельно з міністром Сольським вручили підозру у справі оборудок із землею
08:55 Аграрні асоціації підписали клопотання до суду про взяття на поруки Сольського
08:54 Тимошенко та «Батьківщина» вимагають негайної відставки Сольського з посади міністра агрополітики
24.04.2024  
19:47 БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків
17:35 Рибна галузь України має всі шанси стати успішною - Держрибагентство
15:40 Закупівля сировини за завищеними цінами: за матеріалами БЕБ судитимуть заступника директора держпідприємства
12:25 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
12:15 Більшість банкірів очікує зниження облікової ставки НБУ на 0,5 в.п.
12:04 CRH оцінює перспективи інвестування в Україну
12:04 БЕБ у Києві викрило незаконне казино під прикриттям спортклубу
12:03 Пшениця в Чикаго зросла до рівня більш ніж 2-місячного максимуму на тлі посухи у пшеничному поясі США
11:56 Новий індустріальний парк «BORSCHIV» спеціалізуватиметься на глибокій переробці сільгосппродукції
11:54 Аграрії можуть отримати часткову компенсацію вартості сільгосптехніки 44 вітчизняних виробників
11:47 Рада ухвалила закон про бавовну, яка потрібна для виробництва пороху
09:38 У справі БЕБ про незаконне виробництво сигарет суд заарештував керівника компанії афілійованої до підсанкційного контрабандиста
23.04.2024  
19:31 В Україні хочуть оновити штрафи за незаконний продаж цигарок і спиртного: Рада ухвалила законопроєкт
19:19 Цього тижня Україна очікує надходження €1,5 мільярда в межах Ukraine Facility - Шмигаль
18:25 У справі БЕБ про незаконне виробництво сигарет суд заарештував керівника компанії афілійованої до підсанкційного контрабандиста
16:31 БЕБ скерувало до суду справу щодо незаконної торгівлі тютюновими виробами
15:41 Бюро економічної безпеки викрило подружжя, яке організувало нелегальну гральну залу у столиці
15:32 Укрзалізниця обрала постачальника послуги харчування у швидкісних поїздах
15:21 Україна та Бразилія планують збільшити товарообіг між країнами - Мінекономіки
15:15 РИНОК ЦУКРУ ВІД SESVANDERHAVE
15:00 Європарламент проголосував за продовження оновленого «торговельного безвізу» з Україною
14:58 Сольський прокоментував підозру: Йдеться про події 2017-18 років, коли я був адвокатом
14:55 НАБУ повідомило про підозру міністра агрополітики Сольського щодо заволодіння державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн
12:17 БЕБ аналізує понад 5 млн банківських транзакцій у справі відомого оператора азартних ігор
10:35 БЕБ на Закарпатті упередило неефективне використання 8,8 млн грн місцевого бюджету
08:35 Розвиток ринку біометану сприятиме зміцненню агросектору України - Мінагро
08:29 Потенційно вже є 22 замовники послуг приєднання біометанових заводів - Газмережі
08:21 Чим корисні кукурудзяні пластівці?

22.04.2024  
16:43 Українська інфраструктура готова до будь-яких темпів розвитку біометанової галузі - Нафтогаз
16:38 Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
16:34 Польські фермери припинили протест у пункті пропуску «Ягодин - Дорогуськ»
16:10 У Полтаві судитимуть колишнього керівника комунального підприємства, якого БЕБ викрило у зловживанні службовим становище
16:09 За незаконне проведення азартних ігор БЕБ у Києві повідомило про підозру 7 учасникам організованої злочинної групи









НовостиНовости-ЭКОНОМИКА - Новости-АГРОБИЗНЕС - Новости-ПОТРЕБРЫНОК - Новости-КОМПАНИИ - Новости-ЗА РУБЕЖОМ - Новости-ДОСУГ
ПубликацииИтоги недели - Актуальная статья - Законодательство - Пресс-релизы - Анонсы - Досье - Семена - Бизнес-справка - Инфографика
ПодпискаАграрная неделя - Агрообзоры - Продукты
РекламаРеклама в журнале - Реклама на сайте
ПроектыСПЕЦПРОЕКТ МРИЯ - КЛУБ KUHN - ФОРУМ "AGRO-2013" - МОЛОЧНЫЙ МИР-2008 - УДОБРЕНИЯ-2010 - КОНКУРС. АГРОБАНК
СтатистикаПолевые работы - Запасы продовольствия
Для клиентовАгро Перспектива - Аграрная Неделя - «Агро Новости» Daily - «Зерно & Цены» - Агро+ «Зерно» - Агро+ «Зерно» (Monthly) - Агро+ «Масличные» - «Масличные & Цены» - Масличные (Monthly) - АГРО+ Молоко (Weekly) - «Молоко & Цены»  (Daily) - Агро+ «Сахар» - АГРО+ Молоко (Monthly) - «Сахар & Цены» - АГРО + Сахар (Monthly) - Агро+ «Мясо» - АГРО + Удобрения - Прайс Агро - Цены и торговля
АГРО ТВПЕРСПЕКТИВА - КРАЩИЙ ГОСПОДАР - СІЛЬСЬКИЙ ЧАС - АГРОКОНТРОЛЬ - МИНСЕЛЬХОЗ РОССИИ - ДРУГОЕ
О НАСО нас - Контакты - Наши вакансии - Новости сайта - Сервис сайта
2002 -2024 © ООО «Аграрика»
Все права защищены. Копирование и использование материалов разрешается
только с указанием гиперccылки на сайт www.agroperspectiva.com,
как на источник информации.